Pırasa Nasıl Bir Sebzedir? Pırasanın Özellikleri Çeşitleri Yetişmesi Hakkında

0
Advertisement

Bir kış sebzesi olan ve oldukça lezzetli bir tadı olan pırasanın özellikleri nelerdir? Pırasa çeşitleri, nerede nasıl yetişir, hakkında bilgi.

pırasa

Kaynak: pixabay.com

Pırasa

Bir kış sebzesidir. Bir çeneklilerin zambakgiller familyasındandır, sapı, yaprakları sarmısağınkine benzer. Kökü, gövdesi toprak altında bulunur. Yeşil renkte, şerit biçiminde, uzun olan yaprakları toprağın üstünde gelişir.

Pırasa iki yıllık bir bitkidir. İlk yılda soğanını verir, ikinci yılda uzunluğu 1 metreyi bulan bir sap çıkarır, çiçek açar. Pırasa yetiştirmek için, önce tohumlarından fide yetiştirilir, sonra bunlar tarhlara dikilir. En iyi cinsi, «kamış pırasa» denilen, uzun, beyaz yapraklısıdır. Bu pırasa İstanbul’da «Kartal pırasası» diye bilinir. Bir de her yerde yetişebilen «kara pırasa» vardır. Kara pırasanın boyu daha kısa, yaprakları yeşildir.

Başlıca iki çeşit pırasa vardır. Kamış pırasası en iyi tür olup yenilen sap bölümü beyaz renkli ve yaklaşık 45-50 cm kadardır. Her yerde yetişen kara pırasa ise kamış pırasası kadar lezzetli değildir. Boyu daha kısa, yapraklar da yeşildir. Pırasa, C vitamini, besin maddeler açısından çok zengin bir sebzedir. Pişirilerek, bazı yörelerde de çiğ olarak yenilir, idrar söktürücü, göğüs yumuşatıcı özellikleri vardır.

Pırasa C vitamini, besin maddeleri bakımından çok zengin bir sebzedir. Ancak pişirilerek yenebilir, çünkü çok sert yapraklıdır. Bazı yerlerde çiğ olarak da yendiği de olur.

pırasa

Kaynak: pixabay.com

Yetiştirilmesi

Pırasanın tohumdan yetiştirilmesi kolaydır ve ekimden itibaren 6 aya kadar sonra bir hasat için uygundur. Yetiştirildiği toprağın gevşek ve iyi drene edilmesi gerekir; pırasa soğan yetiştirilebilecek bölgelerde yetiştirilebilir. Pırasa genellikle sonbahar aylarında olgunlaşır. Pırasa, bir parmak veya kalem büyüklüğünde olduğunda erken toplanabilir ve hasat edilebilir veya inceltilebilir ve daha büyük bir olgun boyuta ulaşmasına izin verilebilir. Hastalık riskinde artış olacağından pırasayı her yıl aynı yerde yetiştirmemek daha iyi olacaktır. Mahsul rotasyonunda, pırasa marul, lahana veya bezelye takip eder.

Advertisement

Pastan etkilenen pırasaların yaprak yüzeyinde turuncu spor lekeleri olacaktır. Sporlar verimi hafifçe azaltır ve bitkinin görünümünü etkiler, ancak öldürmez. Kışlama çeşitleri için don pas öldürecek, bu yüzden uzun vadeli bir sorun olmayacaktır. Sonbahar Türleri için etkilenen yaprakları çıkarabilirsiniz. Ertesi yıl aynı zemin üzerinde pırasa yetiştirmeyin.


Leave A Reply