Prostat Kanseri Nasıl Bir Hastalıktır? Belirtileri, Nedenleri, Teşhis ve Tedavisi

0
Advertisement

Prostat kanseri nasıl bir hastalıktır, nasıl anlaşılır, belirtileri nelerdir? Prostat kanseri sebepleri, evreleri, önleme, teşhis ve tedavi yöntemleri nelerdir?

Prostat kanseri nedir?

Prostat kanseri, dünya çapında erkeklerde en yaygın olarak teşhis edilen kanserdir. Prostat, bir erkeğin alt karnında bulunan, mesanenin altında yer alan ve üretrayı çevreleyen küçük bir bezdir. Testosteron hormonu prostatı düzenler. Ayrıca prostat bezi, meni olarak da bilinen seminal sıvı üretir. Semen, boşalma sırasında üretradan çıkan sperm içeren maddedir.

Prostatta tümör olarak adlandırılan anormal, kötü huylu bir hücre büyümesi oluştuğunda, buna prostat kanseri denir. Bu kanser vücudun diğer bölgelerine yayılabilir. Bu durumlarda, kanser prostattan gelen hücrelerden oluştuğu için yine de prostat kanseri olarak adlandırılır.

Prostat kanseri türleri

Neredeyse tüm prostat kanseri vakaları, prostat bezi gibi bir bezin dokusunda büyüyen adenokarsinom adı verilen bir kanser türüdür. Bununla birlikte, diğer nadir kanser türleriGüvenilir Kaynak de prostattan kaynaklanabilir:

  • akciğer kanseri gibi küçük hücreli karsinom
  • pankreas kanseri gibi nöroendokrin tümörler
  • böbrek kanseri gibi geçiş hücreli karsinomlar
  • kemik hücresi kanseri gibi sarkomlar

Prostat kanseri ayrıca ne kadar hızlı büyüdüğüne göre de kategorize edilir. İki tür büyümesi vardır:

Advertisement
  • agresif veya hızlı büyüyen
  • agresif olmayan veya yavaş büyüyen

Agresif olmayan prostat kanserinde tümör yavaş büyür. Ancak agresif kanserde tümör aşırı büyüyerek kemikler gibi diğer vücut bölgelerine yayılabilir ve metastatik bir kanser haline gelir.

Prostat kanseri nedenleri ve risk faktörleri

Prostat kanserinin bilinen bir nedeni yoktur, ancak aile öyküsü veya yaş gibi risk faktörleri maligniteye yakalanma olasılığınızı artırabilir.

Kimler risk altında?

Prostat kanseri herhangi bir erkekte ortaya çıkabilirken, bazı faktörler hastalık için riskinizi artırır. Bu risk faktörleri şunları içerir:

  • ileri yaş, 50 yaş veya üzeri
  • ailede prostat kanseri öyküsü
  • belirli etnik kökenler veya ırklar – örneğin, Afrika kökenli Amerikalı erkekler prostat kanseri olma riski daha yüksektir
  • Obezite
  • genetik değişiklikler

Bazı çalışmalar, diyet ve kimyasallara maruz kalma gibi diğer risk faktörlerinin tanı şansınızı artırabileceğini düşünmektedir. Ancak ACS, bu etkilerin hala belirsiz olduğunu söylüyor. Prostat kanseri 40 yaşın altındaki erkeklerde de nadir görülür.

Prostat kanseri belirtileri

Bazı prostat kanseri türleri agresif değildir, bu nedenle herhangi bir semptomunuz olmayabilir. Ancak ilerlemiş prostat kanseri genellikle belirtilere neden olur.

Advertisement

Aşağıdaki belirti veya semptomlardan herhangi birine sahipseniz, doktorunuzu aramaktan çekinmeyin. Ayrıca, iyi huylu prostat hiperplazisi (BPH) gibi diğer durumlar da prostat kanserinin bazı belirtilerine neden olabilir, bu nedenle doğru tanı için doktorunuza danışmanız gerekir.

