Polo Oyunu Hakkında Bilgi

0
Advertisement

At üzerinde oynanan dünyanın en bilinen oyunlarından birisi olan Polo oyunu ile ilgili olarak genel bilgilerin yer aldığı yazımız.

polo
Dörder kişilik iki takım arasında at üzerinde oynanan, topu rakip kalenin arasından geçirip sayı kazanma esasına dayanan bir oyundur. Bu bakımdan futbola benzer.

Polo 270 m. uzunluğunda, 15 m. genişliğinde çimenlik bir alanda oynanır. Alan 30 sm. yüksekliğinde bir tahta perdeyle çevrilir. Kale direklerinin arasındaki açıklık 7 m. 30 sm. kadardır. Bu direkler ya kalın sazdan, ya da kolay kırılabilen bir madenden yapılmıştır. Top, genel olarak, bambu kamışının kökündendir, ağırlığı 120 gram, çapı 8 sm. kadardır.

Takımlar, atlarının üzerinde, alana çıkarlar. Oyuncuların ellerinde, topu sürmek için, uzun saplı tokmaklar vardır. Oyun yedişer buçuk dakikalık 8 devreden meydana gelmiştir.

Polonun çok eski bir tarihi vardır. İran, Tibet, Çin gibi Doğu ülkelerinde buna benzer bir top oyununun günümüzden 4000 yıl önce oynandığı bilinmektedir. «Polo» adı da Tibet dilinde «top» anlamına gelen «pulu» kelimesinden alınmıştır.

Polo eski bir Türk sporudur. Hindistan’a da Türkler getirmiştir. Polo, Timuroğulları’n dan Hint – Türk imparatorlarının gözde sporuydu. Bugünkü anlamda polonun XIX. yüzyılın sonlarına doğru Hindistan’da oynandığı görülüyor. 1862’de Hindistan’daki İngilizler Hint askerlerinin bir gösterisinde poloya benzer bir oyun oynandığını görmüşler, sonra kendi aralarında bazı kurallar koyarak bu oyunu geliştirmişlerdi. İlk polo maçı 1871’de oynandı, kısa zamanda İngiltere’de sevildi, yayıldı.

Advertisement

1900 Paris, 1908 Londra, 1920 Anvers, 1924 Paris olimpiyat oyunlarında polo karşılaşmaları da yapılmıştır. Bugün polo Amerika, Arjantin, Hindistan, İngiltere, İngiliz Milletler Topluluğu içinde bulunan ülkelerde sevilip oynanmaktadır.

Polo için yetiştirilen atların sağlam, yerden yapılı küçük cüsseli, zeki hayvanlar olması gerektir, Topun peşinden fırlayıp koşmaları, birdenbire duruşlar, dönüşler yapmaları, her hangi bir kazaya meydan vermeden binicisinin emirlerine uymaları, uzun idman ve talimlerle, bu atlara öğretilir.


Leave A Reply