Piyojenik Granülom Nedir? Nedenleri Belirtileri ve Tedavisi Nasıldır?

0
Advertisement

Piyojenik Granülom nedir, neden oluşur? Piyojenik Granülom belirtileri, riskleri nelerdir, nasıl tedavi edilir? Ameliyatı yapılır mı?

Piyojenik granülom nedir?

Piyojenik granülomlar küçük, yuvarlak ve genellikle kanlı kırmızı renkli cilt büyümeleridir. Çok sayıda kan damarı içerdikleri için kanama eğilimindedirler. Ayrıca lobüler kapiller hemanjiyom veya granülom telenjiektatikum olarak da bilinirler.

Piyojenik Granülom

Bu cilt büyümeleri, her yaştan insanda gelişebilmesine rağmen, esas olarak çocuklarda ve genç yetişkinlerde gelişir. Hamile kadınlarda da oldukça yaygındır. Hamilelik sırasında meydana gelen hormon değişiklikleri bu büyümelerin gelişmesine neden olabilir.

Piyojenik bir granülom, genellikle birkaç hafta süren hızlı bir büyüme periyodu ile bir lezyon olarak başlar. Daha sonra tipik olarak 2 santimetreden küçük olan yükseltilmiş, kırmızımsı bir nodüle stabilize olur. Lezyon pürüzsüz görünebilir veya özellikle çok kanarsa kabuklu veya pürüzlü bir yüzeye sahip olabilir.

Piyojenik granülomlar iyi huyludur. Ancak bu onların kanserli olmadığı anlamına gelir. Doktorlar bunları çeşitli yöntemlerle güvenle çıkarabilirler.

Advertisement

Piyojenik granülomlar nerede oluşur?

Piyojenik granülomlar genellikle şu yerlerde bulunur:

  • eller
  • parmaklar
  • kollar
  • yüz
  • boyun
  • göğüs
  • sırt

Ayrıca şu alanlarda da büyüyebilirler:

  • dudaklar
  • göz kapakları
  • cinsel organlar
  • ağzın içi

Nadir durumlarda, gözünüzdeki konjonktiva veya kornea üzerinde büyüyebilirler. Konjonktiva, gözünüzün beyaz alanı üzerindeki berrak dokudur. Kornea, göz bebeğinizin ve irisin üzerindeki şeffaf örtüdür.

Hamile kadınlarda ortaya çıktıklarında, genellikle diş etlerinde büyürler ve “gebelik tümörleri” olarak adlandırılırlar.

Piyojenik granüloma ne sebep olur?

Piyojenik granülomaya neyin sebep olduğu her zaman net değildir. Bu büyümeler yaralanmalardan sonra ortaya çıkabilir, ancak bunun nedeni bilinmemektedir. Piyojenik granülomların diğer nedenleri arasında böcek ısırıklarının neden olduğu travma veya cildinizi kabaca veya sık sık kaşımak sayılabilir.

Hamilelik sırasında vücudunuzun geçtiği hormon değişiklikleri de piyojenik granülomlara neden olabilir. Bazı ilaçlar da bu duruma yol açabilir. Bu ilaçlar:

Advertisement
  • indinavir (Crixivan)
  • izotretinoin (Accutane)
  • asitretin (Soriatane)
  • bazı doğum kontrol hapları

Piyojenik granülom ne kadar ciddidir?

Piyojenik granülomlar her zaman iyi huyludur. Sık kanama en yaygın komplikasyon türüdür. Bununla birlikte, piyojenik granülomlar da çıkarıldıktan sonra tekrar büyüyebilir.

Nadir durumlarda, piyojenik granülomun çıkarıldığı bölgede birkaç lezyon görünebilir. Granülom tamamen çıkarılmazsa kalan kısımlar aynı bölgedeki kan damarlarınıza yayılabilir.

Piyojenik Granülom

Piyojenik granülom nasıl teşhis edilir?

