Peygamberdevesinin Özellikleri, Üreme, Beslenmesi Hakkında İlginç Gerçekler

0
Advertisement

Peygamberdevesi nasıl bir hayvandır? Peygamberdevesinin yapısı, özellikleri, beslenmesi, üremesi, davranışları hakkında ilginç gerçekler.

peygamber devesi

Kaynak: pixabay.com

Peygamberdevesi

Sıcak ve ılık bölgelerde yaşayan, düzkanatlılardan bir böcektir. Uzun, yeşil vücudu böceğin otlar arasında gizlenmesine yardım eder. Başının iki yanındaki gayet iri bileşik gözleri hayvanın avlarını, düşmanlarını ufaktan görmesini sağlar. Gayet kuvvetli olan birinci çift ayaklarının duruşu yüzünden hayvana, sanki ellerini iki yana açıp dua ediyormuş gibi bir görünüş verir; aynı zamanda, deveye de benzetilmiş, bundan dolayı «peygamberdevesi», ya da «peygamberböceği» denilmiştir.

Peygamberdevesi son derece yırtıcı bir yaratıktır, Çevik bir hareketle yakaladığı sinek vs. gibi küçük böcekleri ön ayakları arasında kuvvetle kıstırır, sonra yerinden hiç kıpırdamadan, sakin bir şekilde yemeye koyulur.

Çin’de peygamberdevelerinin büyüklerinden ikisini bambu kafesler içine hapsedip aralarında dövüştürürler. Sonunda ikisinin de ölümüyle biten bu kavgayı eskiden izlerlerdi.

Peygamberdevesi 

Kaynak: pixabay.com

Avlanmaları

Peygamber develeri yavaş hareket eden ve ön göğüs bölütleri çok uzamış olan böceklerdir. Ön bacaklarının birbirine eklemlenen biri dikenli iki uzun parçası (uyluk ve kaval kemikleri) kıvrıldığında avlarını yakalayıp parçalayan bir kıskaca dönüşür. Peygamberdevesi yalnız canlı böceklerle beslenir. Tehlike karşısında dikleşerek, kanatlı türleri ise kanatlarını hışırdatıp parlak uyarı renklerini göstererek düşmanına gözdağı verir. Yerde dolaşmaktan çok bitkiler arasında bulunmayı yeğlerler. Bir peygamber devesi yeşil ya da kurumuş bir yaprağa, ince bir dala, bir likene, parlak renkli bir çiçeğe ya da bir karıncaya benzer görünümde olabilir.

Bu maskelenme (kamuflaj), peygamberdevesini düşmanlanndan gizlemenin yanı sıra, avına sezdirmeden yaklaşmaya ya da kurbanını hareketsiz bir biçimde bekleyerek tuzağa düşürmeye yarar. Erkekler dişilerden daha küçüktür. Dişi genellikle çiftleştikten sonra erkeği yer ve kozaya benzer büyükçe bir kapsül içinde yaklaşık 200 yumurta bırakır. Kapsül yumurtaları düşmanlardan ve kötü hava koşullanndan korur. Yumurtadan çıkan nemfin kanatlan yoktur; ama vücudunun öbür bölümleri erişkinlere çok benzer. Nemfler erişkinler kadar oburdur ve birbirlerini bile yerler.

Advertisement
Peygamberdevesi 

Kaynak: pixabay.com

Türleri – Yaşam Alanları

Peygamberdevelerinin büyük bölümü tropik ve astropik bölgelerde yaşar. En iyi bilinen türlerinden olan 7-10 cm uzunluğundaki Mantis religiosa Afrika’nın kuzeyinden Avrupa içlerine kadar yayılmıştır. Yenidün-ya’daki peygamberdevelerinden Litaneutria minör Kanada’da yaşayan tek peygamberdevesi türüdür.

Birçok dilde dinle ya da doğaüstü güçlerle ilintili olan adı gerçekte bir avlanma davranışından kaynaklanır. Peygamberdeveleri avlannı başlan dik, ön bacaklan kalkık biçimde, hareketsiz durarak ya da öne arkaya yavaş yavaş sallanarak beklerler. Bu davranışlan onlara dua ediyormuş görünümü verir.

