Pangolin Nasıl Bir Hayvandır? Özellikleri Yaşam Ortamı Üreme Beslenmesi

0
Advertisement

Pangolin hayvanı nasıl bir hayvandır, özellikleri nelerdir, nerede yaşar, ne yer, nasıl ürer, derisi nasıldır, hakkında bilgi.

pangolin

Kaynak: commons.wikimedia.org

Pangolin

Pangolin; Pholidota takımını oluşturan yedi memeli türünün ortak adıdır. Bütün türler tek bir familya (Manidae) ve tek bir cins (Manis) altında toplanır. Vücutlarını kalın ve enli pullardan oluşan bir zırhın koruduğu bu hayvanlar Asya ve Afrika’nın tropik bölgelerinde yaşar. Pangolinlerin uzunluğu kuyruk dışında 30-90 cm, ağırlığı 5-27 kg’dir. Yüzlerinin iki yanı ve alt bölümleri dışında bütün vücutları, kaynaşmış kıllardan oluşan, kiremit biçiminde dizilmiş kahverengimsi pullarla kaplıdır. Başları kısa ve konik, gözleri küçük, gözkapakları kalın, başın ön bölümü uzun, ağızlan dişsizdir. Dillerini 25 cm kadar uzatabilirler. Bacakları kısa, ayaklarındaki beş parmak keskin tırnaklıdır. Hemen hemen vücutla aynı uzunlukta olan kuyrukları kavrayıcı olduğu gibi iki arka bacakla birlikte vücuda destek işlevi de görür.

Afrika’da yaşayan uzun kuyruklu pangolin (Manis longicaudata) ve Çin pangolini (M. pentadactyla) gibi türler ağaçlardan hemen hiç inmez. Afrika’ya özgü dev pangolin (M. gigantea) gibi türler ise yerde yaşar. Pangolinler geceleri etkinlik gösterir ve çok az yüzebilirler. Yerde yaşayan türler toprağa kazdıkları oyuklarda barınır. Pangolinlerin temel besini termitlerdir. Ama karıncaları ve öbür böcekleri de yer, kokuyla buldukları avlarının yuvalarını ön pençeleriyle dağıtırlar.

pangolin

Kaynak: commons.wikimedia.org

Pangolinler ürkek hayvanlardır. Tek başına ya da çiftler halinde yaşarlar. Kendilerini savunmak için büyük anüs bezlerinden kötü kokulu bir sıvı salgılar, ayrıca top gibi kıvrılarak pullarını kabartırlar. Dişinin bir batında tek bir yavru doğurduğu gözlenmiştir. Yeni doğan yavru yumuşak pulludur ve bir süre annesinin sırtında taşınır. Pangolinler 12 yıl kadar yaşarlar.

Bilinen en eski pangolin fosilleri, Hindistan’da bir mağarada bulunmuş ve Pleyistosen Bölüme (y. 2,5 milyon-10 bin yıl önce) tarihlenmiştir. Bu kemikler ayırt edilemeyecek ölçüde günümüz dev pangolinlerinin kemiklerine benzemektedir.

