Palamut Nasıl Bir Balıktır? Özellikleri Tüketimi, Tarifi Besleme ve Üremesi

0
Advertisement

Palamut nasıl bir balıktır, nerede yaşar, nasıl tüketilir? Palamut balığının özellikleri, beslenme ve üremesi, palamut tarifi.

palamut

Kaynak: commons.wikimedia.org

Palamut : (Lat. Pelamys sarde).

Uskumrugiller familyasından iri bir balık. Pulsuz, kalın uzun ve yandan basık gövdesi kılçıksız, esmer etli, mekik görünümünde bir türdür. Sırtında koyu renkli 7-10 eğri çizgi vardır. Ortalama ağırlığı 1-2 kg arasındadır. Büyüklük ve ağırlığına göre değişik adlar alır (2-5 kg arası torik, 5 kg’dan büyüğüne sivri, 6 kg’dan fazla olanlar altıparmak). Bir yaşından küçük olanlara çingene palamudu denir. En çok sonbaharda tutulur, bol etli, kılçıksız ve lezzetlidir. Taze olarak tüketildiği gibi tuzlaması da yapılır.

Denizlerimizde çok bulunan, eti lezzetli bir balıktır. Bu bakımdan, en çok avlanan balıkların başında gelir. Üzeri mavimsi kurşunidir. Karın taraflarına doğru inildikçe renk açılarak beyazlaşır. Sırtta 7-10 tane eğrilemesine çizgi vardır. Kıyılarımızda yaşayanlarının ortalama boyu 35-40 santim kadardır. Aralarında 70 santime kadar olanlarına da rastlanır.

Palamut balıkları, kalabalık sürüler halinde, denizin yüzüne yakın orta derinlikteki sularda gezerler, gerekince, düşmanlarından hızla kaçabilirler. Kendilerinden boyca küçük olan hamsi, sardalya, çaça gibi balıkları yiyerek beslenirler.

Palamut balıklarının üremeleri yumurta ile gerçekleşir. Marttan Ağustosa kadar olan devrede yumurtladıkları yumurtalardan 4-5 günde yavrular çıkar, Bunlar başlangıçta hızla gelişirlerse de, tam olarak gelişmeleri 3-4 yıl kadar sürer.

Palamutlar, büyüklüklerine göre, «kestane palamudu», «çingene palamudu», «palamut», «torik», «sivri», «altıparmak», «piçuta» gibi değişik adlar alır. Siyah etli bir balık olan palamut enine kesilen dilimler halinde yağda kızartılarak yenir ve oldukça da lezzetlidir.

Advertisement

Kağıtta Palamut Tarifi

Kağıtta Palamut

Kağıtta Palamut için Malzemeler :

2 adet orta boy palamut
3 adet kuru soğan
3 adet domates
1 demet maydanoz
Yeterince defne yaprağı
Zeytinyağı
tuz
karabiber
8 adet yağlı kağıt

Kağıtta Palamut Tarifi:

Palamutları iyice temizledikten sonra palamutların filetosunu çıkartın. Çıkarmış olduğunuz filetoları çift kat olarak hazırladığını yağlı kağıtların üzerine dizin. Her yağlı kağıt katmanına bir fileto gelecek şekilde dizilimi yapın. Balıkların üstüne dilimlenmiş soğanları, domatesi (mümkünse çekirdekleri çıkartılmış), yeşil biberleri ve defne yapraklarını koyun. İsteğe bağlı olarak sarımsakta koyabilirsiniz.

Daha sonra her kağıtları karşımın üstüne tamamen kapatacak şekilde sıkıca kapatın. Daha önceden ısıtılmış 160 derecelik fırında yaklaşık yarım saat boyunca pişirin.

Sıcak olarak servis yapın. Afiyet olsun…

Advertisement


Yorum yapılmamış

  1. Palamutta diğer çoğu balıklarda olduğu gibi hem doğal hem de yapay yemlerle avlanabilmektedir. Palamudun yıl boyunca beslendiği balık genellikle hamsidir. Çaça, Gümüş, İstavrit, Uskumru gibi kendinden küçük balıkları tükettiği de bilinmektedir. Palamut avında hamsi yem olarak kullanıldığında çabuk dağılmaktadır ve bu yüzden uzak atışlar için pek tercih edilmemektedir. Kalamar ve karidesi de yem olarak tercih eden avcılarımız vardır. Diğer bir tercih ise sahte balık, çapari, rapala veya kaşıktır.

Leave A Reply