Peygamberdevesi Hakkında Gerçekler

Peygamberdevesi  dua ediyor gibi bir konumda bükülüp katlanan bacakları vardır. Peygamberdevesi avını yakalamak için ön ayaklarını kullanır.

Peygamberdevesi, stereo görüşe sahip tek böcektir. Bu, böceğin her iki gözle aynı noktaya bakabileceği anlamına gelir, bu da mesafeleri daha doğru bir şekilde belirlemesini sağlar.

Peygamberdevesi zayıf bir işitme duyusuna sahiptir. İleri görüşe sahipken peygamberdeveleri çoğu böcek gibi duyamaz. Bunun yerine, peygamberdevesi yalnızca titreşimleri algılayabilir. Bu etçil böceğin karnının ortasında yarasanın tiz seslerini bile algılayabilen bir “kulağı” vardır.

Peygamber devesi yaşam alanı daha sıcak bölgelerde daha yaygındır. Bu yerler genellikle tropikal ve subtropikal enlemler boyuncadır. Tropikal yağmur ormanları çoğu dua eden peygamber devesi türüne ev sahipliği yaparken, çöllerde, çayırlarda ve çayırlarda da yaşayabilirler.

Advertisement
Peygamberdevesi 

Kaynak: pixabay.com

Bazı peygamberdeveleri uçabilir.

Çoğu yetişkin peygamberdevesinin uçması kanatlı olup olmamasına bağlıdır. Genellikle dişiler uçamazken erkekler uçabilir.

Peygamber devesi ısırığı zehirli değildir. Bu böceğin bilinen zehirli türü yoktur ve tipik olarak insanlarla ilgilenmez. Bunun yerine, peygamber devesi, ön ayaklarındaki sivri uçları kendini korumak için kullanır. Ayrıca iğnesi yoktur.

Peygamberdevelerinin farklı görünümleri, koruma için kamuflaj görevi görebilir. Bazı türlerin, böceklerin dal, çiçek veya yaprak gibi görünmesini sağlayan farklı vücut şekilleri vardır. En yaygın peygamber devesi rengi yeşildir, ancak kahverengimsi renkler ve tonlardan vücudunu çevresi arasında kamufle etmeye kadar değişebilir.

Peygamber devesi yaşam döngüsünün 3 aşaması vardır. Bu aşamalar yumurta, su perisi ve yetişkindir. Peygamber devesi kozaları dış iskelete dökülürken büyür. Tüy dökme aşaması, türe bağlı olarak yetişkin aşamasına gelmeden önce 5-10 kez tekrarlanabilir. Son tüy dökülmesinden sonra, çoğu türün kanatları ortaya çıkarken bazıları kanatsız kalır.

Peygamberdevesinin çiftleşmesi erkekler için ölümcül olabilir. Yetişkin dişi peygamberdevesi çiftleşme sırasında veya sonrasında eşini yemekle ünlüdür. Yine de bu davranış türlerin, özellikle erkeklerin üremekten kaçınması için yeterli değildir. Popüler inanışın aksine, peygamberdevelerinin çiftleşmesinde yamyamlık da her zaman gerçekleşmez.

Peygamber devesi yumurtaları daha küçük türler için 3-4 haftada çatlar. Öte yandan, daha büyük türlerin yumurtalarının çatlaması 4-6 hafta sürer. Yavrular, yetişkinden farklı renklere sahip olabilir. Ayrıca, erken evreleri genellikle karıncaları taklit eder.

Kahverengi peygamberdevesi her zaman kahverengi değildir. Vücudunun rengi, çevresiyle uyum sağlamalarını da sağlayan temel bir kamuflaj sağlar. Bazen peygamber devesinin diğer renk tonlarını taklit etmesi gerekir. Böylece peygamber devesi hem yırtıcılar hem de av için görünmez hale gelir.


Leave A Reply