Rembrandt Kimdir? Ünlü Flemenk Ressamın Hayatı ve Eserleri Hakkında Bilgi

0
Advertisement

Rembrandt Kimdir? Ünlü Flemenk ressam Rembrandt Harmenszoon van Rijn hayatı, biyografisi, eserleri ve sanatının özellikleri nelerdir?

Rembrandt

Kaynak: wikipedia.org

Rembrandt Harmenszoon van Rijn; Hollandalı ressamdır (Leiden 1606-Amsterdam 1669). 1620’de Leiden Üniversitesi’ne girdi, ancak çok geçmeden buradan ayrıldı. Leiden’in en tanınmış ressamı Jakop ve Swanenburgh ile üç yıl çalıştıktan sonra, Amsterdam’a gitti (1624). Burada Peter Lastman ile altı ay çalıştıktan sonra, Leiden’e geri döndü. 1632’de babasının ölümü üzerine yeniden Amsterdam‘a gittiğinde, eserleriyle dikkati çeken bir ressam olarak orta tabakanın portrelerini yaptı. Nicholas Tulp’un Anatomi Dersi adlı eserinin kazandığı büyük başarı, Rembrandt’ı bir atölye açmaya yöneltti. 1641’de oğlu Titus’un doğumundan sonra eşi Saskia 30 yaşında öldü.

1655’te metresi Hendrickie Stoffels’den bir kızı oldu. 1656’da alacaklıları evine ve değerli eşyalarına haciz koyunca bir han odasına sığınmak zorunda kaldı. 1661’de sipariş aldığı Julius Civilis’e Suikast adlı tablosu Amsterdam Belediyesi tarafından reddedildi. Son büyük eseri Kumaşçı Loncaları 1662’de tamamladı. Ressama esin kaynağı olan Hendrickje’nin 1663’teki ölümü onu büyük bir mutsuzluğa itti. Son yıllarda dostları tarafından da terk edildi.

Rembrandt’ın anlatımcı tekniğinin oluşmasında ustası Lastman’ın önemli yeri vardır. Portre çalışmalarında daha duyarlı bir yol izleyerek, dinsel konulara ağırlık verdi. 700 kadar yağlıboya tablosunun yanı sıra, 500 kadar da gravürü bilinir. Rembrandt portrelerde gerçekçi bir içtenliğe yöneldi. Bu eserlerde insanların yalnızlıkları, ilgi gereksinmeleri, eğilimleri büyük bir incelikle betimlenir. Yüzeylerin parlak dokusunu vermede Rubens ve Velazquez kadar ustadır. İlk bakışta koyu kahve izlenimi bıraksa da, parlak ve göz alıcı renkleri belirginleştiren bu koyu renklerdir. Işık ve gölge kontrastı ile sahnenin dramatikliğini vurgulamak ister. Rembrandt’ın kullandığı oyma tekniği tığ kaleme göre daha hızlı ve rahat çalışma olanağı veren asit oyma tekniğidir. Ustası aracılığıyla tanıştığı Caravaggio’nun eserlerinden etkilenerek, onun gibi güzellik ve uyum gerçeği ve içtenliği üstün tutuyordu. Bu yüzden ele aldığı konular Amsterdam’ın yoksul mahallerini, Zencileri, Yahudileri ve her tür insanı kapsar.

Rembrandt Eserlerinin Özellikleri Nelerdir?

Rembrandt van Rijn, tüm zamanların en büyük sanatçılarından biri olarak kabul edilen Hollandalı bir ressam, ressam ve matbaacıydı. Resimleri, çizimleri ve baskıları, duygusal yoğunluğu, teknik becerisi ve detaylara verdiği önemle tanınır. Rembrandt’ın sanatının temel özelliklerinden bazıları şunlardır:

