Sofralarımızın Vazgeçilmezlerinden Olan Pirinç Bitkisi Hakkında Bilgiler

0
Advertisement

Sofralarımızın vazgeçilmez yiyeceklerinden birisi olan pirinç bitkisi hakkında bilgiler. Nasıl yetiştirilir_ Nerelerde yetiştirilir?

Pirinç

Pirinç Hakkında Bilgi

PİRİNÇ, (Lat. Oryza sativa). Birçenekliler sınıfının Buğdaygiller familyasından bir kültür bitkisidir. Anayurdu Asya’nın sıcak bölgeleridir. Bir yıllıktır, ancak çok sıcak bölgelerde iki yıllık da olabilir.

Boyu 1-1.5 metre arasında, yaprakları uzun ve düzgündür. Her başakçılığında bir çiçek, çiçeklerin üzerinde altı erkek organ bulunur. İki iç kabukcuk kenarlardan başlayarak bitip meyveyi tümüyle kaplar. Bu haliyle çeltik adını alır. Dört tip tarım pirinci vardır. Pirinç buğdaygillerin öteki türlerine benzemekle birlikte en önemli ayırıcı özelliği bol suda yetişmesidir.

Köklerini kaplayan suyun yaklaşık 50 cm olması gerekir. Bu yüzden pirinç her yerde yetişmez. En uygun bölgeler Dicle, Fırat, Ganj, Nil, Missisippi ırmakları gibi çok sulak deltalar oluşturan akarsuların olduğu yerlerdir. Bu ırmaklar sürekli taştıkları için pirinç ekimine uygun tarlalar oluşturur. İklime, cinse ve yetişme koşullarına bağlı olmakla birlikte gelişim ortalama 100-200 gün arasında gelişir. 4 ara devresi vardır. Çimlenme, filizlenme, boylanma, olgunlaşma.

Soğuğa karşı dayanıksız olan bitkinin genç sürgünleri ısı düşüşünde ölürler. Anayurdu Hindistan sayılan pirincin bu bölgelerde yetiştirilmesi için kullanılan yöntemler oldukça ilkeldir, ancak son yıllarda Avrupa ve Amerika ülkelerinde makineli pirinç üretimi yaygınlaşmıştır.

Advertisement

Türkiye’nin pirinç üretimi ise iç tüketim için yeterlidir. Ancak dünya sıralamasında öteki ülkelerden oldukça geridir. Türkiye’de yetiştirilen pirinçler cinsleri bakımından birçok çeşide ayrılır. Başlıcaları: Kılçıksız çeltik, sarı çeltik, akçeltik, amberbu, karakılçık, kırmızı çeltik, kasım beyazı, japon pirinci, pangina pirinci, onsen pirinci.

Dünyada buğday, mısır ve pirinç ekim alanlarının beşte biri pirince ayrılmıştır. Besin değeri yüksek bir bitki olan pirinçten yüksek oranda nişasta elde edilir. Pirinç çok eski dönemlerinden bu yana bilinir. Önceleri Hindistan, Mısır, Mezopotamya ve Asya’nın kuzeydoğu bölgelerinde yetiştirildiği sanılan pirinç, M.S 1500’lerde Kuzey Çin, Japonya, Filipinler ve Madagaskar’a yayıldı. Uzakdoğu’dan Batı’ya İranlıların yardımıyla getirildi. Önceleri Eski Yunan ve Roma’da ilaç olarak kullanılmaya başlandı. Besin değeri daha sonra anlaşılarak üretime geçildi.

pirinç

Kaynak: pixabay.com

Pirinç Nedir? Sözlük Anlamı

  • “Pirinç (Birinci Anlamı)”
    1. Buğdaygillerden, kökleri bol su içinde yetişen bir bitki (Oryza sativa)
    “Oradaki uçsuz bucaksız pirinç bataklıklarının sahibidir.” – R. N. Güntekin
    2. Bu bitkinin besin olarak kullanılan taneleri
  • “Pirinç (İkinci Anlamı)”
    1. Bakıra çinko katılarak elde edilen sarı renkte bir alaşım
    2. Bu alaşımdan yapılmış
    “Pirinç mangal.”
  • “Hint pirinci ”
    Buğdaygillerden, Hindistan ve Etiyopya’da yetiştirilen, taneleri pirinç yerine kullanılan bir bitki
  • “pirinci su kaldırmamak / götürmemek”
    alıngan, çabuk darılır olmak, şakadan anlamamak
  • “pirinç çorbası ”
    Pirinç ile pişirilen çorba
  • “pirinç örgü ”
    İlmekleri bir ters bir düz örüp arka sırayı da buna uygun örme biçimi
  • “pirinç pilavı ”
    Pirinç ile yapılan pilav
  • “pirinç unu ”
    Kurutulmuş pirinç tanelerinin öğütülmesiyle elde edilen un


Leave A Reply