Pi Sayısı Hakkında İlginç Bilgiler, Kullanımı Bulunuşu

0
Advertisement

Pi sayısını nedir, neden ünlüdür? Pi sayısının bulunuşu ve kullanılması, hakkındaki ilginç gerçekler, bilgiler.

Pi Sayısı İle İlgili Bilgiler

Pi bir dairenin çevresinin çapına oranını ifade eder.

Yaklaşık değeri 3.14159 olup, çoğunlukla 3.14’e kısaltılır.

Pi sayısının ondalık basamakları sonsuza dek uzar ve sayılar kendilerini hiç bir şekilde bir düzende tekrarlamazlar. Bu özelliğinden dolayı bir dairenin gerçek çevresini veya alanı bulmak mümkün değildir.

Pi’nin hesaplanmış son halinde 5 trilyon basamak vardır.

Advertisement

Pi’yi temsil eden en yakın kesir 22/7, ancak bu bile %100 doğru değildir.

Pi’nin ilk hesaplamaları, MÖ. 2000 ‘de Babilliler tarafından yapılmış ve bu rakam 3.125 olarak belirlenmiştir. Eski Mısırlılar 3.143 olduğu sonucuna vardı. Plato, Pi’nin 3.146 olduğunu hesapladı. Hesap babası olarak görülen Isaac Newton, Pi’yi 16 ondalık sayıya kadar hesaplayabiliyordu.

Pi’yi hesaplamaya yönelik ilk deneme, bir çemberin çapını içinde çizdiği bir kare ile ölçmeye çalışan Rhind Papyrus’tur.

Pi’yi ısrarla ve titizlikle inceleyen ilk kişi, MÖ 287-212 yılları arasında yaşayan Arşimet’dir. Şehir Romalılar tarafından alındığında Archimedes onların geldiğini duymamıştı. Arşimet askere dairelerini terk etmesi için bağırınca – asker onu öldürdü.

Pi (π) sembolü William Jones tarafından 1706 yılında tanıtıldı. Ancak sembolü popüler hale getiren 1737’de Leonhard Euler tarafından kullanılmaya başlanmasıdır.

Pi’nin ilk 36 hanesine Ludolfin Numarası denir. Bu sayı, yaşamının çoğunu ilk 36 rakamı hesaplayarak geçiren Ludolph Van Ceulen’in adını taşıyor.

Advertisement

Chao Lu, Pi’nin değerini en uzun ondalık sayıya kadar hatırlayarak dünya rekoru kırdı. Rekoru 67.890 basamaktır.

Pi Günü her yıl 14 Mart’ta kutlanır. Bu tarih sayısal olarak 3/14 ile gösterilir. Saat tam 1: 59’da başlaması gerekiyor. Bu, Pi Gününün resmi başlama saatini 3/14/159 yapar. 14 Mart aynı zamanda Albert Einstein’ın doğum günüydü.

“Star Trek” Spock TV şovunda, Pi’nin son rakamını hesaplamaya çalışan kötü bir bilgisayarı kandırıyor ve yok ediyor.

1988’de Pi: Faith in Chaos adlı bir film yapılmıştır. Film, Pi hakkında cevaplar bulmaya çalışan bir adamla ilgilidir ve adam bu süreçte delirir.

Pi’nin ilk 31 basamağında hiç sıfır yoktur.

Yunan alfabesinde Pi sembolü 16. harftir ve İngilizce alfabesinde 16. harf p’dir.

Bazı matematikçiler, dairenin hiç köşesinin olmadığını söylemek yerine sonsuz köşeye sahip olduğunu söylemenin daha doğru olacağını düşünüyorlar.


Leave A Reply