Panayır Nedir? Tarih Boyunca Panayırlar

0
Advertisement

Panayır nedir, ne anlama gelir? Günümüzde ve tarih boyunca panayır kültürü hakkında bilgiler.

PanayırBelli zamanlarda, birkaç gün, birkaç hafta için kurulan, içinde satış yapılan sergilere panayır denir.

Panayırlarda yalnız bir bölgenin hayvanları, malları sergilendiği gibi, uluslararası büyük panayırlar da vardır. Yalnız bunlar, panayırdan çok sergi, fuar diye anılır: Uluslararası İzmir Fuarı gibi. Bugün küçük çaptaki, daha çok içinde satış da yapılan sergilere panayır diyoruz.

Panayırın çok eski bir tarihi vardır. Eski çağlardaki kavimler, birbirleriyle alışveriş yapabilmek için aralarında önceden kararlaştırılmış belli bir yerde toplanırlar, mallarını değiş tokuş ederlerdi. Bu kavimler, çoğunlukla, birbirleriyle savaş durumunda bulundukları halefe, panayır sırasında karşılıklı barış yaparlardı. Onların inançlarına göre panayır yeri kutsaldı, burada savaşmak, kavga etmek, hattâ alışveriş sırasında birbirlerini aldatmak günahtı.

Bu panayırların ticaret için olduğu kadar din bakımından da büyük Önemleri vardı. M.Ö. 1000 yıllarında Fenikeliler zamanında, Mekke şehrinde büyük panayırlar kurulurdu. Bunları dini sebeplerle Mekke’yi ziyaret eden kimseler hazırlarlardı. Panayır günü uzun kervanlar Mekke’ye gelir, malları boşaltırdı.

Eski Mısır’da da panayırlar hem ticari, hem dini amaçlara dayanırdı. Bunun için panayırlar ya mezarların bulunduğu yerlerde ya da türbelerde kurulurdu. Bu panayırlar ölüler için yapılan törenlerin bir bölümünü meydana getirirdi.

Advertisement

İlk panayırların neden dini inançlarla ilgili olarak yapıldığını açıklamak güçtür. Buna sebep olarak yapılan alışverişlerde hileye, kavgalara engel olmak isteği ileri sürülebilir.

Yunan ve Roma Panayırları

Eski Yunanistan’daki panayırlar da tanrılar için yapılan törenlerin yanı sıra kurulurdu. Bu panayırlarda satılan mallar, halkın basit ihtiyaç maddeleri değil, birer sanat eseri olan cam eşyalar, halılar, kumaşlar, silahlar gibi değerli eşyalardı.

Olimpiyatlar da panayır zamanlarında yapılırdı. Panayır sırasında işlenen bir suç öteki zamanlardakinden çok daha ağır bir şiddetle cezalandırılırdı. Eski Roma’daki panayırlar, tanrı Jüpiter’in şerefine, her yıl nisan ayında yapılan şenliklere rastlatılırdı. Bu şenlikler Roma İmparatorluğu’nun kuruluşundan önce başlamış, yıkılışına kadar süregelmiştir. Romalılar bazı tanrı ve tanrıçalar şerefine yapılan şenlikler sırasında da panayır kurarlardı. Ayrıca, dini şenliklerin dışında, yalnız ticaret amacı ile de bazı panayırlar açılırdı. Panayırlar için hazırlanan çeşitli kurallar, sonradan, Roma Hukuku kanunlarına temel olmuştur.

Kubilay Han’ın Çin’inde

Marco Polo’nun 1200 yıllarındaki Çin hakkında anlattıklarından öğrendiğimize göre Kubilay Han çağında Kinsai’de (bugünkü Hangçov’da) büyük panayırlar kurulurdu. Kinsai o zamanlar Çin’in en önemli ticaret merkeziydi. Gene Marco Polo’ya göre, bu panayırlar Kinsai şehrindeki on meydanda birden yapılır, bunlara beş yüz bin kişi katılırdı. Her on meydanda karşılıklı ikişer tane muhteşem saray vardı. Bu saraylarda yaşayan devlet adamları panayır sırasında çıkan anlaşmazlıkları çözmekle, suçluları yargılamakla görevliydi. Çin panayırları, Kinsai’de her üç günde bir yapılırdı. Satılan mallar arasında en önemlileri et, sebze, meyve, şarap, mücevherdi. Bu mallardan en pahalısı olan biberden her panayırda beş ton kadar satılırdı.

Advertisement

Türkler’de Panayır

Bizde de panayır, eski çağlardan beri, yurdun ekonomik faaliyeti arasında önemli bir yer tutar. Anadolu’nun Trakya’nın birçok yerlerinde belli zamanlarda, büyük panayırlar kurulur. Panayır sırasında o bölgenin ekonomik hayatına daha büyük bir canlılık gelir. Bu arada, alışverişe gelenler için, ayrıca eğlence yerleri açılır, pehlivan ve deve güreşleri yapılır.

Yurdumuzda panayırlar genel olarak, hayvan ve eşya panayırları olmak üzere ikiye ayrılır. Hayvan panayırlarında sığır, at, eşek gibi tarım ve çekim hayvanları satılır. Eşya panayırlarında ise türlü çeşit mal alışverişi yapılır.


Leave A Reply