Dalton Hastalığı (Daltonizm, Renk Körlüğü) Nedir? Hakkında Bilgi

0
Advertisement

Ünlü İngiliz fizikçisi John Dalton tarafından tanımlanan ve bu sebeple Dalton hastalığı olarak isimlendirilen renk körlüğü nasıl bir hastalıktır? Hakkında bilgi

Dalton Hastalığı (Daltonizm – Renk Körlüğü)

Bir göz bozukluğudur, «renk körlüğü» de denir. Bunu ilk bulan İngiliz fizikçisi Dalton’un adından ötürü bu adı almıştır, «daltonizm» diye de anılır. Gözlerinde böyle bir bozukluk olanlar ya renkleri hiç göremez, ya da birçok renkleri, bilhassa yeşil ile kırmızıyı, birbirinden ayırt edemezler. Daltonizm sözü en çok bu son şekil için kullanılır.

Dalton hastalığı daha çok kalıtımla geçer, yani doğuştan gelmedir. Sonradan tutulanlara pek nadir rastlanır. Bunların tedavisi mümkündür, doğuştan Dalton hastalığına uğramış olanların tedavisi imkansızdır.

Renk Körlüğü

Daltonizm tamamen zararsız bir hastalıktır. Ancak, renk körü olanlar, kırmızı ve yeşil ışıkların önemli olduğu, denizcilik, şoförlük, demiryolculuk gibi işlerde çalışamazlar.

Renk körlüğünün neden ileri geldiği ancak son araştırmalar üzerine anlaşılmıştır. Bu hastalığa uğramış olanlarda retina tabakasının koni ve çubukları renkli ışınlara karşı değişik tepki göstermektedir. Öte yandan her koni ve her çubuğun görme sinirinden gelen tellere bağlı olduğu, Dalton hastalığının bu sinirlerin olmamasından ileri geldiği de düşünülmektedir. Buna göre, kırmızı ışınlara karşı hassas olan konilere, yahut yeşil ışınlara karşı hassas olan çubuklara gelen sinir telleri olmazsa insan bu iki rengi birbirinden ayıramaz, hatta bu iki renge karşı kör olur.

Advertisement

Kısaca Renk Körlüğü

Renk Körlüğü; renkleri algılama bozukluğunun her türüne verilen addır. Retinadaki koni hücrelerinin uyarılmaları ise basillere oranla daha şiddetli ışığa bağlıdır. Bu nedenle alacakaranlıkta, ay ışığında renkli görme yeteneği azalır. Belli bir ışık dalgası, her tip konide değişik uyarılara neden olur. Ortaya çıkan uyarıların toplamı beyince belli bir renk olarak algılanır. Gerçekte renk körlüğü terimi doğru değildir. Renk körü denilen kişilerin çoğunluğu normal görme keskinliğine sahiptirler. Retinada kırmızı, yeşil ve mavi renklere duyarlı üç çeşit koni hücresi vardır. Her üç çeşit konisi çalışan insanlara trikromat, iki çeşit konisi çalışan insanlara da dikromatlar adı verilir. Protanop dikromatlar kırmızı körüdürler. Tritanop dikromatlar genellikle mavi ve yeşil tonlarıyla turuncu ve pembe tonları birbirine karıştırırlar. Renk körlüğüne oldukça sık rastlanır. Tam renk körlüğü ya da hiç renk görmemek çok az rastlanan bir hastalıktır. Bazı mesleklerde, örneğin motorlu araç sürücülerinde renk körlüğü tehlikeli bir olaydır. Renk körlüğü çeşitli testlerle saptanır. Bu testler arasında en yaygın kullanılan Ishıhara kitabıdır.


Leave A Reply