Palermo Nerededir? Palermo Şehrinin Tarihi, Demografik Yapısı ve Tarihsel Yerleri

0
Advertisement

Palermo hangi ülkededir? Palermo şehrinin özellikleri, nerededir, tarihçesi, demografik yapısı ve tarihsel yerler ve anıtları.

Palermo; İtalya’nın güneyinde liman kenti, Sicilya Bölgesi’nin ve aynı adı taşıyan yönetim biriminin merkezidir. Sicilya Adası’ nın kuzey kıyısında, Palermo Körfezi ve Conca d’Oro Ovası arasında, Pellegrino Dağı eteğinde yer alır. Önemli bir turizm, uluslararası fuarı olan bir ticaret, endüstri (gemi yapımı, kimya ilaç, dokuma, çimento, mobilya, bira, konserve, sigara, meyve) merkezidir.

Bilim, kültür, eğitim kuruluşlarının başında, Palermo Üniversitesi (1805) gelir. Kent, Normanlar ve Stanferler dönemlerinden kalma tarihsel eserler açısından oldukça zengindir. Kentin günümüzdeki görünümü, büyük ölçüde barok dönemde yapılan kiliseler, saraylar, çeşmeler ve alan düzenlemeleri belirlemiştir.

Tarih:

Palermo ovası ve onu çevreleyen dağlar tarih öncesi çağlardan beri yerleşim görmüştür. Bu varlığın kalıntıları, kentin kuzeyinde yer alan ve Paleolitik ve Mezolitik dönemlerde yerleşim gören Pellegrino Dağı’ndaki Addaura mağarasında bulunan mağara resimleridir .

Palermo, MÖ 8. yüzyılda kuruldu. Doğal bir limanda, Fenikeliler tarafından Ziz (“çiçek”) adıyla ve daha sonra Kartacalılara geçmiştir. İlk yerleşimler ve vakıflar, Fenike dilinde “konut”, yani yerleşim yeri anlamına gelen Mabbonath adı verilen bir şehre dönüştürülmüştür. Kısa süre sonra, Thucydides’in bahsettiği Motia ve Solunte’den oluşan sözde Fenike üçgeninin en önemlisi haline geldi .

Fenike sömürgesi olarak kuruldu. Birinci Kartaca Savaşı sırasında Kartacalıları merkez üssü oldu. İÖ 254’te Romalıların eline geçen kente Panosmus adı verildi. İmparator Augustos döneminde Roma kolonisi yapıldı; İS 535’te Bizanslılar tarafından alındı. 831’de Arapların eline geçtikten sonra Arap yönetimindeki Sicilya’nın merkezi oldu. 1072’den başlayarak Normanların, 1194’ten sonra da Stauferlerin yönetimi altında önem, kazandı; sonraki dönemlerde Anjouların, Aragonların, Avusturyalıların ve Bourbonların eline geçti. 27 Mayıs 1860′ ta Garibaldi’nin Bourbonlardan kurtardığı kent, 1861’de İtalya Krallığı’na katıldı. İkinci Dünya Savaşı’ndaki (1943) hava saldırılarından büyük zarar gördü. 1968 depremi özellikle eski kent bölgesine zarar verdi.

Advertisement

Demografik Yapısı

2007’de Palermo’da 666.552 nüfus vardı (bir milyon insan Greater Palermo bölgesinde yoğunlaşmıştı), bunların %52.4’ü kadın ve %47.6’sı erkekti. 18 yaş altı nüfus toplam nüfusun %21,64’ünü temsil ederken, emekli nüfus ise daha düşük bir yüzde ile %16,54’e ulaştı. Bu veriler, yüzdelerin tersine çevrildiği ve 18 yaşın altındakilerin %18,06’sını, emeklilerin ise %19,94’ünü temsil ettiği İtalyan ulusal ortalaması ile çelişmektedir. Palermo sakinlerinin yaş ortalaması 42 ile İtalyan ortalamasından 37 yaş daha genç. 2002 ile 2007 arasında şehrin nüfusu %2,92 azalırken, İtalya’da %3,56’lık bir artış oldu. Bu düşüşün nedenleri, nüfusun banliyölere ve İtalya’nın kuzeyine göç etmesinde bulunabilir. Doğurganlık oranı 1.000 kişi başına 10.75 doğumdur ve 9.45 olan ulusal ortalamanın biraz üzerindedir.

2006 yılında nüfusun %97,79’u İtalyan kökenliydi. Güneydoğu Asya’dan gelenler , özellikle Sri Lankalılar , nüfusun %0,80’i ile en büyük azınlığı oluştururken, onu %0,30 ile Avrupalılar (çoğunlukla Sırplar ve Polonyalılar ) ve % 0,28 ile Kuzey Afrikalılar (çoğunlukla Tunuslular ) izledi.

Palermo

Kaynak : pixabay.com

Anıtlar ve ilgi çekici yerler

Palermo, tüm fatihlerinin kültürünün tanıklığını korumuştur: Kartacalılar, Romalılar, Bizanslılar, Araplar , Normanlar ( Norman mimarisiyle ), İspanyollar veya Avusturyalılar , hepsi kentte izlerini bırakmışlardır.

Palermo’da farklı sanatsal stiller bir araya geliyor: ortaçağ , barok , Kuzey Afrika, Kuzey Avrupa ve diğerleri. Tüm bu farklı etkilere rağmen kendi kimliğini korumuş bir şehirdir. Büyük tarihi ve sanatsal öneme sahip olan Palazzo Natoli , erken bin yıllık Natoli hanedanının kahramanlık efsanelerinin fresklerini içerir.

Temmuz 2015’te, “Arap-Norman Palermo ve Cefalù ve Monreale katedralleri ” kompleksi , UNESCO tarafından Dünya Mirası Alanları listesine dahil edildi ve 4 şehirdeki yedi ayrı varlığı açıkça topladı: Palazzo dei Normanni ve Cappella Palatina , San Giovanni degli Eremiti , Martorana Kilisesi, San Cataldo Kilisesi, Palermo Katedrali , Zisa Sarayı ve Ponte dell’Ammiraglio

Buna ek olarak, Kapuçinlerin yer altı mezarları, değişen derecelerde korunmuş mumyalarla turistlerin ilgisini çekmektedir ; San Ignacio kilisesi , Santa Eulalia de los Catalanes Kilisesi , San Francisco de Asís , San Giuseppe dei Teatini ve Casa Professa ; Giacomo Serpotta’nın süslediği hitabetlerin öne çıktığı hitabetler ; Quattro Canti ; Pretoria çeşmesi ; Politeama ve Massimo tiyatroları ; _ Mondello’nun güzel plajı . müzeler arasındaPalermo’daki en önemli müzeler, Arkeoloji Müzesi ( Palermo Taşı denilen ), Sicilya Bölge Galerisi ( Palazzo Abatellis ) ve Uluslararası Kukla Müzesi’dir . Teatro Massimo , İtalya’nın en büyük ve Avrupa’nın üçüncü büyük opera binasıdır. İtalya Kralı II. Victor Emmanuel’e ithaf edilmiştir .

Advertisement


Leave A Reply