Belirtiler

idrar sorunları, cinsel sorunlar ve ağrı ve uyuşma içerebilir.

İdrar sorunları

İdrar sorunları yaygındır çünkü prostat mesanenin altında yer alır ve üretrayı çevreler. Bu konum nedeniyle, prostatta bir tümör büyürse, mesaneye veya üretraya baskı yapabilir ve sorunlara neden olabilir.

İdrar sorunları şunları içerebilir:

  • sık idrara çıkma ihtiyacı
  • normalden daha yavaş veya daha zayıf bir akış
  • idrar yaparken kanama
Cinsel sorunlar

Erektil disfonksiyon prostat kanserinin bir belirtisi olabilir. İktidarsızlık olarak da adlandırılan bu durum, ereksiyon olamamanıza ve ereksiyonu sürdürememenize neden olur.

Boşalmadan sonra menide kan görülmesi de prostat kanseri belirtisi olabilir.

Ağrı ve uyuşukluk

Bacaklarda ve ayaklarda güçsüzlük veya uyuşma yaşayabilirsiniz. Kanser yayılmışsa ve omuriliğinizde baskıya neden oluyorsa mesane ve bağırsak kontrolünüzü de kaybedebilirsiniz.

Prostat kanserinin erken teşhisi

Herhangi bir belirti ortaya çıkmadan önce kanseri tespit etmenin en iyi yollarından biri bir tarama testinden geçmektir. Kanser ne kadar erken teşhis edilirse, tedavisi de o kadar kolay olabilir.

Prostat spesifik antijen (PSA)

PSA, kanınızdaki prostat proteinlerinin sayısını ölçen bir kan testidir. Seviyenin yüksek olması prostat kanserine işaret edebilir.

PSA testi, doktorunuzun PSA seviyelerinizin prostat kanserine işaret edip etmediğini değerlendirmesi için yararlı bir araçtır. Erken teşhis kanser tedavisi için çok önemli olduğundan, bu önemli bir avantajdır. Test nispeten basittir ve prostatı olan ve taranmak isteyen kişiler için yaygın olarak mevcuttur.

Bununla birlikte, taramanın artıları ve eksileri vardır. Örneğin, 2018 yılında yapılan bir çalışma, PSA’nın erken teşhis şansınızı artırabileceğini, ancak prostat kanserinden ölme şansınızı azaltmadığını ortaya koymuştur. Testle ilgili bazı endişeler vardır ve PSA taramasının risklerinin sizin için ne anlama geleceğini doktorunuzla görüşmeniz önemlidir.

Advertisement

PSA hakkında göz önünde bulundurulması gereken diğer endişeler şunları içerir:

  • doğruluk seviyesi
  • aşırı teşhis ve aşırı tedavi eğilimleri
  • belirsiz genel fayda

Diğer faktörler PSA seviyenizi artırabilir, örneğin:

  • prostat büyümesi
  • ileri yaş
  • boşalma
  • prostat enfeksiyonu veya iltihabı
  • spesi̇fi̇k i̇laçlar
  • Dijital rektal muayene (DRE)

DRE’ye girdiğinizde, doktor kayganlaştırılmış, eldivenli parmağını rektumunuza yerleştirerek prostatın herhangi bir çıkıntısını, sertliğini veya genişlemiş alanlarını hisseder.

Prostat kanseri genellikle bezin arka kısmında başladığından, bu yöntem kullanılarak tespit edilebilir. PSA testi kadar etkili olmasa da, ortalama PSA seviyesine sahip ancak yine de prostat kanseri olan erkekler arasında daha etkilidir.

Prostat görüntüleme

MRI veya ultrason gibi gelişmiş görüntüleme yöntemlerini kullanarak prostat kanserini tespit edebilirsiniz. 2018 yılında yayınlanan bir araştırma makalesinde uzmanlar, gelişmiş teknolojiler sayesinde kanseri artık daha erken yakalayabileceğinizi ve evresini daha iyi belirleyebileceğinizi belirtmiştir.

