Pi Günü Nedir? Niçin Kutlanır? Pi Günü Önemi Hakkında Yazı

0
Advertisement

Pi günü nedir ve ne zaman kutlanır? Pi gününün özellikleri, niçin kutlanır, Pi günü hakkında gerçekler, hakkında bilgi.

Pi Günü Nedir? Niçin Kutlanır?

Pi Günü matematiksel bir sabit olan π (pi) veya 3.141592653 … yi kutlar. Pi, çevre (dairenin etrafındaki mesafe) ve çap (dairenin merkezinden geçen mesafe) arasındaki orandır. Pi sabittir, bu nedenle her ölçekteki daireler için aynı olacaktır. Pi sonsuz ve desensiz doğası nedeniyle özel bir sayıdır, yani ondalık noktadan sonraki haneler kendilerini hiçbir zaman belirli bir düzende tekrarlamaz.

pi

Kaynak: pixabay.com

Pi, bir dairenin çevresi ile çapı arasındaki orandır. Pi fikri yaklaşık 4000 yıldır biliniyor olsa da, doğru bir şekilde hesaplamak biraz daha yeni matematiksel bir gelişme oldu. MÖ 2000 yılına gelindiğinde, Mısırlılar ve Babilliler  yapı inşalarında bu sabiti doğru bir şekilde kullandılar. Arşimet, Fibonacci, François Viète, Adriaan van Roomen ve Gottfried Wilhelm Leibniz gibi matematikçilerin tümü pi’yi çeşitli yöntemlerle hesapladı. 1600’lerde Isaac Newton gibi matematikçiler, daha da doğru sayılar elde etmek için sonsuz seriler denen matematiği kullandılar. Yunanca π harfi ilk olarak İsviçreli matematikçi Leonhard Euler tarafından sayı için sembol olarak kullanılmıştır

Pi Günü kutlamaları 1988’de, Exploratorium’da fizikçi Larry Shaw’ın ilk Pi Günü’nü düzenlediği San Francisco Exploratorium’da başladı. Pi’nin ilk rakamlarının 3.14 olduğu düşünülerek, 14 Mart’ta (3/14) yapıldı. Exploratorium’daki kutlamalar arasında, genç müze ziyaretçilerinin geçit törenine katılması ve müze zeminine sabitlenmiş yuvarlak pirinç bir levha olan Pi Shrine’a ziyaret etmek ve meyveli turtalar yemek bulunuyor. O zamandan beri, Pi Günü kutlamaları hem ulusal hem de uluslararası olarak yayıldı. ABD Temsilciler Meclisi 12 Mart 2009’da 14 Mart 2009’u Ulusal Pi Günü olarak tanıdı.

pi sayısı

Kaynak : pixabay.com

Pi Günü Hakkında Gerçekler

  • 2015 yılında saat 9: 26: 53’te (öğleden sonra), Pi’nin ilk on hanesinin tümü (3.141592653) tarih ve saatte oluşmuştur.
  • Pi irrasyonel bir sayıdır, yani kesir olarak doğru ifade edilemez.
  • Modern fiziğin babası olarak adlandırılan Albert Einstein, 14 Mart 1879’da doğdu. Bu nedenle Pi Günü, Einstein’ın doğum günündedir.
  • Guinness Dünya Rekorları’na göre, Hindistan’dan Rajveer Meena adlı kişi, Pi’nin ondalık basamaklarını en uzun ezberleme rekorunu elinde tutuyor. 21 Mart 2015’te Meena’nin gözlerini bağlandı ve 10 saatlik bir süre içinde Pi sayısının 70.000 ondalık basamağını söyledi.

Advertisement

Leave A Reply