Kirin Geri Dönüşünü Önleyiciler ve Özellikleri, Deterjanların Hammaddesi

0
Advertisement

Deterjanlarda kullanılan kirin dönüşünü önleyiciler nelerdir? Kirin geri dönüşünü önleyicilerin özellikleri, yapısı, deterjanların hammaddeleri.

temizlik

Kirin Geri Dönüşünü Önleyiciler ve Özellikleri

Karboksimetilselüloz ve sodyumkarboksimetilselüloz gibi çamaşırdan ayrılan, fakat çözünmeyen kirlerin tekrar çamaşır yüzeyine yerleşmesini önleyen maddelerdir.

Bu maddeler, sadece pamuk ve keten elyafında etkili iken, sentetik elyaflarda etkisizdir. Sentetikler için PVP kullanılmaktadır. Bazı deterjan türlerinde bu madde yerine fosfat kullanılmaktadır.

Madde Özelliği
Dolgu maddeleri Deterjan tozunun kuru kalması, görünümünün iyi olması, yoğunluğunun artması ve akışkanlığının kolaylaşması gibi amaçlarla deterjanlara ilave edilen maddelerdir. Bu amaçla en çok kullanılan sodyum sülfattır.
Korozyon önleyiciler Deterjanların makinaların metal aksamına  zarar vermemesi için kullanılan kimyasal maddelerdir.
Köpük düzenleyiciler Köpük temizliğin bir göstergesi olsa da otomatik makinelerde yapılan yıkamalarda köpük düzeyinin iyi ayarlanması gerekmektedir. Bunun için kullanılan maddelerdir.
Parfümler Temizliğin göstergesi olması ve temizlik sırasında sıcaklığın etkisiyle kirlerin yaydığı kötü kokuların önlenmesi amacı ile kullanılır.
Yumuşatıcılar Çamaşırların elyaf yüzeylerinin yıkama sırasında yapıları bozulur. Yumuşatıcılar katyonik aktif maddelerdir. Yumuşatıcılar elyafın yüzeylerine yerleşerek yüzeyi yeniden düzgün bir hale getirirler.
Apre maddeleri Yıkanan çamaşırların kullanımlarında bazı istendik özellikleri göstermeleri için kullanılan kola gibi maddelerdir.
Enzimler Temizlikte, kir molekülleri bir araya geldiklerinde çözünmeleri güçleşir. Enzimler, çözünme işini kolaylaştırır.

Genellikle bir toz deterjanın yapısında bulunan maddeler

Madde %
Yüzey aktif madde 15-20
Sodyum polifosfat (kir çıkaran) 35
Sodyum sülfat (hacim veren) 5 – 15
Sodyum silikat (bozulmayı önleyen) 5 – 10
Sodyum perborat (ağartıcı) 5 – 30
CMC ( Karboksimetilselüloz) (kir tutucu) 2

 

Bunların yanısıra az miktarda koku maddesi, optik beyazlatıcı, su ve köpük stabilizörü yer alabilir.

Advertisement

deterjan

Toz deterjan yapımında kullanılan bazı hammaddeler ve işlevleri

Ham madde Kategorisi İşlevi
Sülfonik asit (LAB-HSOg ve LABSA) Yüzey aktif madde Deterjanın ana maddesi, asıl temizleme işini gerçekleştiren madde.
Noniyonikler (LS7 ve LS3) Az köpüren yüzey aktif madde Toz deterjanda toza yumuşaklık verir.
Lauril alkol Köpük düzenleyici Alkil sülfat yüzey aktif maddesi ile kullanılan köpük düzenleyicidir.
Sud kostik (%47) (NaOH) Yardımcı madde Sülfonik asit sud kostik ile karıştırıp yapısında Na+ ile nötralleşmesi sağlanır.
Sodyum karbonat Yardımcı madde İyi bir alkalite kaynağıdır. Suyun yumuşatılmasını sağlar.
EDTA Yardımcı madde Hammaddelerden ve sistemden gelen ağır metal iyonlarını tutarak suda çözünebilen bir kompleks oluşturur.
Sodyum perborat \displaystyle NaB{{O}_{3}}.4{{H}_{2}}O Yardımcı madde Oksijen açığa çıkararak, beyazlatmaya katkı sağlar.
Sodyum sülfat \displaystyle N{{a}_{2}}.S{{O}_{4}} Katkı maddesi Deterjanın yoğunluğunu azaltmak için ilave edilir. Dolgu maddesidir.
Mavi / yeşil tanecikler Katkı maddesi Dolgu amacıyla kullanılır. Köpüren deterjanlarda fosfat, az köpüren deterjanlarda karbonatlar kullanılır. Boyar maddesi optik beyazlatma özelliğine sahiptir.


Leave A Reply