Portakal Ağacı Nasıl Yetiştirilir? Fidanı Ne Zaman Dikilir? Bakımı Nasıldır?

0
Advertisement

Portakal ağacı nasıl yetiştirilir? Portakal fidanı ne zaman ve nasıl dikilir? Portakal ağacı gübreleme, sulama, yetiştirme hakkında bilgi.

portakal ağacı

Kaynak: pixabay.com

Portakal (Citrus sinensis) Ağacı Nasıl Yetiştirilir?

Kışın hayat kurtaran bir meyve mi istiyorsunuz bahçenizde? Portakal içerdiği yüksek C vitaminiyle yardıma hazır. Dört mevsim dikimi yapılabilir. Ekim ayında dikilen fide kış boyu yağmur suyundan yararlanır ve daha sağlıklı gelişir. Meyvelerini vermeden köklerini geliştirmiş ve güç kazanmış olur.

Ilıman iklimi sever. O da diğer narenciye ağaçları gibi soğuğa dayanamaz. Soğuk bölgelerde saksı içerisinde yetiştirmek daha doğru olur. Böylece kış aylarında korunaklı bir alana taşıma imkanı doğar. Aydınlık bir yerde olmasına da dikkat edin. Ne kadar küçük bir fide dikerseniz dikin çukurunuz çok küçük olmasın. Bir metre çapından küçük, 50 santimetre derinlikten az çukur onun için yetersizdir. Rahatına düşkündür, geniş bir alan ister. Nitelikli ve geçirgen toprak idealdir. Toprağa kurumuş hayvan gübresi eklemeyi unutmayın. Birçok değişik türü vardır. Aralık, mart arası meyveleriyle tanışma zamanıdır. Kış boyu vitaminiyle sizi korumak için didinip durur. Altın meyvelerinin tadını çıkartın. Toprağının üzerinde su birikmesini engelleyin. Düzenli olarak sulayın. Nemi sevecektir.

Portakal Nasıl Bir Meyvedir? Hakkında Ansiklopedik Bilgi

Turunçgillerden bir meyvedir. Tam yuvarlak, ya da yumurta biçimi olur. Kabuğu sarımtırak turuncu, güzel kokulu, suyu mayhoşça tatlıdır.

portakal ağacı

Kaynak: pixabay.com

Portakal bir Akdeniz bitkisidir. Türkiye’de Akdeniz Bölgesi’nde, Karadeniz kıyılarının da ılımlı kesimlerinde yetişir. Taçyapraklı ikiçenekli bitkilerden olan portakal ağacının boyu 3-4 metreyi bulur. Kökleri toprak altında çok derinlere kadar iner. Yapraklarının bir yüzü parlak, kaygan, öbür yüzü tüylücedir. Portakal yaprağının bu özelliği yazın çok sıcak olunca bitkinin su kaybetmesini önler. Köklerin derinlere inmesi de çok su alabilmesini sağlar. Portakal çiçekleri beş çanaklı, beş taçyapraklıdır. Erkek organları çok, dişi organı ise bir tanedir. Çekirdekli portakalda çekirdekler, orta yerde, portakal dilimlerinin içindedir.

Portakal ağacı kumlu, killi, serin topraklarda iyi yetişir. Bol gübre, iyi bakım ister. Fidanlar çekirdekten yetiştirilir. Mart ayında bu fidanlara aşı yapılarak yeni ağaçlar elde edilir.

Advertisement
portakal

Kaynak: pixabay.com

Portakallar “çekirdekli“, “çekirdeksiz” olmak üzere iki çeşite ayrılır. Türkiye’de yetişen çekirdeksiz portakalların en iyi cinsi Yafa portakalıdır. Bunlar kalın kabuklu, uzunca biçimli olurlar. Yafa portakallarınn en iyileri Finike’de, Mersin’de, Hatay’da yetişir. Bu cins portakalların kabuklarından reçel yapmakta da faydalanılır. Yurdumuzda yetişen çekirdekli portakalların en tanınmışı ise “Dörtyol portakalı“dır. Bunlar ince kabuklu, yuvarlak biçimli, tatlı, çok sulu olurlar. 1950’li yıllardan itibaren “Vaşington portakalı” denilen, içi yavrulu bir cins portakal da yetiştirilmiştir.

Portakal C vitamini bakımından çok kuvvetli bir meyvedir. Ayrıca portakal suyu, 100 gramında bulunan %1 protein, %6 şeker, % 1,5 çeşitli asitler sayesinde faydalı bir besin maddesidir.


Leave A Reply