Pisi Balığı Nasıl Bir Balıktır? Nerede Yaşar? Özellikleri Avlanması Üremesi

0
Advertisement

Pisi balığı nasıl bir balıktır, nerede yaşar, nasıl avlanılır, özellikleri nelerdir? Pisi balığının yapısı, üremesi hakkında bilgi.

pisi balığı

Kaynak: commons.wikimedia.org

Pisi Balığı Özellikleri

Boyu 20 santim kadar uzunlukta yassı bir balıktır. Sırtı sert ince pullarla kaplıdır. Karnında pul yoktur. Vücudu sarı, kahverengi, nefti nokta ve dalgalarla kaplıysa da balığın rengi bulunduğu suyun dibine göre değişir. İki gözü de, bütün öteki yassı balıklarda olduğu gibi, üst bir yüzündedir. Balığın gözleri, yavruyken, iki yandadır. Sonra, balık yassılamasına yüzdüğü için, altta kalan göz de, yavaş yavaş, yukarı doğru kayar; böylece, zamanla, her iki göz de balığın üst yüzünde yer almış olur.

Atlas Okyanusu ve Manş Denizi’nde yaygın olarak yaşar. Boyu yaklaşık 20 cm kadardır. Yassıbalıklardandır; karnı pulsuz, sırtı ise sert ve ince pullarla kaplıdır. Rengi yaşadığı suyun dibine göre değişirse de, vücudu sarı, kahverengi, koyu yeşil noktalar ve dalgalarla kaplıdır. Öteki yassıbalıklarda olduğu gibi gözleri, başının üstünde ve yanyanadır. Kumluk diplerde yaşar, deniz kurtları ve küçük çağanozlarla beslenir. Mayıs-haziran aylarında yumurtlar, lezzetli olan eti yenir.

Türkiye kıyılarında da çokça bulunan balıklardandır. Karadeniz ve Marmara Denizi’nde kalkan mevsiminde özel ağlarla yakalanır. Av mevsimi aralık-ocak aylarıdır. Türlerinden derepisisi Avrupa kıyılarında yaşar ve buralardan ırmaklara, göllere geçer. Uzunluğu yaklaşık 25-40 cm arasındadır. Yaldızlı pisibalığı 70 cm uzunluğunda, kül renkli, üzerinde turuncu benekleri olan bir türdür. Gözlerinden göğüs yüzgeçlerine uzayan kemik kabartıları bulunur. Atlas Okyanusu ve Manş Denizi’nde yaygın ve haliçlere göç halindedir. Eti yenir.


pisi balığı

Kaynak: commons.wikimedia.org

Kaynak – 2

Pisi balığı, Pleuronectiformes (yassıbalıklar) takımının Pleuronectidae familyasından çok sayıda balık türünün ortak adı. Öbür yassıbalıklar gibi gövdeleri üstten iyice basıklaşmıştır. Gözleri başın sağ yanında yer alır. Dipte yaşayan bu az hareketli balıklar yumuşakçalar, kabuklular ve küçük balıklarla beslenir. Dibe yatan kör yanları (gözlerin bulunmadığı alt bölüm) beyaz ya da kirli beyaz, bazen siyah lekeli; gözlü yanları esmer, boz ya da yeşilimsi kahverengi ve genellikle daha koyu renkte lekelidir.

Bayağı pisibalığı (Platichthys flesus) 50 cm uzunluğa ve 2,7 kg ağırlığa ulaşabilen değerli bir sofra balığıdır. Avrupa kıyıları, Akdeniz, Ege Denizi, Marmara Denizi ve Karadeniz’de yaşayan bu tür akarsulara da girdiği için birçok yerde dere pisisi adıyla tanınır, ilkbahara rastlayan üreme mevsiminde, gözlü yanlarında kırmızımsı turuncu lekeler belirir.

Advertisement

Pisi balığının tanınmış türlerinden P. stellatus Büyük Okyanusun kuzeyinde yapar. Dere pisisine benzerse de 9 kg’ye ulaşabilen ağırlığıyla çok daha iri bir balıktır. Pleuronectes platessa Avrupa’nın Atlas Okyanusu kıyılarında yaşar. Uzunluğu en çok 90 cm’dir. Bu türün de üzerinde kırmızı ya da turuncu benekler görülür. Uzunluğu 60 cm dolayında olan Hippoglossoides platessoides Atlas Okyanusunun her iki yakasında, yaklaşık aynı uzunlukta olan Amerika pisi balığı (Pseudopleuronectes americanus) Kuzey Amerika’nın Atlas Okyanusu kıyılarında yaşar. Aynı familyada yer alan halibut ekonomik değeri yüksek yassıbalıklardandır.


Leave A Reply