Paris Hayatı Opereti (Jacques Offenbach) Konusu, Hakkında Bilgi

0
Advertisement

Paris Hayatı opereti kim tarafından hangi tarihte yazılmış, bestelenmiştir? Paris Hayatı konusu, özeti, hakkında bilgi.

PARİS HAYATI (LA VİE PARİSİENNE)

Beş perdelik operettir.

  • Metin: Henri Meilhac ve Ludovic Halévy.
  • Besteci:Jacques Offenbach
  • İlk oynanış: 1866 Paris.
  • Başlıca kişiler: Baron von Gondremark, Borones Christine, Raoul de Gardefeu, Bobinet, Gontran, Metella, Jean Frick, Gabriele, Pompa di Matadores, Madame Quimper-Karadec, Madame Folie-Ver dure, Joseph Partout, Urbain, Pauline.
  • Konunun geçtiği çağ ve yer: 1870 yıllarında Paris.

Konusu:

Paris’in Strassbourg Garında Gardefeu ve Bobinet adlı iki genç çapkın ortak sevgilileri Metella’yı beklemektedirler. Tren geldiğinde onun bir üçüncü sevgilinin kolunda inişi ikisini de şaşırtmıştır. Gardan çıkarlarken Gardefeu turist önderliği yapmakta olan eski uşağı Partout’yu görür. Onun İsveç’ten gelecek bir karı-kocayı beklediğini öğrenince para verip savar, yerine geçer. Gelenler İsveçli Baron von Gondremark ve güzel eşi Christine’ dir.

Adam özellikle bale, kadın, opera seyretmeye gelmişlerdir. Bu arada Barones arkadaşı Madame Folie-Verdure ve teyzesi Madame Quimper-Karadec’i görecektir. Gardefeu hemen bir plan düşünür, otellerde yer bulunmadığını söyleyerek turistleri pansiyon olarak tanıttığı evine götürür. Pansiyonun diğer müşterileri ise ayakkabıcısı Frick ve eldivencisi Gabriele’dir. Delikanlı evinde bir şölen düzenleyerek arkadaşı Bobinet’yi çağırır. Baron İsveç’te bir arkadaşının öğüdüyle Metella’ya gizlice haber göndermiş, kaldığı yeri haber vermiştir.

Kız gelir, durumu görünce Gardefeu’nün güzel Barones’e âşık olduğunu anlar ve intikam almaya karar verir. Bobinet ise Barones’i arkadaşının elinden almak üzere harekete geçer, kendisini Amiral du Lac de Van adıyla tanıtarak onları ertesi akşam kısa bir geziye çıkarmış olan halası Madame Quimper-Karadec’in evinde düzenleyeceği partiye çağırır.

Advertisement

Aradan iki gün geçmiş, Barones operaya gitmiştir. Gardefeu heyecanla sevdiği kadım beklemektedir. Christine tüm zarafet ve güzelliğiyle görünür. Fakat aynı anda kapı açılmış, geziden dönen Madame Quimper-Karadec görünmüştür. Yeğeni Bobinet’nin kendisinden izinsiz evinde parti düzenlediğini haber almış, onu bulmaları için polise haber vermiştir. Beri yanda operanın girişinde Christine’in yanına yaklaşan bir kadın, eline bir imzasız mektup sıkıştırmıştır.

Metella’nın verdiğine şüphe olmayan bu mektupta pansiyonun iç yüzü açıklanmış, kadınlar evi terke karar vermişlerdir. Café Anglais’nin büyük salonunda Brezilyalı milyoner Pompa di Matadores tarafından düzenlenen baloda Baron nihayet Metella ile buluşacaktır.

Fakat bir anda üç maskeli kadın yolunu keserler. Kadınlar karısı Barones Christine, Madame Quipmer-Karadec ve yeğeni Madame Folle-Verdure’dür. Baronun Metella ile buluşacağı önceden haberlenmiştir. Bu sırada Gardefeu de görünür. Baron oyunu anlamış, Gardefeu’yü düelloya çağırmıştır. Araya giren Pompa di Matadores tarafları barıştırıp, bu serüvenin «Paris Hayatı» gereği olduğunu söylerken perde iner.

Offenbach’ın operet sanatına kazandırdığı ölümsüz örneklerden biridir «Paris Hayatı». Müziği neşe ve şaka taşan yapıt Paris’e özgü eğlenceleri olağanüstü incelikle çizmiş, çağın danslarıyla süslenmiştir.


Leave A Reply