Pamuk Yaprak Kurdu Nedir? Özellikleri, Yaşam Döngüsü, Beslenmesi

0
Advertisement

Pamuk yaprak kurdu nedir, nasıl bir canlıdır? Pamuk yaprak kurdunun özellikleri, verdiği zararlar, yaşam döngüsü hakkında bilgi.

pamuk yaprak kurdu

Kaynak: commons.wikimedia.org

Pamuk Yaprak Kurdu

Pamuk Yaprak Kurdu; (Prodenia litura), Lepidoptera (pulkanatlılar) takımının Noctuidae familyasından, özellikle pamukta yol açtığı zararla tanınan tırtıldır. Çok çeşitli bitkilere zarar veren bu tırtıl pamuğun yanı sıra patlıcan, domates, fasulye, yerfıstığı, şeftali, üzüm, pancar, turunçgiller gibi tarım bitkilerinde, kavak ve akasya gibi orman ya da süs ağaçlarında da görülür. Eskidünya’da ve Avustralya’da geniş bir coğrafi alana dağılmıştır.

Yumurtadan çıkan tırtıl 1-1,5 mm uzunluğundadır. Beş kez deri değiştirerek 16-20 gün içinde olgunlaşır ve 4-5 cm uzunluğa erişir. Başlangıçta açık yeşil olan rengi sonradan koyu gri ya da kahverengiye döner. Yanları boyunca üçgen biçimli siyah lekeler görülür. Yaprakları kemirerek gelişen tırtıllar giderek bitkilerin öbür bölümlerine yayılır, pamuklarda kozaları kemirip deler. Pupa evresi toprağın 5-8 cm kadar derinliğinde yazın 6-10 gün, kışın 30-50 gün sürer. Pupa kılıfını yırtarak dışarı çıkan erişkinler, kanat açıklığı 33-45 mm, ön kanatları kahverengi üstüne sarı çizgili, arka kanatları grimsi beyaz renkli olan birer gece kelebeğidir.

Dişiler döllendikten sonra 1.200 dolayındaki yumurtasını yaprakların alt yüzeyine sıralar halinde dizer. Bu kümeler 200-300 yumurtadan oluşur ve dişinin karnındaki sarımsı kahverengi tüylerle örtülüdür. Yumurtalar yaz aylarında dört günde açılır. Pamuk yaprakkurdunun yaşam çevrimi yazın 25-30 günde tamamlanırken kışın 90-100 güne kadar uzar ve yılda 5-6 döl verebilir.

Özellikleri

Yetişkin güve 15–20 mm arasında değişen bir vücut boyutuna ve 30–38 mm arasında değişen kanat açıklığına sahiptir. Türün ön kanatları gri-kahverengi renklidir ve beyaz eğik çizgilerle oluşturulmuş bir ocellusu vardır. Arka kanatlar genellikle çok daha soluktur ve gri renkli kenar boşluklarına sahiptir.

Yaşam döngüsü

Yumurta

Dişi güveler, ev sahibi bitkinin yapraklarının alt tarafına 20-1.000 yumurta arasında değişen bir grup yumurta bırakır. Yumurtalar bırakıldıktan sonra dişi, karnından pullarla yumurtaları kaplar. Bu küresel yumurtalar beyaz ila sarımsı bir renk gösterir ve 0.6 mm çapındadır. Yumurtaların bu beyaz-sarı rengi, şeffaf kabuğun yanında siyah larva başının varlığından dolayı, yumurtadan çıkmadan hemen önce siyaha döner.

Advertisement
Larva

Larvaların vücut uzunluğu 40-45 mm arasında değişir. Larvalar genellikle tüysüzdür ve renkleri değişir. Yeni doğan larvaların grimsi veya koyu yeşil gövde rengine sahip olduğu, gelişen larvaların ise kahverengimsi veya sarımsı gövde rengine sahip olduğu belirtilmiştir. Arkadaki iki koyu yarı dairesel nokta ile birlikte koyu ve açık uzunlamasına bantlar larvaların belirgin özellikleridir. Üçüncü evreye kadar yeni yumurtadan çıkan larvalar esas olarak yaprakların alt tarafında beslenir, ancak daha sonraki dönemdeki larvalar her iki taraftan da beslenir. S. littoralis larvalarının genel olarak karanlıkta beslendiği bilinmektedir. Ayrıca üçüncü ve dördüncü evreye kadar olan larvaların genellikle konakçı bitkisinde kaldığı, ancak beşinci ve altıncı dönem larvalarının gün boyunca konakçı bitkiden ayrıldığı ve geceleri tekrar yukarı tırmandığı gözlemlenmiştir.

Pupa

Pupa yaklaşık 20 mm uzunluğunda ve silindir şeklindedir. Başlangıçta pupa kırmızımsı karınla yeşil renklidir, ancak birkaç saat içinde kırmızımsı kahverengiye döner. Pupa oluşumu genellikle toprak altındaki katı zeminde 3–5 cm derinlikte meydana gelir. Pupasyon süresi yaklaşık 5–6 saattir.

Yetişkin

Yetişkin güve, yaklaşık 15-20 mm uzunluğunda grimsi kahverengi bir gövdeye sahiptir. Yetişkin güvenin kanat açıklığı 30-38 mm arasında değişir. Yetişkin güvenin ön kanadı kahverengimsi, soluk damarlı, arka kanat ise daha açık renklidir (grimsi beyaz). Ayrıca ön kanatta eğik beyaz şeritler vardır.  Yetişkin güve geceleri ortaya çıkar ve yaklaşık 5-10 gün yaşar


Leave A Reply