  1. Işık ve gölge kullanımı: Rembrandt, bir derinlik ve üç boyutluluk duygusu yaratmak için ışık ve karanlığın güçlü kontrastlarının kullanılması olan ışık-gölge ustasıydı. Konularını aydınlatmak için genellikle tek bir ışık kaynağı kullandı ve dramatik ışık ve gölge kontrastları yarattı.
  2. Gerçekçi duygu tasvirleri: Rembrandt, deneklerinin iç duygularını yakalama, genellikle üzüntü, neşe veya tefekkür duygularını aktarma becerisiyle biliniyordu. Bir öznenin iç durumunu iletmek için sık sık anlamlı pozlar ve jestler kullandı.
  3. Detaylara gösterilen özen: Rembrandt, resimlerinde detaylara verdiği önemle biliniyordu. Çalışmaları, sanatına gerçekçilik ve özgünlük duygusu veren zengin dokular ve ince nüanslarla doludur.
  4. Tekniklerle deneyim: Rembrandt her zaman yeni teknikler ve araçlarla deneyler yapıyordu, gravür ve kuru nokta tekniklerinde öncüler arasındaydı, baskıları sanat tarihindeki en güzel baskıresim örneklerinden bazıları olarak kabul ediliyor.
  5. Psikolojik gerçekçilik: Rembrandt’ın resimleri ve baskıları, görünüşlerini idealize etmek yerine, genellikle yüksek derecede psikolojik gerçekçilik ve duyarlılıkla insanları tasvir eder. Çalışmaları, insanlık durumunun bir yansıması olarak kabul edilir.
  6. Sembolizmin kullanımı: Rembrandt’ın sanatı sembolizm ve anlam açısından zengindir, genellikle daha derin anlam ve mesaj iletmek için dini ve mitolojik temaları kullanır.
  7. Otoportreler: Rembrandt, hayatı boyunca, bir sanatçı olarak yaşamının ve gelişiminin görsel bir günlüğü olarak görülebilecek yüzden fazla otoportre yarattı.
  8. Gündelik hayatın tasviri: Rembrandt, on yedinci yüzyıldaki Hollandalıların sıradan hayatlarına bir bakış sağlayan işte, evde ve sokaktaki insanların sahneleri de dahil olmak üzere gündelik hayatı da tasvir etti.

Başlıca eserleri

Okuyan Yaşlı Kadın (1631; Rijkmuseum, Amsterdam), Prosperina’nın Kaçırılması (1631-1632; Devlet Müzesi, Berlin), Dr. Tulp’un Anatomi Dersi (1632; Mau-ritshuis Müzesi, La Haye), İsa’nın Çarmıhtan İndirilmesi (1633; Eski Pinakotek, Münih), Samson un Kör Edilmesi (1635; Ermitage Müzesi, Petersburg), İbrahim’in Oğlunu Kurban Edişi (1635; Ermitage Müzesi, Petersburg), Aziz Yahya Vaaz Veriyor (1636; Devlet Müzesi, Berlin), Gece Devriyesi (1640-1642; Rijkmuseum, Amsterdam), İsa Emmaus’da (1648; Louvre Müzesi, Paris), Altın Miğferli-Adam (1651; Devlet Müzesi, Berlin), Aristoteles Homeros’un Büstü Önünde (1653; Metropolitan Müzesi, New York), Banyo Yapan Kadın (1654; Louvre Müzesi, Paris), Aziz Petrus’un İnkârı (1660; Rijkmuseum, Amsterdam), Simeon Tapınakta (1660; Ulusal Müzesi, Stockholm), Yakup’un Melek ile Güreşi (1660-1661; Devlet Müzesi, Berlin), Julius Civilis’e Komplo (1661, Ulusal Müzesi, Stockholm), Kumaşçı Loncaları (1662; Rijkmuseum Amsterdam), Kendi Portresi (1664; Uffizi Galerisi, Floransa), Derisi Yüzülmüş Öküz (1665; Louvre Müzesi, Paris) Yahudi Gelini (1665; Rijkmuseum, Amsterdam), Kendi Portresi (1667; Ulusal Galeri, Londra), Aile Portresi (1667-1669; Herzog Anton Ulrich Müzesi, Brunswick), Hz. İsa’nın Başı (1668-1669; Metropolitan Müzesi, New York).

Advertisement

Leave A Reply