Doğu Ekspresinde Cinayet Kitap Özet, Konusu, Karakterler, Agatha Christie

0
Advertisement

Agatha Christie’nin Doğu Ekspresinde Cinayet isimli romanının konusu nedir? Doğu Ekspresinde Cinayet kitap özeti, karakterleri hakkında bilgi.

Doğu Ekspresinde Cinayet

70’in üzerinde romanından Agatha Christie’nin Doğu Ekspresinde Cinayet, onun en ünlü ve muhtemelen şimdiye kadar yayınlanmış en çok okunan gizem romanıdır. 1934’te roman biçiminde yayınlanan, ilk olarak 1933’te Saturday Evening Post’ta Calais Coach’da Cinayet adı altında serileştirilmiş bir hikaye olarak yayınlandı. Kitabın ana karakteri, Christie’nin 25 romanının yanı sıra birçok kısa öyküde yer alan dedektif Hercule Poirot’dur. Doğu Ekspresinde Cinayet neredeyse tamamen İstanbul ile Calais arasında hareket eden bir trende geçiyor. Konu, rezil bir Amerikan gangsteri olduğu ortaya çıkan zengin bir yolcunun öldürülmesiyle ilgilidir. Trende bir yolcu olan Poirot’dan olayı çözmesi istenir. Romanın büyük kısmı, çeşitli yolcu gruplarını sorgulamasından ve tren vagonu üzerindeki kanıtları incelemesinden oluşur.

Doğu Ekspresinde Cinayet

Doğu Ekspresinde Cinayet Özeti

Doğu Ekspresinde Cinayet’te, Agatha Christie’nin eserlerinde tekrar eden bir karakter olan dedektif Hercule Poirot, İstanbul’dan Avrupa’ya seyahat etmesi gerektiğini öğrenir ve bu nedenle ünlü Doğu Ekspresi’nden bir bilet alır. İstanbul’dan ayrılmadan önce, bazı düşmanları savuşturmak için dedektiften yardım isteyen Ratchett adında zengin bir yaşlı adamla karşılaşır. Poirot, Ratchett’in karakterinden şüphelenerek reddeder. İstanbul’da Doğu Express’i yöneten şirkette çalışan eski arkadaşı M. Bouc ile de tekrar bir araya gelir. Bouc’un onunla trende seyahat edeceğini öğrenir.

Poirot’nun seyahat ettiği İstanbul-Calais otobüsü, seçkin bir yolcu karışımıyla doludur: yaşlı bir Rus prensesi, bir İngiliz albay, Ratchett ve iki çalışanı ve diğerlerinin yanı sıra sinir bozucu bir Amerikalı kadın. Yolculuğun başlarında, Poirot İngiliz albay ve genç bir İngiliz mürebbiyenin birbirlerini iyi tanıdıklarını ortaya koyan bir şekilde konuştuklarını duyar, ancak birbirlerini tanımadıklarını iddia ederler. Yolculuğun ikinci gecesinde, Poirot çeşitli gürültü ve sesler yüzünden uykusuz bir gece geçirir. Ertesi gün iki haber ortaya çıkar. İlk olarak, tren bir rüzgârla oluşan kar yığını sebebiyle süresiz olarak durdurulur. İkincisi, Ratchett yatağında bıçaklanarak öldürülmüştür. Bouc, Poirot’dan cinayet gizemini çözmesini ister. Karda ayak izlerinin olmaması, katilin hala trende olduğunu gösteriyordur. Adli tabip Dr. Konstantine, Ratchett’in yaralarından, muhtemelen en az iki farklı kişi tarafından 12 kez bıçaklandığını belirler.

Poirot, yolcularla görüşerek ve bagajlarını arayarak araştırmaya başlar, araştırırken M. Bouc ve Dr. Konstantine de ona eşlik etmektedir. Suç mahallinde bulunan bir pipo temizleyici ve monogramlı bir mendil ve kırmızı bir kimono giyen bir kadın hakkında (Poirot’nun kendi ifadesi dahil) birden fazla tanık ifadesi cinayetle ilgili bulunan birkaç ipucudur. Bir yolcu Ratchett’in kendisini bir dedektif olarak tuttuğunu açıklar ve Ratchett’in yüksek sesli küçük bir adamın kendisine saldırmasından korktuğunu söyler. Ancak Poirot’nun elindeki en büyük ipucu, olay yerinden alınan bir mektup parçasıdır. Mektup neredeyse yok edilmiş olsa da, Poirot mektubun Daisy Armstrong adında bir çocuğa atıfta bulunduğunu belirleyebilmiştir. Bu nedenle Ratchett’i, Daisy Armstrong adlı bir çocuğun bir çete tarafından kaçırılıp rehin tutulduğu ünlü bir davayla ilişkilendirir. Kız ölü bulunduktan sonra, zengin ebeveynleri de, biri şoktan, diğeri intihar ederek ölmüştür. Kızın kaçırılma olayında parmağı olduğundan şüphelenilen bakıcısı da intihar ederek ölür. Poirot, Ratchett’in aslında Cassetti olarak adlandırıldığını ve bu trajediden sorumlu çetenin başı olduğunu belirler. Suçlu olduğu açık olmasına rağmen, Cassetti,  serveti sayesinde adaletle yüzleşmemiştir. Bu nedenle, öldürüldüğü sırada, kendi rezilliğinden kaçmak için sahte bir adla dünyayı dolaşıyordur.

