Toroidal Transformatör Nedir? Nasıl Çalışır? Avantajları Özellikleri Nelerdir?

0
Advertisement

Toroidal Transformatör nedir, ne işe yarar? Toroidal Transformatörlerin özellikleri, çalışma prensibi ve avantajları nelerdir? Hakkında bilgi.

Toroidal Transformatör

Transformatör, var olan en temel elektrikli cihazlardan biridir ve elektrik ve elektronik endüstrilerinde uygulamaları vardır. Bir transformatör, bir devredeki voltajı ya yükselterek ya da düşürerek “dönüştürür”. Neredeyse her gün kullandığınız her elektronik cihaz, çıkış voltajını hassas devreler için daha kullanışlı bir değere düşürmek için bir transformatöre ihtiyaç duyar.

Toroidal Transformatör

Kaynak: pixabay.com

Simit, katı bir cismin kendi üzerine eğilerek ortasında bir delik bulunan kapalı bir halka oluşturduğu zaman oluşan bir şekildir. Toroidal tanımlamak için simidi düşünün: Bir toroidal transformatör halka şeklinde bir transformatördür. Bu, bir transformatörün alabileceği tek şekil değildir, ancak çoğu elektronik endüstrisinde ve ses ekipmanı üreticileri tarafından tercih edilen bir yöntemdir. Bir toroidal transformatörde, verimlik kaybı çok küçük olabilir ve diğer yaygın tipteki transformatör E-I veya laminat transformatörden daha az manyetik girişim yaratır.

Transformatörler Elektromanyetik İndüksiyona Güvenir

Fizikçi Michael Faraday, 1831’de bir mıknatısı bir solenoidin etrafına sarılmış iletken bir tel boyunca hareket ettirmenin iletkende bir elektrik akımına neden olduğunu fark ettiğinde indüksiyonu keşfetti. Akımın gücünün, mıknatısın hareket hızı ve bobinin dönüş sayısı ile orantılı olduğunu buldu.

Bir transformatör bu orantılılıktan faydalanır. Bir bobini – birincil bobin – bir ferromanyetik çekirdeğin etrafına sarın ve ikinci bir teli – ikincil bobin – aynı veya farklı bir çekirdeğin etrafına sarın. Birincil bobinden geçen akım, AC akımında olduğu gibi sürekli olarak yön değiştirdiğinde, çekirdekte manyetik bir alan oluşturur ve bu da ikinci bobinde bir elektrik akımına neden olur.

Akımın tepe değeri aynı kaldığı sürece, indüklenen manyetik alanın tepe değeri de değişmez. Bu, ikincil bobindeki indüklenen akımın dönüş sayısı ile arttığı anlamına gelir. Bu nedenle, bir transformatör, ses endüstrisinde hayati önem taşıyan bir elektrik sinyalini yükseltmek için bir yol sağlar. İkincil bobindeki dönüş sayısını birincil bobindeki sayıdan daha az yaparak voltajı düşürmek için bir transformatör de kullanabilirsiniz. Bu, elektronik ekipmanınıza güç sağlamak için duvara taktığınız transformatörlerin arkasındaki prensiptir.

Advertisement
Toroidal Transformatör

Kaynak: commons.wikimedia.org

Toroidal Transformatör Daha Az Gürültü Üretir

Bir E-I veya laminat transformatör, ayrı çekirdeklerin etrafına sarılmış, birbirine yakın yerleştirilmiş ve bir muhafaza içine kapatılmış bir çift bobinden oluşur. Öte yandan, bir toroidal transformatör, etrafına hem birincil hem de ikincil bobinlerin sarıldığı tek bir ferro-manyetik toroidal çekirdeğe sahiptir. Tellerin birbirine değip değmemesi önemli değildir ve sıklıkla üst üste dizilirler.

Birincil bobinden geçen AC akımı çekirdeğe enerji verir ve bu da ikincil bobine enerji verir. Toroidal alanlar, bir laminat transformatördeki alanlardan daha kompakttır, bu nedenle hassas devre bileşenlerine müdahale etmek için daha az manyetik enerji vardır. Ses ekipmanında kullanıldığında, toroidal transformatörler laminat olanlara göre daha az uğultu ve distorsiyon üretir ve üreticiler tarafından tercih edilir.

Toroidal Transformatörün Diğer Avantajları

Bir toroidal indüktör daha verimli olduğu için, üreticiler toroidal transformatörleri E-I olanlardan daha küçük ve daha hafif yapabilirler. Bu, elektronik ve ses ekipmanı üreticileri için önemlidir, çünkü transformatör çoğu devrede genellikle en büyük bileşendir. Daha yüksek verimliliği, toroidal transformatör için başka bir avantaj yaratır. Bir E-I transformatöründen daha düşük sıcaklıklarda çalışır ve hassas ekipmanda fan ihtiyacını ve diğer soğutma stratejilerini azaltır.


Yorum yapılmamış

Leave A Reply