Pablo Neruda Kimdir? Ünlü Şair Pablo Neruda’nın Hayatı ve Şiirleri

0
Advertisement

Pablo Neruda kimdir ve ne yapmıştır? Ünlü şair Pablo Neruda hayatı, biyografisi, şiirleri, eserleri nelerdir, edebi hayatı hakkında bilgi.

Pablo Neruda

Pablo Neruda; Gerçek ismi: Ricardo Eliezer Neftalí Reyes Basoalto’dur. Pablo Neruda diye bilinir. Şilili şairdir (Parral 1904-Santiago 1973).

Pablo Neruda

Şiirlerini sevdiği Çekoslovakyalı sanatçı Jan Neruda’nın anısına Pablo Neruda adını yeğledi (1920’den sonra). İlköğrenimini Tumuco’da yaptı, orada öğretmen olarak çalışan şair Gabriela Mistral’ın yakın desteğinde, onun yüreklendirmesiyle şiire başladı (1920). Santiago’da Fransız Dili ve Edebiyatı öğrenimi gördü, ilk şiir birinciliğini öğrenciliğinde kazandı, kitap çıkardı: Crepusculario (Akşam Alacası) 1923, Viente Poemas de Amor y una Cancion Desesperada (Yirmi Aşk Şiiriyle Umutsuz Bir Türkü) 1924. Gördüğü ilgiyle verimli çalışkanlığını artırdı: Tentativo deh Hombre İnginito (Sonsuz İnsan Girişimi) şiirler, 1925; Et Habitante y su Esperanza (Yerleşmiş Adam ve Umudu) roman, 1925.

Konsolosluk göreviyle çeşitli ülkelere gönderildi; Arjantin, ispanya, Birmanya vb yerlerdeki gözlemleri onu gerçekçi bir ülküye, halklardan yana bir toplum özlemine çekti, iç savaş sırasındaki İspanya görevi sırasında Cumhuriyetçileri destekledi (1936-1939), işine son verilince Paris’e sığındı. İspanya’da tanıdığı Lorca, Aleixandre, Alberti gibi şairlerin doğrultusunda toplumcu bir ülkü edindi. Paris’te Perulu şair Cesar Vallejo (1892-1938) ile dayanışarak İspanya’ya yardım sağlayacak örgütlerde görev aldı. Bu yıllardaki şiir kitapları: Espana en el Corazon (Gönüldeki İspanya) 1937, Las Furias y las Penas (Öfkeler ve Acılar) 1939, Tercera Residencia (Üçüncü Konukluk) 1947 vb. Yurdunda Halk Cephesi seçimle işbaşına gelince İspanya’dan Şili’ye göçecek Cumhuriyetçilere yol yordam göstermek için Paris’te görevlendirildi. 1940-1943 arasında Meksika’da başkonsolosluk yaptı, iki yıl sonra Senato’ya seçilerek Şili Komünist Partisi’ne katıldı (1945), diktatör Gonzalez Videla yönetiminde (1948-1952) yurt dışına çıkmak zorunda kaldı, çeşitli ülkeleri gezdi, Dünya Barış Ödülü’nü alanlardan biri oldu (ötekiler Picasso, P.Robeson) 1953, daha demokratik bir yönetim gelince yurduna dönebildi (1953).

Pablo Neruda

Advertisement

Bu dönemdeki şiir kitapları:

Canto General (Genel Şarkı) 1950, Lol Versos del Capitan (Kaptanın Dizeleri) 1952, Las Uvas y el Viento (Üzümler ve Rüzgâr) 1954, Odas Elementales (Temel Övgüler) 1954, Neuvas das Elementales (Yeni Temel Övgüler) 1956, Tercer Libro de las Odas (Üçüncü Övgüler Kitabı) 1957, Estravagario (Taşkın Dalga)1958, Navegaiones y Regresos (Deniz Yolculukları ve Dönüşleri) 1959 vb. Şiirlerini okuyup sevdirerek yaptığı Şili gezisinde de güzel ürünlerini de devşirme fırsatını buldu: Cien Sonetos de Amor (Yüz Aşk Sonesi) 1961, Las Piedras de Chile (Şili Taşları) 1961. Cantos Ceremoniales (Tören Şarkıları) 1961, Plenos Poderes (Tüm Yetkiler) 1962, Memorial de İsla Negra (Kara Ada Defteri) 1964, Paris Büyükelçiliği’ndeyken Nobel Edebiyat Ödülü’nü kazandı (1971). Anılarını yazdı: Yaşadığımı İtiraf Ediyorum (Confieso que he Virido) 1975. Şili’yi kana boğan darbeden sonra Allende bombalanarak öldürülürken evi yağmalanıp kitapları dağıtılan Neruda’nın da bir süre sonra öldüğü açıklandı.

Önceleri bireysel, özentili ve kapanık bir şiir veren Neruda, İspanya yıllarından sonra toplumcu şiirin en lirik öğelerle beslenmiş güçlü bileşimine ulaştı. Yalın ve aydınlık bir anlatıma yönelip hem ulusunun, hem insanlığın sonsuz özlemlerini, sevgi değerlerini işledi, biçim olgunluğuyla imge zenginliğini hiçbir zaman elden bırakmadı. Böylece dünya çapında hakkı olan ulusal ve evrensel üne, esere ve etkiye kavuştu.

En sevilen şiirlerinden biri;

Yavaş Yavaş Ölürler

Yavaş yavaş ölürler
Seyahat etmeyenler.
Yavaş yavaş ölürler
Okumayanlar, müzik dinlemeyenler,
Vicdanlarında hoşgörüyü barındıramayanlar.

Yavaş yavaş ölürler
Alışkanlıklarına esir olanlar,
Her gün aynı yolları yürüyenler,
Ufuklarını genişletmeyen ve değiştirmeyenler,
Elbiselerinin rengini değiştirme riskine bile
girmeyenler,
Bir yabancı ile konuşmayanlar.

Yavaş yavaş ölürler
Heyecanlardan kaçınanlar,
Tamir edilen kırık kalplerin gözlerindeki pırıltıyı
görmek istemekten kaçınanlar.

Advertisement

Yavaş yavaş ölürler
Aşkta veya işte bedbaht olup yön değiştirmeyenler,
Rüyalarını gerçekleştirmek için risk almayanlar,
Hayatlarında bir kez dahi mantıklı tavsiyelerin dışına
çıkmamış olanlar

Pablo Neruda


Leave A Reply