Advertisement

Poirot, örneğin bir yolcunun Daisy Armstrong’un teyzesi olduğunu, diğerinin ise bir aile mürebbiyesi olduğunu fark ederek, yavaş yavaş her yolcuyu Armstrong davasına bağlamaya başlar. Bu ifşaatlar arttıkça Poirot, yolcuları davaya ilişkin teorilerini dinlemeye çağırır. İki senaryonun olası olduğunu fark eder. Bu senaryolardan ilki, cinayeti trene kısa süreliğine binen, Ratchett’i öldüren ve oradan ayrılan bir yabancının işlediğidir. Bu senaryo, katili bulmayı veya yargılamayı imkansız kılıyordur ve aynı zamanda aslında davadaki birçok gerçeğe açıklık getirmediği için doğru değildir. Poirot daha sonra ikinci teorisini paylaşır. Bu da her tren yolcusunun Daisy Armstrong’un bir yakını olduğu ve her birinin onu bir kez bıçaklayarak Ratchett’i toplu olarak öldürmek için bir araya geldiği yönündedir. Bu açıklama açıkça doğrudur. Ancak, Ratchett’in katillerinin eylemlerinde haklı olduklarını ve cezalandırılmamaları gerektiğini anlayan M. Bouc ve Dr. Constantine, yanlış olan, ilk teori üzerinde anlaşmaya varırlar ve böylece yolcuları suçluluktan muaf tutarlar.

Karakterler

Herkül Poirot

Kendine özgü bir bıyık ve güler yüzlü bir kişiliğe sahip olan bu Belçikalı dedektif, Agatha Christie’nin romanlarında tekrar eden bir karakterdir. Alışılmadık derecede keskin gözlem becerilerine, başkalarının duygularını okumak için keskin bir yeteneğe ve muazzam mantıksal yeteneklere sahiptir. Poirot kendini titiz ve eksantrik olarak sunar ve sessiz ve derin düşünceye güvenmesine rağmen coşkulu bir oyuncudur. Aslında, dikkatli bir şekilde düşünerek en olası gerçeği belirledikten sonra, tepkilerini izlemek için şüphelileriyle hırçın bir şekilde yüzleşerek gerçekleri kontrol etme eğilimindedir. Kitabın kahramanı olmasına rağmen, içsel hayatı okuyuculardan gizlenmiş durumda ve gerçekten de biraz düz bir karakter. Rolü öncelikle okuyucuya yol göstermek, delilleri ön plana çıkarmak ve anlaşılır bir düzen içinde sunmaktır.

Bay Ratchett

Hikayenin cinayet kurbanı olan Ratchett, aslında Cassetti adında bir Amerikan gangsteridir. Romanın başında Ratchett, Poirot’tan düşmanlarına karşı korumasını ister.

M. Bouc

M. Bouc, Poirot’nun eski bir arkadaşı ve bir Belçikalı. Doğu Express’in sahibi olan Compagnie Wagon Lits için çalışıyor. Poirot’nun sürekli yoldaşıdır, hem gerektiğinde trenin sorumluluğunu almasına yardımcı olur hem de okuyucu için bir vekil olarak hareket eder. Poirot’dan öldürülen Bay Ratchett’in davasını üstlenmesini isteyen Bouc’tur. Bouc, arkadaşının gizemleri çözme yeteneğine her zaman hayran kalır.

Konstantin

Konstantine, Ratchett’in cesedini incelemek için çağrılan bir Yunan doktordur. Bouc gibi, Poirot’ya roman boyunca eşlik eder ve okuyucu için bir kimlik noktası görevi görür. Ratchett’in olağandışı yaralarının en az iki katil tarafından yaratıldığını belirleyen Konstantine’dir. Ayrıca Ratchett için kesin olarak ölüm zamanını verir.

Advertisement


Leave A Reply