Prostat biyopsisi

Bazen doktorunuz muayenede kanserden şüphelenirse veya PSA seviyenizin yüksek olduğunu tespit ederse prostat biyopsisi önerebilir.

Biyopsi sırasında doktorunuz hücreleri analiz etmek için prostat dokunuzdan küçük bir örnek alır. Hücrelerin kanserli olduğunu tespit ederlerse, ne kadar hızlı yayılabileceklerini ve büyüyebileceklerini belirlemelerine de yardımcı olabilir. Bunu yapmak için Gleason skorunuzu belirlerler.

Gleason skoru görünümünüzü tahmin etmek için etkili bir araçtır, ancak kesin değildir. Hastalığın yayılmasını ve seyrini tahmin ederken birçok başka faktör söz konusudur ve uzmanlar puanlama sistemini nasıl kullandıklarına göre değişiklik gösterir.

Emin olmak için, görünümünüzü belirlemenin en iyi yolu, Gleason skorlarınıza ek olarak fizik muayeneniz ve tümör görüntülemeniz gibi diğer belirleyicilere bağlıdır.

Yaşa göre prostat kanseri taraması

ACS’nin yaşlandıkça erkekler için tarama önerileri vardır.

İlk olarak, doktorların yıllık muayene sırasında erkeklerle prostat kanseri taramasının artıları ve eksileri hakkında konuşmalarını önermektedirler. Bu konuşmalar aşağıdaki yaşlar için yapılmalıdır:

Advertisement
  • 40 yaş: Birden fazla birinci derece akrabası – babası, erkek kardeşi veya oğlu – 65 yaşından daha genç yaşta prostat kanserine yakalanmış olanlar gibi çok yüksek risk altındaki erkekler için.
  • 45 yaş: Afro-Amerikan erkekler ve 65 yaşından daha genç bir yaşta teşhis konmuş birinci derece akrabası olan erkekler gibi yüksek risk altındaki erkekler için.
  • 50 Yaş: Ortalama prostat kanseri riski taşıyan ve en az 10 yıl daha yaşaması beklenen erkekler için.

Tarama yaptırmaya karar vermeden önce, prostat kanseri taramasının belirsizlikleri, riskleri ve faydaları dahil olmak üzere mevcut tüm bilgileri göz önünde bulundurun. Daha sonra siz ve doktorunuz, varsa hangi testin sizin için en iyisi olduğuna karar verebilirsiniz.

Prostat kanseri evreleri

Doktorunuz bir evreleme sistemi kullanarak kanserin ne kadar yayıldığını tartışabilir.

Amerikan Ortak Kanser Komitesi (AJCC) TMN evreleme sistemi prostat kanserini evrelendirir. Diğer birçok kanser türü gibi bu sistem de kanseri şu şekilde evrelendirir.

  • tümörün büyüklüğü veya kapsamı
  • lenf nodu tutulumu
  • kanserin diğer bölgelere veya organlara yayılıp yayılmadığı (metastaz yapıp yapmadığı)
  • Tanı anında PSA seviyesi
  • Gleason skoru

Prostat kanseri evreleri 1 ila 4 arasında değişmektedir. Ancak hastalık en çok 4. evrede ilerlemektedir.

Prostat kanseri tedavisi

Doktorunuz yaşınıza, sağlık durumunuza ve kanserinizin evresine bağlı olarak kanseriniz için uygun bir tedavi planı geliştirecektir.

Agresif olmayan

Kanser agresif değilse, doktorunuz aktif gözetim olarak da adlandırılan tetikte beklemeyi önerebilir. Bu, tedaviyi erteleyeceğiniz ancak kanseri izlemek için doktorunuzla düzenli kontroller yaptıracağınız anlamına gelir.

