Pembe Himalaya Tuzu Gerçekten Daha Mı Yararlı? Yararları Riskleri

0
Advertisement

Pembe Himalaya Tuzu nedir, içeriği nasıldır? Pembe Himalaya Tuzunun diğer tuzlardan farkı nedir, gerçekten de daha sağlıklı mıdır, yararları ve riskleri.

Pembe Himalaya Tuzu Gerçekten Daha Mı Yararlı?

Himalaya tuzu, Himalaya bölgesinde bulunan ve mineral bileşimi nedeniyle eşsiz bir renk tonuna sahip olan ve hem mutfak malzemesi hem de ticari ürün olarak kullanılan özel bir kaya tuzu çeşididir. Pembe Himalaya tuzu, Pakistan’daki Pencap bölgesinden çıkarılan pembe renkli bir kaya tuzudur.

Bazı insanlar pembe Himalaya tuzunu mevcut en saf tuzlardan biri olarak tanımlar ve çeşitli sağlık yararları olduğunu söyler.

Peki bu tuz “daha sağlıklı” tuzlar arasındaki yerini alıyor mu? Bu makale, bu egzotik tuzun olası faydalarını araştırmaktadır.

himalaya tuzu

Kaynak: pixabay.com

Pembe Himalaya tuzu nedir?

Pembe Himalaya tuzu kimyasal olarak sofra tuzuna benzer. Yüzde 98’e kadar sodyum klorür içerir. Tuzun geri kalanı potasyum, magnezyum ve kalsiyum gibi eser minerallerden oluşur. Bunlar tuza açık pembe renk verir.

Bu mineraller ayrıca Himalaya tuzunun neden normal sofra tuzundan farklı olduğunu açıklar.

Advertisement

Nasıl kullanılır?

İnsanlar bu tür tuzu ve sıradan sofra tuzuyla aynı şekilde kullanırlar: Pişirmenin bir parçası olarak, yemekleri baharatlamak ve yiyecekleri korumak için. Bazı insanlar banyo tuzları yerine pembe Himalaya tuzu da kullanırlar. Pembe tuzdan yapılmış lambalar ve şamdanlar da satın almak mümkündür.

Vücudun neden tuza ihtiyacı var?

Sodyum, tuzda bulunan önemli bir eser mineraldir. Vücudun buna çeşitli işlevler için ihtiyacı vardır.

  • büzülme ve kasları gevşetme
  • uygun sıvı dengesini korumak ve dehidrasyonu önlemek
  • sinir sistemi uyarıları göndermek
  • düşük tansiyonu önleme

Sodyumun görev aldığı vücut fonksiyonları içindedir.

Son araştırmalar tuz yemenin enfeksiyon riskini azaltabildiğini ve zararlı bakterileri öldürebildiğini ileri sürdü.

Hayvanlar üzerinde yapılan bir araştırma, araştırmacıların tuzun depresyon belirtileri üzerinde olumlu bir etkisi olabileceği sonucuna varmasına neden oldu.

Yararları ve mitler

Pembe tuz tüketimiyle ilişkili sağlık yararları hakkında birkaç iddia vardır. Bunlar:

Advertisement

Zengin mineral içeriği

Bazı kaynaklar pembe Himalaya tuzunun 84’e kadar farklı eser mineral içerdiğini söylüyor. Yüzde 98’e kadar sodyum klorür içerdiğinden, bu, çeşitli eser minerallerin sadece yüzde 2’sinden oluştuğu anlamına gelir. İnsanların normalde tuz tükettikleri nispeten sınırlı miktarlar ve tuzdaki bu minerallerin az miktarda olduğu göz önüne alındığında, ölçülebilir veya önemli sağlık yararları sağlamaları olası değildir.

Düşük sodyum

Bazı insanlar pembe Himalaya tuzunun sodyum miktarının, normal sofra tuzundan daha düşük olduğuna inanır. Bununla birlikte, her iki tip de yaklaşık yüzde 98 sodyum klorürden oluşur.

Pembe tuz genellikle sofra tuzundan daha büyük kristallere sahip olduğundan, teknik olarak çay kaşığı başına daha az sodyum içerir. Aynı zamanda sofra tuzundan daha tuzlu bir tada sahiptir, yani bir kişi aynı tadı elde etmek için bir porsiyonda daha az tuz kullanabilir.

Bununla birlikte, pembe tuzun, normal tuza daha fazla benzeyen daha küçük bir granül boyutunda olanları da mevcuttur. Yiyecekleri baharatlarken ve sodyum alımını ölçerken bunu düşünün.

Daha doğal bir tuz

Bazıları Himalaya tuzunun sofra tuzundan daha doğal olduğunu iddia ediyor. Bu iddianın haklı olduğu görülüyor.

