Plasenta Oluşumu ve Görevleri

0
Advertisement

Plasenta nedir, ne zaman ve nasıl oluşur? Plasenta ne işe yarar, görevleri nelerdir? Göbek bağı nedir? Plasenta hakkında bilgi.

Plasenta Oluşumu ve Görevleri

Sürüngen ve kuş yumurtalarında gördüğümüz “vitellüs kesesi”, “amniyon”, “allantoyis” ve “koryon” gibi örtüler, insan embriyosunda da görülür. Ancak, allantoyis ve vitellüs kesesi hemen kaybolur. Embriyonun gelişmesi sırasında koryon; dölyatağının yumuşak dokularına doğru, küçük uzantılar yapar. Bu uzantılar ile bunların dokunduğu dölyatağı kısımları, “plasenta” yı oluşturur.

Plasenta, embriyo ile anne arasında madde değişimine aracılık eder. Embriyo ile anne arasında madde değişimi başlangıçta doğrudan olurken, daha sonra göbek bağı madde değişimine yardımcı olur. Göbek bağı amniyon kesesinin uçlarının birleşmesiyle oluşur.

Plasenta, embriyonun dölyatağına tutunmasını da sağlar. Eğer plasenta yırtılırsa, bebek düşer.

Plasenta, gebeliğin son 6 ayında, corpus luteum gibi az miktarda östrogen ve çok miktarda progesleron salgılar. Bu hormonlar bildiğiniz gibi dölyatağı duvarlarına devamlı ve bol kan gelmesini sağlayarak, embriyonun dölyatağı duvarlarında kalmasına yardımcı olur.

Advertisement

Leave A Reply