Topraksız Tarım (Hidroponik) Nedir? Topraksız Tarım Hakkında Bilgi

0
Advertisement

Topraksız Tarım (Hidroponik) nedir, nasıl yapılır? Topraksız tarımın uygulanması, avantajları nelerdir? Hidroponik hakkında bilgi.

Topraksız Tarım (Hidroponik)

Kuzey Amerikalılar topraksız tarım terimiyle ilk kez domates etiketlerinde karşılaştı. Amerikalı tüketicilerin 1980’lerde henüz bilmediği topraksız domatesler, artık taze domates pazarının aşağı yukarı yüzde 40’ını oluşturuyor Üreticiler salata yeşillikleri, otlar ve diğer gıdaları giderek daha fazla topraksız tarımla üretiyorlar.

Topraksız Tarım

Hidroponik terimi Yunanca hidro (su) ve ponos (emek) sözcüklerinden gelir Bu topraksız üretim yönteminde besinleri bitkilere dağıtma işi suya bırakılır.

Gübrelenmiş ya da kendiliğinden verimli olan toprakta, bitkilerin büyümesi için gerekli olan azot, fosfor ve potasyum gibi mineral besinler bulunur Ama toprak sadece bir araçtır. Besinler su içinde erir ve bitkiler besin değeri yüksek olan bu suyu köklerine çekerek beslenirler. Topraksız tarımda, bitki kökü oksijenli bir besin çözeltisi içine asılır ya da çözeltinin emdirildiği taşlar ya da perlit gibi bir ortam içine yerleştirilir. Kökler besleyici değeri yüksek suyu toprağa gerek kalmadan alır

Üreticiler gerekli olan tam besin miktarını dikkatle ölçebildikleri ve suyu geri kazanabildikleri için topraksız tarım sistemi her ikisini de korur. Ayrıca böcek ilaçları ve gübreler toprağa ve yeraltı suyuna geçmez. Topraksız tarımın belki de en çekici yanı, tüm yıl devam eden yüksek verimdir. Topraksız tarımla yetiştirilen ürünler dünyanın her yerinden getirilebilir. Ama bazı durumlarda bu yöntem tüketicilerin mevsim dışı yeşillikleri ya da çileği yerel olarak elde etmesini sağlar.

Advertisement

Böylece yiyecek masaya daha taze ve daha hızlı gelir Kuşkusuz bu işlemler çoğunlukla topraksız tarımın yanı sıra bitkilerin hava koşullarından korunmasını ve büyümeyi sağlayan ışığın takviye edilmesini gerektirir.


Leave A Reply