Sofra tuzu, genellikle sodyum alüminosilikat veya magnezyum karbonat gibi topaklanmayı önleyici maddelerle yoğun şekilde rafine edilir. Himalaya tuzu daha az yapaydır ve genellikle katkı maddesi içermez.

Hidrasyona yardımcı

Bazıları yemeklere veya içeceklere bir tutam pembe tuz eklemenin vücudun optimal sıvı dengesine ulaşmasına ve dehidrasyonu önlemesine yardımcı olabileceğine inanıyor.

Uygun sıvı dengesini korumak için sodyumun gerekli olduğu doğrudur. Bununla birlikte, bu pembe Himalaya tuzunun yanı sıra diğer kaynaklardan gelen sodyum için de geçerlidir.

himalaya tuzu

Kaynak: pixabay.com

Riskler

Pembe Himalaya tuzu kullanıyorsanız aşağıdaki noktaları aklınızda bulundurun:

İyot alımı

İyot, vücudun uygun tiroid fonksiyonunu ve hücre metabolizmasını sürdürmek için ihtiyaç duyduğu bir mineraldir. Büyük gıdalar arasında balık, deniz sebzeleri, süt ürünleri ve yumurtada bulunur. İyotlu tuz, bu eser mineralin bir başka yaygın kaynağıdır.

Pembe Himalaya tuzu doğal olarak bir miktar iyot içerebilse de, büyük olasılıkla iyotlu tuzdan daha az iyot içerir. Bu nedenle, iyot eksikliği olan veya eksiklik riski altında olanların sofra tuzu yerine pembe tuz kullanmaları durumunda başka yerlerde iyot almaları gerekebilir.

Advertisement

Sodyum alımı

Her ne kadar sodyum yaşamı korumak için gerekli olsa da, herhangi bir tuz türünün alımını takip etmek önemlidir. Sodyum küçük miktarlarda gerekli olsa da, çok fazlasının sağlık üzerinde olumsuz bir etkisi olabilir.

Böbrek, kalp veya karaciğer sorunları olan veya sodyum kısıtlı diyet yapan kişiler, sodyum alımını izlemeli ve pembe Himalaya tuzu da dahil olmak üzere tüm tuz kullanımını sınırlandırmalıdır.

Sağlıklı insanlar bile sodyum alımını izlemelidir. Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri’nden (CDC) yapılan 2016 raporu, çocukların yüzde 90’ından fazlasının ve yetişkinlerin yüzde 89’unun önerilen sodyum miktarından daha fazlasını tükettiğini belirtiyor.

Çok fazla sodyum

Yüksek tansiyonu olanlar, sodyum alımını günde 1500 mg ile sınırlamalıdır. Sodyum alımını sınırlamak için yapılabilecek diyet değişikliklerini belirlemek için bir diyetisyenle konuşun.

Tuz yüzde 40 sodyum içerir. Sodyum alımının bilincinde olduğunda, belirli miktarlarda tuzda ne kadar sodyum olduğunu bilmek yardımcı olabilir.

Tuz aşağıdaki miktarlarda sodyum içerir:

1/4 çay kaşığı tuz: 575 mg sodyum
1/2 çay kaşığı tuz: 1.150 mg sodyum
3/4 çay kaşığı tuz: 1.725 mg sodyum
1 çay kaşığı tuz: 2.300 mg sodyum
Çoğu insan bundan daha fazlasını tüketir.

İnsanlar ihtiyaç duyduklarından daha fazla sodyum aldıklarında, böbrekleri fazlalığı idrar yoluyla gidermeye çalışır. Böbrekler yeterince sodyum atamazsa, hücreler arasındaki sıvıda, interstisyel sıvı olarak bilinen birikmeye başlar.

Bu, hem su hacminin hem de kan hacminin artmasına neden olarak kalbe ve kan damarlarına ek yük getirir.

Bir dizi ciddi sağlık durumu, aşağıdakiler de dahil olmak üzere yüksek sodyum alımıyla bağlantılıdır:

  • yüksek tansiyon
  • kalp hastalığı
  • inme
  • karaciğer hasarı
  • osteoporoz
  • böbrek hastalığı

Çok fazla tuz tüketmek, bağışıklık sistemini aşırı uyardığı için multipl skleroz, romatoid artrit, lupus ve sedef hastalığı gibi otoimmün hastalıklara bile katkıda bulunabilir.

Advertisement

2015’teki araştırmalar, tuz alımı ve obezite arasında doğrudan bir bağlantı olduğunu ve tuz alımında günde 1 g artışın hem yetişkinlerde hem de çocuklarda obezite riskinde yüzde 25’in üzerinde bir artışa sebep olduğunu göstermektedir.

Kaynak: medicalnewstoday.com


Leave A Reply