Felsefede Postmodernizm Nedir? Özellikleri ve Düşüncesi Nedir?

0
Advertisement

Felsefede Postmodernizm nedir? Nasıl açıklanır? Önde gelen felsefeci ve filozofları kimlerdir? Özellikleri nelerdir? Düşüncesi nasıldır?

Felsefede Estetik

Kaynak : pixabay.com

Postmodernizm, 20. yüzyılın sonlarına ait felsefe ve sanatlarda, genel olarak beklenmedik yerlerin anlam ve otoritesine açıklık ve daha önceki hareketlerden veya geleneklerden çekinmeden ödünç alma istekliliği ile işaretlenmiş geniş bir harekettir. Bazıları, entelektüel düşüncede tamamen yeni bir paradigmayı temsil ettiğini iddia etse de, genellikle eşit derecede kötü tanımlanmış Modernizme karşı bir tepki veya muhalefet olarak tanımlanır.

Postmodernizm” (kelimenin tam anlamıyla “modernizmden sonra“) terimi, modernist hareketin algılanan yumuşaklığına ve düşmanlığına karşı ve ayrıca ideal bir mükemmellik arayışıyla yüksek modernizmin iddialarına karşı gerici bir hareketi belirtmek için mimaride ortaya çıkmıştır. , uyum. biçim ve işlev ve anlamsız süslemenin reddi. Sanatta, müzikte ve edebiyatta (ve analojiyle felsefede) genellikle Modernizmden daha süslü olan ve genellikle şakacı bir şekilde daha önceki sanatsal stillerden ödünç almaktan korkmayan çoğulcu veya gerici stil için kullanılmaya başlandı. ya da ironik. Genellikle aşırı karmaşıklığı, çelişkiyi, belirsizliği,

Bazıları Postmodernizmi Modernizmin sürekli gelişiminde bir başka aşama olarak görür; bazıları onu tamamen bir ikame olarak ve Modernizme karşı görüyor. 1960’ların filizlenen düzen karşıtı hareketleri, daha genel anlamda postmodernizmin kurucu olayı olarak görülebilir. İnternetin, cep telefonlarının, etkileşimli televizyonun vb. mevcut geniş erişilebilirliği ve izin verdikleri kültüre anlık, doğrudan, yapay ve genellikle yapay katılımla, bazı yorumcular artık Post-Post’a girdiğimizi bile öne sürdüler. -Post dönemi Modern. .

Özellikle Felsefede Postmodernizm, Fenomenoloji, Yapısalcılık ve Varoluşçuluk gibi kıta felsefesi hareketlerinden güçlü bir şekilde etkilenmiştir ve genellikle Analitik Felsefenin birçok değer ve temeline şüpheyle yaklaşır. Genellikle beklenmedik yerlerden anlam ve otoriteye bir açılış olarak görülür, öyle ki otoritenin nihai kaynağı bizzat söylemin fiili “oyunu”dur. Bir ‘seç ve karıştır’ yaklaşımı düşünülebilir, bu sayede temel problemlere çok çeşitli teorik perspektiflerden yaklaşılabilir.

felsefe

Advertisement

Postmodernizm geniş ve spesifik olmayan bir harekettir (eğer bir hareket olarak tanımlanabilirse) ve yapısökümcülük ve postyapısalcılık (diğerleri arasında) gibi hareketler postmodernist olarak kabul edilebilir. Postmodernistler, felsefenin ne olduğuna dair “daha geniş” bir görüşe sahip olduklarını, fikirlerini iletmek için akademik jargon kullanmalarının gerekli olduğunu ve Eleştirmenlerinin onun felsefesini anlamadıklarını iddia ederek genellikle kendilerini felsefi yetersizlik ve aşırı kayıt dışılık eleştirilerine karşı savunurlar. İş.

En tanınmış postmodernist filozoflar arasında Michel Foucault, Jacques Derrida, Jean-François Lyotard (1924 – 1998), Richard Rorty (1931 – 2007), Jean Baudrillard (1929 – 2007) ve Roland Barthes (1915 – 1980) sayılabilir. Lyotard belki de en tanımlanabilir postmodernistlerden biridir ve postmodernizmi mevcut kültür, sosyal yapı ve benliğin bir koşulu olarak tanımlamıştır. Anlatının insan kültüründeki rolüyle ve özellikle biz moderniteyi bırakıp post-endüstriyel ya da post-modern duruma girerken bu rolün nasıl değiştiğiyle büyük ölçüde ilgileniyor. Baudrillard, post-modern, post-endüstriyel, post-her şey gibi “hiper-gerçek” bir dünyada yaşadığımızı savundu.


Leave A Reply