Reçel Nedir? Nasıl Yapılır? Reçelin Özellikleri, Meyvelerin ve Şurubun Hazırlanması

0
Advertisement

Reçel nedir ve nasıl yapılır? reçelin ne gibi özellikleri vardır? reçel ile ilgili olarak genel bilgilerin yer aldığı yazımız

Reçel

Türlü meyveleri suda kaynatıp, içine şeker de katarak yapılan tatlı yiyeceğe «reçel» denir. Her yaşta insan için kuvvetli bir besindir.

Reçel yapılacak yemiş, ayıklanıp temizlendikten sonra, büyük bir kabın içine konarak, üstüne ölçüye göre şeker konur, pıhtılaşmaması için de limon sıkılır. Kaba, ölçüye göre su doldurularak ateşte kaynatılır. Bu kaynatma sırasında bazı reçellerin üzerinde biriken köpükler bir kaşıkla alınır. Çok defa, şekerlenmemesi için, piştikten sonra da reçele limon sıkılır. Ayrıca, susuz yapılan reçeller olduğu gibi, suda önceden tutulmak, ya da haşlanmak suretiyle de yapılan reçeller de vardır.

Şeftali Reçeli Nasıl Yapılır?

Şeftali Reçeli

Reçel, insanların çok eski çağlardan beri yapageldiği bir tatlı olduğu için, milletlere göre de türleri değişiktir.

Türkiye’de yapılan reçellerin başında kayısı, vişne, ayva, çilek, şeftali, erik, kavun, ahududu, dut, incir gibi meyvelerden yapılanlar gelir. Bunun dışında bazı bölgelerde, geri kalan daha başka meyvelerden, hatta salatalıkla kabaktan bile reçel yapılır.

Advertisement
Gül Reçeli

Gül Reçeli

Kışın kahvaltı sofranızı renklendirecek reçelleri hâlâ yapmadınız mı?

Kahvaltı sofralarına lezzet ve renk katan reçeller yapmak aslında çok da zor değil. İster şeftali, ister incir, isterseniz başka bir meyve, hepsi için izleyeceğiniz yol aynı. Ancak acele edin çünkü alternatifleriniz tükeniyor.

Meyvelerin Hazırlanması
  • Öncelikle meyveleri yıkayıp kurulayın ve çekirdeklerini çıkarın.
  • Seçtiğiniz meyve çeşidine göre, gerekiyorsa küçük parçalara ayırın.
  • Bir kaba bir kat meyve, bir kat şeker olarak, meyveler iyice şekere bulanacak şekilde yerleştirin. Bu şekilde meyveleri şeker tamamen eriyene kadar bekletin.
Patlıcan Reçeli Tarfi

Patlıcan Reçeli

Şurubun Hazırlanması
  • Reçel şurubunu hazırlarken, şeker ağırlığının yüzde otuzu kadar su kullanın. Yani 1 kilo şeker için 300 mililitre su kullanmalısınız.
  • Ne kadar reçel yapmayı planlıyorsanız ona göre şeker ve su miktarınızı ayarlayıp, bir tencerede harlı ateşte, hiç karıştırmadan kaynatın.
  • Suyun üzerinde oluşan minik kabarcıklar, daha büyük kabarcıklar haline gelip yüzeyde patlamaya başladığı andan itibaren 1-2 dakika daha kaynatın.
  • Şurubun kıvama gelip gelmediğini anlamak için; bir kase soğuk suyun içine birkaç damla şurup damlatın. Şurubu suyun içinde parmaklarınız arasına alıp yumuşak bir top oluşturabiliyorsanız, bu kıvamın tamam olduğunu gösterir.
  • Şurup kıvama geldiğinde ateşten alıp içine meyveleri atın ve yeniden ateşe koyun.
  • Reçeli hafif ateşte kaynatırken delikli bir kepçeyle sekiz çizerek karıştırın. Bu arada yüzeyde biriken köpükleri de yine kepçeyle toplayın.
  • Reçel köpüklenmeye başlayınca ateşten alın.
  • Unutmayın, meyve parçaları saydamlaşınca reçel pişmiş demektir.


Leave A Reply