Doktorunuz, görünüşüne göre piyojenik granülomu teşhis edebilir. Doktorunuz daha doğru bir teşhis koymak için biyopsi yapabilir. Bu prosedür, bir doku örneği almayı içerir. Biyopsi aynı zamanda benzer bir büyümeye neden olabilecek kötü huylu (kanserli) tıbbi durumların da dışlanmasına yardımcı olur. Bu koşullar arasında skuamöz hücreli karsinom, bazal hücreli karsinom ve melanom bulunur.

Piyojenik granülom nasıl tedavi edilir?

Bir piyojenik granülomun tedavi şekli, boyutuna ve konumuna bağlıdır:

Küçük piyojenik granülomlar

Küçük piyojenik granülomlar için tedaviye ihtiyacınız olmayabilir. Bunlar genellikle kendiliğinden geçer.

Büyük piyojenik granülomlar

Daha büyük bir büyümeniz varsa, doktorunuz büyük olasılıkla onu kazıyabilir ve hafifçe koterize edebilir veya yakabilir. Dağlama, kanamayı durdurmaya yardımcı olur ve tekrar büyüme riskini azaltabilir.

Piyojenik granülomları çıkarmanın en etkili yolu, tüm büyümeyi cerrahi olarak çıkarmak ve yarayı kapatmak için dikiş kullanmaktır. Bu, birini kazımaktan daha invaziv bir prosedürdür. Piyojenik granülom, cerrahi olmayan bir yaklaşımdan sonra bir kez tekrarlanırsa genellikle cerrahi olarak çıkarılır.

Alternatif olarak, doktorunuz kanamaya yardımcı olması için piyojenik granüloma gümüş nitrat gibi bir kimyasal uygulayabilir.

Bu büyümeler, lazer cerrahisi kullanılarak da giderilebilir.

Granülomları kendi başınıza çıkarmaya çalışmayın. Uzun süre kanama eğilimindedirler, bu nedenle bir doktorun bunları uygun aletlerle ve dağlama aletleriyle çıkarması şarttır.

Advertisement

Gözdeki piyojenik granülomlar

Gözünüzde büyüyen piyojenik granülomlar cerrahi olarak çıkarılabilir veya kortikosteroid içeren merhemlerle tedavi edilebilir. Bunlar iltihabı azaltmaya yardımcı olur.

Hamilelik sırasında piyojenik granülomlar

Hamileyseniz, doktorunuz doğumdan sonra bu büyümelerin kendiliğinden kaybolup kaybolmadığını görmek için beklemenizi tavsiye edebilir. Hormon seviyelerinde bir azalma, lezyonun kendi kendine gerilemesine yardımcı olabilir. Sonuçta, bu yaklaşım büyüyen fetüs için en güvenli olanıdır.

Tedaviler geliştirmek

Araştırmacılar, özellikle çocuklar için piyojenik granülomlar için invazif olmayan tedaviler üzerinde çalışıyorlar. Son çalışmalar, nodüle jel olarak uygulanan topikal bir ilacın, lezyonu olumsuz yan etkiler olmaksızın tedavi etmede etkili olduğunu bulmuştur.

Uzun vadeli görünüm

Piyojenik granülomlar her zaman iyi huyludur, ancak özellikle nodül kanıyorsa biraz endişelenmek normaldir. Bazı insanlar için kozmetik bir sorun da olabilirler. Herhangi bir endişeniz varsa doktorunuzla konuşun. Büyümenin iyi huylu olduğundan emin olabilirler ve sizinle tedavi seçeneklerinizi tartışmaya başlayabilirler.

Yaygın olmamakla birlikte, bazı piyojenik granülomlar, özellikle neden hamilelik veya belirli bir ilaçla ilgiliyse, zamanla kendiliğinden küçülebilir ve çözülebilir. Bu durumlarda, herhangi bir çıkarma prosedürü gerekli değildir. Bununla birlikte, çoğu piyojenik granülomun onları tedavi etmek ve çıkarmak için bir tür prosedüre ihtiyacı olacaktır.


Leave A Reply