Paratiroit Bezi Nedir? Ne İşe Yarar? Özellikleri Nelerdir?

0
Advertisement

Paratiroit Bezi nedir? Paratiroit Bezi ne işe yarar? Paratiroit Bezi ile ilgili olarak kısa ve genel bilgilerin yer aldığı sayfamız.

Paratiroidler

Paratiroit Bezi Nedir? Ne İşe Yarar?

Paratiroit bezi, amfibyumlar ve daha üstün yapılı omurgalılarda bulunan, genellikle tiroit bezinin hemen arkasında yer alan 4-16 iç salgı bezinin ortak adı. Paratirsitlerden salgılanan parathormon, serumdaki kalsiyum düzeyinin normal sınırlar içinde kalmasını sağlar. İnsanda paratiroit dokusu kırmızımsı kahverengidir; ince lifsi şeritlerle birbirinden ayrılmış yoğun epitel hücresi topluluklarından oluşur. Bu hücreler, kimi zaman ortada boşluk kalacak biçimde halka halinde dizilir; bu boşlukta jelatinsi bir madde bulunabilir.

Paratiroit bezinin işlevi tam olarak bilinmemektedir; parathormonun vücut sıvılarındaki kalsiyum yoğunluğunun sabit tutulmasında önemli bir rol üstlendiği düşünülmektedir. Kandaki kalsiyum iyonu yoğunluğunun azalması sinirlerin uyarılmasını kolaylaştırdığından kas spazmları, çırpınmalar (konvülsiyon) ve kimi zaman bunamayla ortaya çıkan tetaniye neden olur. Normal olarak vücut sıvılarındaki kalsiyum yoğunluğunun hafifçe azalması paratiroit bezlerinin etkinliğinin artmasına neden olur.

Parathormon iskeletteki kalsiyumun bir bölümünün kemikten ayrılarak kana geçmesini sağlar. Öte yandan vücut sıvılarındaki kalsiyum yoğunluğunun artmasıyla parathormon salgısı azalır ya da kesilir. Parathormon fosfor metabolizmasını da etkiler. Hormon düzeyinin artmasıyla serumdaki inorganik fosfat yoğunluğu azalır, idrarla fosfat atılımı artar. Paratiroit bezinin yetersiz işlev görmesiyle serumdaki inorganik fosfat düzeyi yükselir, idrarla fosfat atılımı azalır. Parathormonun magnezyum atılımını da artırarak magnezyum metabolizmasında etkili olduğu sanılmaktadır.

Kaynak – 2

Paratiroitler, tiroit bezi içine gömülmüş, küçük bezelye büyüklüğünde dört doku kütlesidir. Paratiroitlerin hormonuna “parathormon” denir. Parathormon, tiroksinle birlikte kan, kemikler ve hücrelerde kalsiyum, fosfat miktarlarının düzenlenmesinde görev yapar. Paratiroit ve tiroitin bu düzenlemeyi nasıl yaptıkları iskelet incelenirken verilmiştir. Paratiroiti çıkarılan hayvanların kanlarındaki kalsiyum miktarı yarıya düşer. Bunun sonucu hayvanda kas titremeleri, kramplar görülür. Buna tetani hastalığı denir.

Advertisement

Paratiroit kana fazla parathormon salgılarsa bezler de büyümeye ve kanda kalsiyum miktarının artmasına neden olur.


Leave A Reply