Periost Nedir?

0
Advertisement

Periost nedir? Periost görevleri nelerdir? Periost ile ilgili olarak genel bilgilerin kısaca verildiği sayfamız.

Periost Nedir?

PeriostPeriost, kemik dış zarı olarak da bilinir, kemiklerin dış yüzeyini kaplayan çift katmanlı yoğun lifsi zar. Dış katmanın büyük bölümü kollajen yapısındadır; sinir dokusu içerdiğinden bu bölge örselenince ağrı duyulur. Burada yer alan çok sayıda kan damarından çıkan dallar Volkmann kanalları yoluyla kemiğin içine girerek kemik hücrelerini besler ve kemiğin içinde uzunlamasına yer alan osteonlardaki damarlara dökülür. Periostun iç katmanındaki lifler de alttaki kemik dokusunun içine girerek kan damarlarıyla birlikte periostu kemiğe bağlar.

Kemik yapıcı osteoblastları içeren iç katman, kemik oluşumunun en fazla olduğu dölütte ve bebeklerde oldukça belirgindir. Erişkinlerde hücreler azalırsa da işlevlerini sürdürür ve kemiğin yaşam boyunca yeniden yapılanmasında rol oynarlar. Kemik örselenirse sayısı önemli ölçüde artan osteoblastlar yeni kemik maddesi üreterek onarıma katkıda bulunur. Kemik kırıldıktan sonra, kırığın çevresindeki periostta kanama olur, kırılan kemik parçaları kan pıhtısıyla çevrelenir. Kırk sekiz saat içinde osteoblastlar çoğalır, periostun iç katmanı kalınlaşır. Hücreler farklılaşmaya başlar, kemiğin kırılan uçlarında yeni kemiği oluşturmak üzere yerleşir.

Periost, kemiğin kıkırdakla kaplı bölümleri dışında kalan yüzeyini örter; kirişlerin kemiğe yapıştığı bölgede lifsi kıkırdak periostun yerini alır. Kafatasının iç yüzünü örten periost bir ölçüde değişime uğrayarak beyin zarlarından sertzarla (dura mater) birleşir.


Leave A Reply