pangolin

Kaynak: commons.wikimedia.org

Pangolinler Hakkında Gerçekler

  • Pangolinler 3,2 fit uzunluğa ve yaklaşık 40 pound ağırlığa ulaşabilir. Hint pangolininin (türlerden biri) erkekleri ve dişileri kolayca ayırt edilebilir, çünkü erkekler dişilerden% 90 daha ağır olabilir.
  • Pangolin gövdesi keratinden yapılmış sert, kahverengi pullarla kaplıdır (insan tırnağı ve saçı aynı maddeden yapılmıştır). Pullar alın, karın ve bacaklarının iç tarafı dışında vücudunun her parçasını kaplar.
  • Pangolinlerin her ayağında beş parmak vardır. Ön ayaklardaki ilk ve son basamaklar azaltılır. Ortadaki üç basamak iyi gelişmiştir. Kazma için mükemmel bir araç görevi gören çok keskin pençeleri vardır. Ön bacakları arka ayaklardan daha kısadır.
  • Pangolinler, ağaçların dallarından sarkarken dengeyi sağlayan ve hayvanı tutan kavrayıcı kuyruğuna sahiptir.
  • Pangolinler böcekçildir (sadece böcekleri yiyen hayvanlar). Tüm hayvandan 16 inç daha uzun olabilen çok uzun, çubuk şeklinde ve yapışkan dilleri vardır. Pangolinler yemeklerini toplamak için dillerini termit tünellerine sokarlar. Bunu yaparken de öfkeli karıncalardan korumak için burun deliklerini ve kulaklarını kapalı tutarlar.
  • Pangolinler yılda 70 milyona kadar böcek yiyebilir. Her öğünün bir dakika sürdüğü gece boyunca genellikle 90 kez yemek yerler. Pangolinin yemeyi sevdiği sadece 19 tür termit ve karınca vardır.
  • Pangolinlerin dişleri yoktur, bu nedenle yiyeceklerin öğütülmesini ve sindirimi kolaylaştırmak için böceklerle birlikte kum ve küçük taşları yutarlar.
  • İnsanların yanı sıra, pangolinlerin ana yırtıcıları aslanlar, kaplanlar ve leoparlardır. Pangolinin onlara karşı savunurken birkaç yöntemi vardır. Keskin pullarını açığa çıkaran bir top şeklinde kıvrılır. Bu aynı zamanda pangolinin hassas vücut kısımlarını gizli tutmasına yardımcı olur. Pangolin ayrıca, anal koku bezinde üretilen maddeyi avcıya püskürtebilir.
  • Pangolinler ayrıca bölgelerini işaretlemek için koku bezi kullanırlar. İdrar ve dışkıyı aynı amaçla dağıtırlar.
  • Pangolinler, tek başına yaşayan gece (gece aktif) hayvanlardır. Yeraltı yuvalarında uyuyorlar.
  • Pangolinlerin görme yeteneği zayıftır, ancak mükemmel koku alma duyuları vardır. Dış kulakları yok ama iyi işitiyorlar.
  • Çiftleşme mevsimi Mart ayında gerçekleşir. Hamilelik 135 gün sürer ve bir yavruyla sonlanır.
  • Bebek hayatının ilk günlerini inde geçirir. Anne her yiyecek aramaya gittiğinde onu bırakmak zorundadır. Anne bir tehlike hissederse, bebeğini başka bir ine taşıyacaktır.
  • Bebek yeterince büyüdüğünde, kuyruğunun dibine binerek anneleriyle birlikte seyahat eder.
  • Pangolin 12 ila 20 yıl arasında esaret altında yaşıyor (türe göre değişir).
pangolin

Kaynak: commons.wikimedia.org

Pangolin Hakkında Özet Bilgi

Pangolin, (Lat. Manis). Pulluhayvanlar takımının Pullumemeligiller familyasından bir hayvan. Güney Afrika’ nın bazı bölgeleri, Endonezya ve Malezya’da yaşar. Bütün vücudu (burnunun ucundan tırnak ve kuyruğunun ucuna kadar) kiremit benzeri dizili pullarla kaplıdır. Pençeleri çok güçlüdür.

Advertisement

Karınca ve öteki böceklerle beslenir, ormanlarda geceleri ortaya çıkar. En iyi bilinen türü M. Tricuspis’tir. Güney Afrika’da yaşar. Beş parmaklı pangolin Güney Asya’nın dağlık bölgelerinde yaşar, yaklaşık 1 metre uzunluğundadır. Cava pangolini Cava Adası’nda yaşar. Dev pangolin Afrika’da yaşayan 1 metre uzunluğunda bir türdür. Step pangolini yaklaşık 1.5 metre uzunluğunda Afrika’da yaşayan türlerdendir.


Leave A Reply