Pirinç Metali Özellikleri, Hakkında Bilgi

0
Advertisement

Pirinç metali nedir? Pirinç metalinin özellikleri, içeriği, kullanım alanları nelerdir? Pirinç metali hakkında bilgi.

Pirinç Metali

Pirinç Metali

Pirinç Metali; Bakırla çinkonun eritilerek karıştırılmasından meydana gelen bir alaşımdır. İçindeki bakır ve çinko oranlarına göre değişen özellikler gösterir. En çok kullanılanı içinde %55-58 bakır bulunanıdır.

Pirinçlerin renkleri de içindeki çinkonun miktarına göre değişir. Bileşiminde %38 kadar çinko bulunanlarda renk kırmızıdan sarıya doğru gider, %38-46 arasında çinko bulunanlarda yeniden kırmızıya döner, %46’dan fazla çinko bulunanlarda ise renk beyaza yaklaşır.

İçinde %63’ten çok bakır bulunan pirinçler dövme, haddeleme ve presle soğukta şekillendirilir, %63’ten”az bakır bulunanlar soğukta gevrek olur, ancak sıcakta şekillendirilebilir. Pirinçlere içindeki bakır oranına göre ad verilir. Meselâ %67 bakır bulunan bir pirinç «67’lik pirinç» diye anılır.

Pirinçler hem bakırdan daha üstün özellikler gösterdiğinden, hem de bakırdan daha ucuz olduğundan, bakırdan, çinkodan daha çok kullanılır.

Advertisement

Değişik bileşimlerine göre çeşitli pirinçlerin özellikleri, kullanıldığı yerler şöyledir:

Altın Sarısı Pirinçler. — Bileşiminde %6-20 çinko bulunanlar, altın sarısı renginden dolayı, altın taklidi eşya yapmada kullanılır.

Mekanik Pirinçler. — % 30-40 çinko bulunanlardır. İkiye ayrılır: %30-33 çinko bulunanlar en çok uzama gösterenlerdir. Mermi kovanları yapımında kullanılır. Bunlardan çok ince yapraklar yapılabilir. %40 çinko bulunanlar daha sert, esnektir. «Muntz metali» denir, gemilerde kullanılır.

Döküm Pirinçleri. — 30-35 oranında çinko bulunan pirinçlerdir. Bunlar döküm işlerine çok uygundur. Mutfak eşyası, elektrik aletleri, borular yapılır.

Lehim Pirinçleri. — Lehimlenecek madenlerden daha kolay eriyebilecek bileşimlerdedir. Bakır’lehimlemek için %45-50 çinko bulunanlar, pirinç lehimlemek için de %50-55 çinko bulunanlar kullanılır.

Özel Pirinçler. — Bunlarda bakırla çinko yanında başka madenler de bulunur. Bu madenler kurşun, alüminyum, mangan, demir olabilir. Pirince %1 oranında kurşun katılması torna tezgâhlarında kolay işlenebilmesini sağlar, %10 alüminyum katılırsa pirincin deniz suyuna dayanıklılığı artırılır. %10 mangan katılırsa, uzama, yassılaşma özelliği artar. Demirle mangan birlikte katılırsa «delta metali» denilen bir cins alaşım elde edilir. Bunun çeşitli yüzdelilerinden döküm yolu ile her cins pervane, torpil kovanı, büyük baskılara dayanıklı makina parçaları, pistonlar yapılır.

Advertisement


Leave A Reply