Perigordien Kültür Nedir?

0
Advertisement

Perigordien Kültür Nedir? Perigordien kültür döneminin özellikleri ile ilgili genel bilgilerin kısaca verildiği sayfamız.

Perigordien Kültür Nedir?

Perigordien KültürPerigordien kültür, Üst Paleolitik Çağ’ da Avrupa’da Mousterien kültürü izleyen kültür. Bir bölümü Aurignacien kültür ile aynı döneme rastlar; yerini Solutreen kültüre bırakmıştır. Bu dönemde, Mousterien kültürde de bulunan dişli aletler ve günümüzdeki bıçağa benzeyen, bir yüzü keskin, bir yüzü düz taş bıçaklar kullanılmıştır. Kazıcı ve delici aletler, tahta işlemeye yarayan keski benzeri kalemlere de rastlanır. Kemik alet kullanımı pek yaygın değildir.

Perigordien kültür iki ana döneme ayrılır. Châtelperronien adı verilen ilk dönemin (her ne kadar izlerine Fransa’nın Perigord bölgesinde çok rastlanırsa da) Güneybatı Asya’da başladığı sanılmaktadır. Aynı dönemde ortaya çıkan öbür taş alet kültürlerinden farkı, eğri sırtlı (her iki yüzü de kesici) bıçakların kullanılmasıdır. Gravettien adı verilen ikinci dönemin izlerine Fransa, İtalya ve Rusya’da (bu sonuncular Doğu Gravettien adını alır) rastlanır. Batı Gravettien kültür insanları yaban atı avlamışlar, ama aynı dönemde yaşayan öbür halkların avladığı ren geyiği ve bizonu hemen hiç avlamamışlardır. Doğu Gravettien insanlarının en çok avladığı hayvan ise mamuttur. Her iki grubun da tuzak kurarak toplu sürek avı yaptıkları ve bir avda çok sayıda hayvan avladıkları sanılmaktadır. Doğu Gravettien insanları kışlık barınaklarını yaparken mamut kemikleri kullanmışlar, mamut yağıyla da ateşlerinin sürekli yanmasını sağlamışlardır. Gravettien insanları küçük Venüs heykelcikleri, deniz kabuklarından, hayvan dişlerinden ve fil dişinden takılar yapmışlardır.


Leave A Reply