Pillerin Çevreye Rastgele Atılmasının Zararları ve Önleme Yolları

0
Advertisement

Pilleri çevreye atılmasının çevre ve insan sağlığı için zararları nelerdir? Pillerin çevreye verdiği zararları önleme yolları nelerdir?

Piller hayatımızın önemli bir parçasıdır. Cep telefonları, arabalar, uzaktan kumandalar, saatler, dizüstü bilgisayarlar ve aradaki her şey için neredeyse her şeyde onlara o kadar bağımlı hale geldik.

Çalışmak için güç gerektiren taşınabilir her şeyde pil kullanılır. Daha çok üretildikçe, yarattıkları çevresel etki de o kadar yüksek olur. Bu sürecin sonunda en çok kim acı çekiyor? Sen ve ben. İşte nedeni.

pil

Kaynak: pixabay.com

Piller Çevreye Neden Zararlıdır?

Küçük bir AAA pil, çevreye zararlı gibi durmayabilir. Ancak her yıl bunlardan kaç tanesinin üretildiğini ve ne kadarının çöplüklere gittiğini öğrendikten sonra kesinlikle fikrinizi değiştireceksiniz.

Elektronik atık veya e-atık, elektronik cihazların, özellikle tüketici elektroniğinin atılmasından kaynaklanan atık anlamına gelir. Örneğin cep telefonlarının önemli bir bileşeni pillerdir. Farklı türde piller vardır ve bunlar çeşitli malzemeler kullanılarak yapılır. Pilleri çevre için tehlikeli kılan, onları yapmak için kullanılan kimyasallardır.

Doğaya zararlı bir etkisi olan bu kaynakların madenciliğinin yanı sıra, bir pil aşağıdaki metallerden birini veya birkaçını içerir: kadmiyum, kurşun, çinko, manganez, nikel, gümüş, cıva ve lityum ve asitler.

Advertisement

Bu kimyasallar bizim ve çevre için son derece toksiktir.

Hava Kirliliği:

Piller, çöplüklerde ayrışırken bir fotokimyasal reaksiyona girer. Bu, sera gazı emisyonlarına neden olur. Sera etkisi, küresel ısınma / iklim değişikliği ile sonuçlanır.

Su Kirliliği:

Bataryalarda bulunan zararlı kimyasallar, akarsuların, göllerin ve nehirlerin ekosistemlerini olumsuz yönde etkileyen bitki ve hayvanları öldürerek yerel su kaynağına da girebilir. Nihayetinde kirli su içen insanların sağlığı da risk altındadır. Kirli sularda bulunan balıkları yemek söz konusu olduğunda da aynı şey söylenebilir.

toprak kirliliği

Kaynak: pixabay.com

Toprak Kirliliği:

Pillerin çoğunun, geri dönüştürülmek veya uygun şekilde imha edilmek yerine çöplüklere gittiğinden bahsetmiştik. Tehlike, bu pillerin toprak tarafından emilen toksik kimyasallar içermesinde yatmaktadır. Çevreleyen alanlara sızdıklarında, zararlı etkilerin meydana geldiği yer burasıdır.

Piller Neden İnsanlar İçin Zararlıdır?

İnsanlar şu kimyasallardan dolayı zarar görüyor:

Kurşun: İnorganik kurşun tozu, piller söz konusu olduğunda en önemli sağlık tehlikesidir. Kurşun vücuda soluma ve yutma yoluyla emilebilir, her ikisi de eşit derecede tehlikelidir. Üretim sırasında insanlar mesleki ve çevresel kaynaklar yoluyla kurşuna maruz kalabilir. Örneğin, pil üretiminde çalışan kişiler, kurşun tozu solumaya ve yutmaya eğilimlidir. Pillerin atıldığı çöp sahasını çevreleyen alanlar da kurşun kaynaklarıdır.

Advertisement

Çocuklar ve fetüsler, vücutları hala gelişmekte olduğu için en savunmasızdır. Kurşuna yüksek düzeyde maruz kalma, çocuğun büyümesini etkileyebilir, beyin hasarına, işitme bozukluğuna, böbreklere zarar verebilir ve davranışsal problemlere neden olabilir.

Yetişkinler de kurşundan olumsuz etkilenir. Maruz kalma hafıza kaybına neden olabilir ve konsantre olma yeteneğini azaltabilir; üreme sistemine bile zarar verebilir.

pil

Kaynak: pixabay.com

Sülfürik asit: Kurşun asitli akülerde (yaygın olarak arabalarda kullanılır) bulunan sülfürik asit oldukça aşındırıcıdır. Gözlerinizle temas ederse kalıcı körlüğe neden olabilir. Bu asidin yutulması iç organlara ölümcül zarar verebilir. İyi haber şu ki, ortamdaki sülfürik asit varlığı her zaman maruz kalmaya neden olmaz. Onunla doğrudan temas, kaçınmanız gereken şeydir.

