Platonizm (Platonculuk) Nedir? Felsefede Platonizm Tanımı, Düşünceleri ve Tarihçesi

0
Advertisement

Platonizm (Platonculuk) nedir? Nasıl tanımlanır? Hangi düşüncelere sahiptirler? Tarihçesi ve ileri gelen filozofları kimlerdir?

Platon (Eflatun)

Platon (Eflatun)

Platonizm ya da Platonculuk, MÖ 387 civarında kurulan Sokratik dönemden kalma eski bir Yunan felsefesi okuludur. Sokrates‘in öğrencisi ve müridi Platon, öğrencileri ve takipçileri tarafından devam ettirilmiştir. Platon’un derslerini verdiği (sonraki üniversitelerin prototipi) Atina surlarının dışında kutsal bir koru içeren bir muhafaza olan Akademi’ye dayanıyordu. Platonizm aslen Platon’un hocası Sokrates figürünün çeşitli doktrinleri açıklamak için kullanıldığı diyaloglarında ifade edildi.

Platon’un felsefesi en iyi Platonik Gerçekçiliği (kafa karıştırıcı bir şekilde Platonik İdealizm olarak da bilinir), hilomorfizmi (maddelerin maddeyi miras alan formlar olduğu fikri) ve Formlar Teorisi (“Formlar” ebedi, değişmez ve değişmezdir) ile tanınır. mükemmel evrenseller). , çevremizde hissettiğimiz belirli nesnelerin kusurlu kopyaları). Ebedi bir evrene sahiptir ve fikri maddeden önce olarak tanımlar, böylece bizi çevreleyen asli gerçeklik yalnızca daha yüksek bir gerçeğin yansıması olur.

Platonik Epistemoloji, bilginin doğuştan geldiğini ve ölümsüz ruhun önceki ailesini Formlar (“anamnez“) ile “hatırladığını” kabul eder. Bu nedenle öğrenme, ruhun derinliklerinde gömülü fikirlerin gelişimidir. Bunlardan “İyi”nin Formu (iyiliğin ideal veya mükemmel doğası), geri kalanının nihai temeli ve varlığın ve bilginin ilk nedenidir. Platon, duyuların izlenimlerinin bize asla diyalektik süreç (kanıtların ve karşı-argümanların, önermelerin değiş tokuşu) yoluyla aklın uygulanmasıyla elde edilebilecek gerçek benliğin (yani Formların) bilgisini veremeyeceğine karar verdi. ve karşı teklifler).

PLATON

Platon

Platonik etik, erdemin en yüksek iyiye (“eudaimonia” veya mutluluk) ulaşmak için gerekli olan bir tür bilgi (iyi ve kötünün bilgisi) olduğu kavramına dayanır; bu, tüm insan arzularının ve eylemlerinin başarmayı amaçladığı şeydir. Bilgelik, Cesaret ve Ilımlılık olmak üzere üç erdem tarafından yönetilmesi gereken ruhun üç parçasının, Akıl, Ruh ve İştah olduğunu iddia eder. Bunlar da, ruhun her bir parçasının kendi işlevini yerine getirmesiyle sınırlı olduğu dördüncü bir Adalet tarafından yönetilir.

Okulun kurulduğu Akademi genel olarak Eski, Orta ve Yeni Akademi olmak üzere üç döneme ayrılır. Antik Akademi’nin önde gelen isimleri şunlardı: Platon’un en ünlü öğrencisi, kendi felsefelerini ve ayrı bir Aristoteles geleneğini hızla geliştiren Aristoteles; MÖ 347’de Platon’un ölümünden sonra okulun başına geçen Platon’un yeğeni Speusippus (MÖ 407 – 339); MÖ 339’un başı olan Xenocrates (MÖ 396 – 314). C. ila MÖ 314; Polemo, MÖ 314’ten MÖ 269’a; ve Kasalar, 269 a. C. ila 266 a. Bu zamandan sonra, Orta Akademi ve Yeni Akademi, yeniden kurulmadan önce, erken Roma işgali sırasında bir aradan sonra, Platonizm’den ziyade Şüphecilik için daha fazla araçtı.

Advertisement

90 civarında M.Ö. C., Ascalon’lu Antiochus’un (MÖ 130-68) şüpheciliği reddettiği ve Platonizm’in bazı Aristotelesçi ve Stoacı dogmalarla kaynaşmasını önerdiği zaman, Orta Platonizm olarak bilinen bir dönem başladı. İskenderiyeli Philo, Platonculuğu tek tanrılı dinle sentezlemeye çalıştığı ve Plotinus gibi sonraki filozofların Yeni Platonculuğunu öngördüğü için orta bir Platoncu olarak da kabul edilebilir.

Platonizm, Hıristiyanlığı önce İskenderiyeli Clement (MS 150 – 216) ve Origen (MS 185 – 254 dolayları) aracılığıyla ve özellikle daha sonra önde gelen figürlerden biri olan Hippo’lu Aziz Augustine aracılığıyla etkilemiştir. Hıristiyanlık. Platonizm, Orta Çağ’da yetkili olarak kabul edildi ve birçok Platoncu kavram, şimdi Doğu ve Batı mistisizminin yanı sıra Latin Hıristiyanlığında daimi demirbaşlar.


Leave A Reply