Panipat Savaşı Hakkında Bilgi

0
Advertisement

Panipat Savaşı kimler arasında ve ne zaman gerçekleşmiştir? Panipat Savaşının neden ve sonuçları nelerdir, hakkında bilgi.

Panipat Savaşları

Panipat Savaşları, Kuzey Hindistan tarihinde önemli yer tutan üç çarpışmadır (1526, 1556, 1761). Üç çarpışma da Delhi’ nin yaklaşık 80 km kuzeyinde, süvari manevraları için çok uygun olan Panipat Ovasında gerçekleşmiştir.

21 Nisan 1526’daki ilk çarpışma, o sırada Kâbil’de hüküm süren Babür ile Delhi sultam İbrahim Ludi arasında oldu. Sultanın ordusu Babür’ün kuvvetleri karşısında sayıca üstün olmakla birlikte, düşman süvarisinin çevirme taktikleri ve bazı iç bölünmeler nedeniyle başarı kazanamadı. İbrahim öldürüldü, ordusu bozguna uğratıldı. Bu zafer Hindistan’da Hint-Türk imparatorluğunun temellerini attı.

İkinci Panipat Çarpışması (5 Kasım 1556) genç Hint-Türk imparatoru Ekber’in koruyucusu Bayram Han’ın, bağımsızlığını ilan ederek tahtı ele geçirmeye çalışan bir Afgan önderine bağlı Hindu komutanı Hemu’yu yenmesiyle sonuçlandı. Bu zafer, 1540’ta İmparator Hümayun’un Afganlı Şir Şah tarafından ülkeden kovulmasıyla sarsılan Hint-Türk İmparatorluğu’nun eski gücüne kavuşmasını sağladı.

14 Ocak 1761’de gerçekleşen üçüncü çarpışma, Maratha hanedanının Babürlülerin ardından Hindistan’a egemen olma girişimlerine son verdi ve Hint-Türk İmparatorluğu’nun fiili çöküşünü belirledi. Başbakanın amcası Bhao Sahib’in yönetimindeki Maratha ordusu Afgan reisi Ahmed Şah Dürrani tarafından tuzağa düşürülerek yok edildi. Böylece Hindistan’ın kuzeybatısında 40 yıl sürecek bir kargaşa ortamına girildi ve İngiliz egemenliğine ortam hazırlandı.

Advertisement

Leave A Reply