Doktorunuz aktif gözetim kullanarak kanseri izlemeyi seçerse, her 6 ayda bir PSA’nızı kontrol eder ve yıllık bir DRE gerçekleştirir. Ayrıca ilk teşhisten 1 ila 3 yıl sonra tekrar biyopsi ve görüntüleme yapabilirler.

Doktor, sadece hastalığı gözlemlerken tedavinin gerekli olup olmadığına karar vermek için semptomlarınızı aktif olarak izler.

Agresif

Doktorlar daha agresif kanser türlerini aşağıdaki gibi diğer seçeneklerle tedavi edebilirler:

  • ameliyat
  • radyasyon
  • kriyoterapi
  • hormon terapisi
  • kemoterapi
  • stereotakti̇k radyocerrahi̇
  • immünoterapi

Kanseriniz çok agresifse ve metastaz yapmışsa, kemiklerinize yayılmış olma ihtimali yüksektir. Kemik metastazları için, diğerlerine ek olarak yukarıdaki tedaviler de kullanılabilir.

Prostatektomi

Prostatektomi, prostat bezinizin bir kısmını veya tamamını çıkaran cerrahi bir prosedürdür. Örneğin, prostat dışına yayılmamış prostat kanseriniz varsa, doktorunuz prostatın tamamını çıkaran radikal bir prostatektomi yaptırmanızı önerebilir.

Advertisement

Farklı tipte radikal prostatektomiler vardır. Bazıları açıktır, yani alt karın bölgenizde daha büyük bir kesi olacaktır. Diğerleri laparoskopiktir, bu da karnınızda birkaç küçük kesi olacağı anlamına gelir.

Görünüm

Prostat kanseri erken teşhis edilirse ve orijinal tümörden yayılmamışsa görünüm genellikle iyidir. Erken teşhis ve tedavi, olumlu bir sonuç için kritik öneme sahiptir. Prostat kanseri belirtileriniz olduğunu düşünüyorsanız, hemen doktorunuzdan bir randevu almalısınız. Bununla birlikte, kanser ilerler ve prostatınızın dışına yayılırsa, bu durum görünümünüzü etkileyecektir.

Prostat kanserinin önlenmesi

Prostat kanseri için Güvenilir Kaynak yaş ve aile geçmişi gibi kontrol edemeyeceğiniz bazı risk faktörleri vardır. Ancak, yönetebileceğiniz başkaları da vardır.

Örneğin, sigarayı bırakmak prostat kanseri riskinizi azaltabilir. Diyet ve egzersiz de prostat kanseri riskinizi etkileyebilecek önemli faktörlerdir.

Diyet

Prostat kanseri riskinizi azaltabilecek bazı gıdalar şunlardır:

  • brokoli, Brüksel lahanası ve lahana gibi turpgillerden sebzeler
  • Balık
  • soya
  • zeytinyağı gibi omega-3 yağ asitleri içeren yağlar
Egzersiz

Egzersiz, ilerlemiş prostat kanserine yakalanma ve prostat kanserinden ölme riskinizi azaltmaya yardımcı olabilir. Egzersiz kilo vermenize de yardımcı olabilir ve 2016 araştırmaları obezitenin prostat kanseri için bir risk faktörü olduğunu gösterdiğinden hayati önem taşımaktadır. Doktorunuzun onayıyla haftanın çoğu günü 30 dakika egzersiz yapmayı hedefleyin.

Doktorunuzla konuşun

Prostat kanseri yaşlandıkça tüm erkekler için bir risktir, ancak erken yakalanır ve tedavi edilirse, görünüm genellikle çok iyidir. Bu nedenle yaşlandıkça, doktorunuzla riskiniz hakkında açık konuşmalar yaptığınızdan emin olun.

Prostat kanseri olabileceğini düşündüğünüz herhangi bir belirtiniz varsa, hemen doktorunuzla konuşun. Ve belirtileriniz olmasa bile, riskinizi azaltmak için sağlıklı bir yaşam tarzı benimsemeyi düşünün.


Leave A Reply