Pul Koleksiyonculuğu

0

Pul toplama merakı, pul koleksiyonculuğunun tarihçesi, ilk ortaya çıkışı, pul koleksiyonculuğu hakkında bilgi.

PUL toplama merakı bugün çok yaygın bir durum almıştır. Pul koleksiyonu yapmak için başlangıçta çok bir paraya gerek olmaması, koleksiyonun kısa zamanda zenginleşebilmesi, üstelik fazla bir yer kaplamayıp gün geçtikçe de değerinin eksilmemesi birçoklarını bu eğlenceli işe sevkediyor.

Bugün en çok pul koleksiyoncusu bulunan ülkelerin başında Almanya, Fransa, İngiltere, Amerika geliyor. Paris, Londra, New York gibi büyük şehirlerde haftanın belirli günlerinde açılan pul borsaları vardır. Buralarda pul alışverişi yapılır, ender pullar sergilenir, yeni çıkan pulların katalogları sunulur.

İlk pul koleksiyoncusunun kim olduğu kesin olarak bilinmiyor. Bununla beraber, bilinen meraklıların en eskilerinden biri 1864’te koleksiyonculuğa başlayan Avusturyalı Kont Philippe von Ferrari’dir. Bu adam adeta pul için yaşar, yeryüzünün en değerli pullarını elde etmek için hiçbir şeyden yılmazdı. 1917’de öldükten sonra pulları derlenip düzenlendi. Satışa ancak 1920’de başlanabildi, satış tam bir yıl sürdü.

Bugünün en ünlü pul meraklılarının başında İngiltere Kıraliçesi II. Elizabeth, eski Mısır Kralı Faruk, Lüksemburg Grandüşesi ve Kardinal Spellman gelir. Eski İngiliz kiralı VI. George ile Amerika Cumhurbaşkanlarından Roosevelt de tanınmış birer pul meraklısıydı.

Pulların eskidikçe değer kazanacağı söylenebilirse de, pulun değeri eskidikçe değil, eşlerinin sayısı azaldıkça artar, İngiltere’de 1840’ta satışa çıkartılan Kraliçe Victoria’nın pulu o devirde pek çok kimsenin ilgisini çekmiş, birçok kimse bu pulları birer hatıra olarak saklamıştı. Çok eski olmasına rağmen çok sayıda bulunması pulun maddi değerini pek yükseltmemiştir.

Bunun gibi hatalı basılmış bir pul, üzerine ya ikinci bir baskı vurularak, ya da delikler açılarak değeri değiştirilmiş pulların değerleri de çok artar. Genel olarak, pulun iyi durumda olması, kenarındaki tırtılların kopuk, kesik bulunmaması gerekir. Bunun için de meraklılar pulları elle değil, özel maşalarla tutar, zedelememeye gayret ederler.


Leave A Reply