Partenogenez Nedir?

0
Advertisement

Partenogenez nedir ve nasıl gerçekleşir? Partenogenez hangi canlılarda görülür, arılarda Partenogenezin kısaca anlatımı

partenogenez

PARTENOGENEZ

Döllenmemiş yumurtayla üremeye «partenogenez» denir. İlkel hayvanlardan bazıları bu biçim ürer. Öteki canlılarda genel olarak, dişinin yumurtacığı ancak erkeğinin salgıladığı sperma ile birleştikten sonra çoğalarak yavrunun meydana gelmesine imkân verir. Partenogenez üremede ise, yumurtacıklar döllenmeye uğramadan da gelişerek yeni bir canlı meydana getirirler.

Denizyıldızları, ipek böcekleri, kurbağalar gibi bazı hayvanlarda ara sıra görülen bu olay, filoksera, arılar gibi bazı böceklerin normal üreme şeklidir. Arılarda partenogenez olayı şöyle olur:

Bir arı kovanında erkek arılar, «işçi» denen kısır dişi arılar, bir de döl verebilen ana arı (arı beyi) olmak üzere üç çeşit arı bulunur. Ana arı, bütün hayatı boyunca bir kere çiftleşir, bu sırada erkekten aldığı spermaları üreme yollarına bağlı küçük bir kese içinde saklar. Ana arı bu kesenin ağzını yumurtlama sırasında ister açık, ister kapalı tutabilir. Böylece, kesenin ağzı önünden geçen yumurtacıklardan kimisi döllenir, kimisi döllenmez. Bu iki çeşit yumurta da gelişmeye başlar. Yalnız, döllenmiş olanlardan dişi, döllenmemiş olanlardan da erkek arılar meydana gelir.

Advertisement

Leave A Reply