Richard Arkwright Kimdir? Endüstri Devriminin Babasının Hayatı Buluşları

0
Advertisement

Richard Arkwright kimdir ve ne yapmıştır? Sanayi Devriminin babası olarak bilinen sanayici, mucit Richard Arkwright’ın hayatı, buluşları ve çalışmaları hakkında bilgi.

Richard Arkwright

    • Doğum Günü: 23 Aralık 1732
  • Milliyet: İngiliz
  • Ölüm Yaşı: 59
  • Güneş Burcu: Oğlak burcu
  • Diğer Adı: Sir Richard Arkwright, Endüstri Devriminin Babası
  • Doğum Yeri: Preston, Lancashire
  • Ünlü Olma Sebebi: Mucit
  • Ölüm Tarihi: 3 Ağustos 1792
  • Ölüm Yeri: Cromford
Richard Arkwright

Kaynak: commons.wikimedia.org

Hayatı

Sir Richard Arkwright, ‘Sanayi Devriminin Babası’ olarak bilinen 18. yüzyıl İngiliz mucidi ve sanayiciydi. Önde gelen bir girişimciydi ve standartlaştırılmış bileşenlerin büyük ölçekli ekonomik üretimini sağlayan modern fabrika sisteminin yaratıcısı olarak kabul edildi. Çok yaratıcı bir mucit olarak, ham pamuğu pamuk vatkasına dönüştüren eğirme makinesini ve döner taraklama motorunu icat etti. Ancak, tarihin yıllıklarında ismini ölümsüz kılan şey, modern fabrika sistemini geliştirmesiydi. Geniş bir ailenin en küçük çocuğu olarak doğdu, yoksulluk içinde büyüdü.

Terzi olan babası o kadar fakirdi ki, Richard’ı okula göndermeyi bile göze alamıyordu. Bir kuzeninden okumayı ve yazmayı öğrendikten sonra bir berberde çıraklık yaptı ve peruk yapımcısı olarak geçimini sağlamaya başladı. Peruk yapımcısı olarak kariyerinde birçok dokumacı ve iplikçiyle temasa geçti ve sonunda tekstil işine girdi. Başarılı bir işadamı oldu ve seri üretim iplik üretimi için üretim sürecinin verimliliğini ve karlılığı büyük ölçüde artıran bir yöntem geliştirdi. Bir süre içinde çeşitli yerlerde tekstil fabrikaları kurdu ve çok zengin bir adam olarak öldü.

Çocukluk ve Erken Yaşam

Richard Arkwright, 23 Aralık 1732’de İngiltere’nin Lancashire kentinde Preston’da doğdu. Babası Thomas bir terzi ve annesinin adı Sarah’dı. Richard, 13 çocuğun en küçüğüydü. Ailesi alçakgönüllü biriydi ve ebeveynlerinin onu okula gönderecek kadar parası yoktu, bu yüzden okuma ve yazmayı bir kuzenden öğrendi. Gençken yakındaki bir kasabada bir berbere çırak olarak verildi.

Kariyeri

Berber ve peruk yapımcısı olarak kariyere başladı. Zeki ve çalışkan bir gençti ve kısa süre sonra 1750’lerin başında Bolton’daki Churchgate’de kendi dükkanını kurdu. Yaratıcı bir zihin eğilimi ile kutsanmış olarak, “periwigs” adı verilen bir tür moda peruk üzerinde kullanılmak üzere su geçirmez bir boya icat etti. Bir süre içinde işini genişletti ve peruk üretiminde kullanılmak üzere insan saçı satın alarak ülke çapında seyahat etti. Peruk yapımcısı olarak mesleğinde dokumacılar ve iplikçilerle temasa geçti ve peruk pazarı düşmeye başlayınca tekstil işine girmeye karar verdi.

1760’larda eğirme makinelerine hayran kaldı ve ilk makinesini – pamuk ipliği eğirmek için mekanik bir cihaz – yapımına başladı. Saatçi John Kay ile birlikte çalışarak eğirme makinesinde çalıştı ve sonunda 1769’da eğirme makinesinin patentini aldı. Eğirme makinesini icat etmiş olmasına rağmen, eğirme sürecinde ele alınması gereken birçok sorun vardı. Ham pamuğun bir el işlemiyle hazırlanması ve eğirme çerçevesinin ticari olarak uygun olması için pratik geniş yayılı kullanıma uygun hale getirilmesi gerekiyordu.

Advertisement
Richard Arkwright

Kaynak: commons.wikimedia.org

İcatları

Arkwright, Lewis Paul’ün 1748’de icat ettiği bir taraklama makinesinde iyileştirmeler yapmaya başladı. Daha sonra, ham pamuk tomurcuklarını, daha sonra ipliğe dönüştürülebilecek sürekli bir pamuk lifine dönüştüren yeni bir tarama motoru geliştirdi ve bu buluş için 1775’te bir patent aldı. Buluşunu pratik kullanıma sokmak için daha fazla sermayeye ihtiyacı vardı ve Jedediah Strutt ve Samuel Need’de deneylere açık zengin çorap üreticileri olan ortaklar buldu. Üç adam birlikte çalışarak, 1771’de Cromford’da dünyanın ilk suyla çalışan değirmenini kurdu.

Makinelerine daha fazla para yatırdı ve tüm hazırlık ve eğirme süreçlerini makineleştirdi. Sonunda, tüm iplik üretim sürecinin tek bir makine tarafından yürütüldüğü fabrikalar geliştirmeye devam etti. Bu, iş bölümü ile birleştiğinde, üretim sürecinin verimliliğini büyük ölçüde iyileştirdi. Buluşları ve girişimcilik becerileri, iplik üretim sürecini tamamen makineleştirmeye yardımcı oldu ve sürece dahil olan tüm işlemler artık tek bir çatı altında koordine edilebilir ve yürütülebilirdi. Bu, “fabrika sistemi” haline gelecek şeyin habercisiydi.

Çok başarılı bir işadamı oldu ve Derbyshire, Staffordshire, Lancashire ve İskoçya’da fabrikalar kurdu. Agresif bir girişimciydi ve birlikte çalışması zor bir adamdı. Ayrıca fabrikasında işçilere karşı duyarsız muamelesiyle de tanınıyordu.

Büyük Çalışması

Richard Arkwright, en çok ‘Sanayi Devriminin Babası’ olarak bilinir. Sadece makinelerin verimliliğini arttırmakla kalmayıp aynı zamanda ürünleri standartlaştıran ve üreticilerin daha fazla kar elde etmesini sağlayan bir seri üretim yöntemi geliştirdiği biliniyor.

Ödüller ve Başarılar

Richard Arkwright, başarılarından dolayı 1786’da şövalye ilan edildi.

Kişisel Yaşam ve Miras

1755’te Patience Holt ile evlendi ve aynı yıl bir oğulları oldu. Maalesef karısı 1756’da öldü. Birkaç yıl sonra, 1761’de Margaret Biggins ile evlendi. Sadece biri yetişkinliğe kadar hayatta kalan üç çocuğu vardı.

Advertisement

3 Ağustos 1792’de 59 yaşında öldü. Öldüğünde, Derbyshire, Staffordshire, Lancashire ve İskoçya’daki fabrikaları ve 500.000 £ servetiyle zengin bir adamdı.


Leave A Reply