Pandantif Nedir? Mimaride Pandantif Özellikleri ve Kullanım Yerleri

1
Advertisement

Mimaride pandantif nedir? Küresel bingi olarak bilinen pandantifin özellikleri nelerdir, nerelerde kullanılmıştır, hakkında bilgi.

Pandantif Nedir? Mimaride Pandantif Özellikleri ve Kullanım Yerleri

Pandantif

Pandantif, küresel bingi olarak da bilinir, mimarlıkta kare planlı bir mekânın üzerinin kubbeyle örtülmesi durumunda köşelerde kalan boşlukların kapatılmasında kullanılan küresel üçgendir. Kare ya da çokgen bir planın üstüne daire planlı bir öğe olan kubbeyi yerleştirmek Eski Roma’da önemli bir mimarlık sorunuydu. Pandantifin olanaklarını anlayıp onu geliştirenler ise Bizanslı mimarlar oldu. Pandantifin hem en eski uygulamaları hem de en büyük örnekleri İstanbul’daki Ayasofya‘dadır.

Avrupa mimarlığında romanesk dönemde Fransa’daki kubbeli Akitanya kiliselerinde pandantif kullanıldı. Perigueux’daki Saint-Front Katedrali (1120) ve Angouleme’ deki Saint-Pierre Katedrali (1105-28) bunun örnekleridir. Pandantif İtalyan mimarlığında oldukça seyrek görülür. Rönesans’ta ve barok dönemde, özellikle Katolikliği benimsemiş ülkelerle Güney Amerika’da kubbeli kiliselerin öne çıkması bu yapı öğesinin de daha sık kullanılmasına yol açtı. Pandantif, Bizans etkisiyle İslam ülkelerindeki mimarlık yapıtlarında da kullanıldı.


1 Yorum

  1. Yanlis bilgi vermiyelim lutfen buna turk ucgeni denir. Kubbe yapisi turklere aitken pandantifi nasil bizansa ait olabilir.

Leave A Reply