Sahip oldukları tehlikeler nedeniyle, kurşun asitli pillerin nasıl uygun şekilde imha edileceğini bilmek önemlidir.

Kadmiyum: Bu, nikel-kadmiyum pillerde kullanılır ve yutulduğunda kurşundan daha zararlı olduğu kabul edilir. Uluslararası Kanser Araştırma Ajansı (IARC) kadmiyumu insanlar için kanserojen olarak sınıflandırmıştır. Yarık açılmış ve sızdırmış bir pile dokunarak cilt yoluyla emilebilir. Bu piller çöplüklere düştüğünde toprağı ve çevresindeki alanları kirletebilir. Kadmiyumla kirlenmiş topraktan yetiştirilen mahsulleri yemek, böbreklere zarar verebilir veya tahrip edebilir.

Pil Kullanımını Azaltma

Maalesef, enerji depolamak için başka bir yol bulana kadar piller bir gereklilik olmaya devam edecek. Şimdilik yapabileceğimiz en az şey, mümkün olduğunda pille çalışan eşyalardan kaçınmaya çalışmaktır.

Pil kullanımının nasıl azaltılacağına dair birkaç öneri:

Mümkünse, özellikle yenilenebilir enerji tarafından üretiliyorsa, şebeke elektriğini güç kaynağı olarak kullanın.

Kurmalı radyo veya el feneri, dinamo bisiklet lambaları veya güneş enerjili hesap makinesi gibi yenilenebilir enerji kaynaklarını tercih edin.

Pilsiz alternatifleri düşünün. Örneğin, çocuklar için oyuncak alırken pilli olmayan oyuncaklar seçin.

Şu anda yaşadığımız toplumu düşünmek elbette zor olacak. Günlük hayatımızda pillere ihtiyacımız olduğu gerçeğini kabul etmeliyiz. Şimdilik onlardan kaçış yok.

Bunun dışında, piller söz konusu olduğunda çevresel ayak izinizi azaltmak için yapabileceğiniz iki şey daha var.

Advertisement

Atık pil toplama kutusu

Yeniden Şarj Edilebilirleri Kullanın:

Gerçek şu ki, şarj edilebilir piller bile atıldıklarında, tek kullanımlık benzerleri gibi zararlı kimyasallar yayar. Ancak, uygun şekilde kullanıldığında çoğu 1000 defaya kadar şarj edilebilir. Bu, tek kullanımlık olanları kullanmaya kıyasla çoğunu çöpe atmayacağınız anlamına gelir.

Çevrenin genel sağlığına katkıda bulunmanın yanı sıra, paradan da tasarruf edersiniz. Şarj edilebilir pil satın almanın ilk maliyeti, standart bir alkalin pil paketine kıyasla daha fazla olsa da, uzun vadede bu pillerle tasarruf edeceksiniz.

Şarj edilebilir piller defalarca kullanılabilir, bu nedenle bunları kullanarak doğrudan kaynakların korunmasına yardımcı olursunuz (daha az pil üretilmesi ve taşınması gerekir, bu da kaynak çıkarma ihtiyacını azaltır).

Pillerin Geri Dönüşümü

Pil geri dönüşüm kutuları, çoğu ülkede birçok perakende satış noktasında ve kamu binalarında bulunur. Burada toplanan piller geri dönüştürülebilirler. Pillerin ömrü tamamlandığında çöpe atmak yerine bu geri dönüşüm noktalarına atarsanız hem çevremiz hem de geleceğimiz için güzel bir adım atmış olursunuz. Bir pil hiç bir anlam ifade etmiyor gibi görünse de toplandıkça çevreye verdikleri zarar önemli ölçüde önlenecektir.

Sonuç

Hiç şüphesiz, pilin icadı tarihimizde önemli bir kilometre taşıydı. Bize hayal edebileceğimizden daha fazla şekilde yardımcı oldu. Bununla birlikte, çevreye ve bizim için ciddi bir tehdit oluşturdukları gerçeği var.

Hepimizin uygun şekilde imha edilmelerini sağlamak için katkıda bulunmalıyız. Şimdi bunu yapmanın tam zamanı – çok geç olmadan.


Leave A Reply