Richard Feynman Kimdir? Ünlü Teorik Fizikçinin Hayatı ve Bilime Katkıları

0
Advertisement

Richard Feynman kimdir ve ne yapmıştır? Kuantum mekaniğinin ünlü fizikçisi Richard Feynman’in hayatı ve bilime katkıları.

Richard Feynman

Richard Feynman

Richard Phillips Feynman, yaygın olarak tarihteki en büyük ve en etkili teorik fizikçilerden biri olarak kabul edilen, önde gelen bir Amerikalı bilim adamıydı. Feynman, kuantum mekaniği alanında devrim yarattı ve kuantum elektrodinamiği teorisini formüle etti. 1965’te Nobel Fizik Ödülü’nü kazandı.

Hayatın erken dönemi ve eğitim:

Feynman 11 Mayıs 1918’de Queens, New York City’de Lucille née Phillips (ev hanımı) ve aslen Belarus Minsk’ten olan, satış müdürü Melville Arthur Feynman’ın çocuğu olarak dünyaya geldi. Richard Feynman’ın ebeveynleri Yahudi kökenliydi. Feynman 1942’de Princeton Üniversitesi’nden doktora derecesini aldı.

Katkılar ve Başarılar:

Richard Feynman, II.Dünya Savaşı sırasında Los Alamos’taki Manhattan Projesi’nin kilit isimlerinden biriydi. Savaştan sonra Feynman, Cornell ve California Teknoloji Enstitüsü’nde öğretim görevlerini kabul etti. Kuantum elektrodinamiği teorisi ile ilgili problemleri başarıyla çözdüğü için 1965 Nobel Fizik Ödülü’ne layık görüldü.

Feynman ayrıca sıvı helyumdaki süperakışkanlık fenomeni ile ilgilenen matematiksel bir teori formüle etti. Murray Gell-Mann ile işbirliği içinde, beta bozunması gibi zayıf etkileşimleri kapsamlı bir şekilde inceledi. Feynman, yüksek enerjili proton çarpışma süreçlerinin parton modelini sunarak kuark teorisinin gelişiminde hayati bir rol oynadı.

Advertisement

Richard Feynman

Feynman, temel hesaplama tekniklerinin ve notasyonların fiziğe girişiyle tanınır. Feynman diyagramları, temel fiziksel süreçlerin kavramsallaştırılma ve hesaplanma şeklini kökten değiştirdi. Efsanevi bir eğitimci olarak Feynman, 1972’de Oersted Öğretim Madalyası ile ödüllendirildi.

Feynman, genel halk arasında fizik anlayışını artırma misyonuyla, “Fiziksel Yasanın Karakteri” ve “Q.E.D: Garip Işık ve Madde Teorisi” ni yazdı. Ayrıca hem akademisyenler hem de öğrenciler için kesin referanslar ve ders kitapları haline gelen çeşitli ileri düzey eserler yayınladı.

Parçacık Fiziğini Anlaşılır Kılan Feynman Diyagramlarının Özellikleri

Manhattan Projesi
manhattan projesi

manhattan projesi

İkinci Dünya Savaşı sırasında Feynman, Princeton Üniversitesi’nde (1941–42) ABD atom bombası projesinde ve daha sonra Los Alamos, New Mexico’daki (1943–45) yeni gizli laboratuvarda görev yapmak üzere işe alındı. Los Alamos’ta Manhattan Projesi’nin teorik bölümünde en genç grup lideri oldu. Bu bölümün başkanı Hans Bethe ile bir nükleer patlayıcının enerji verimini tahmin etmek için formül geliştirdi. Feynman ayrıca projenin gerektirdiği büyük miktarda sayısal hesaplamayı işlemeye çalışmak için yeni hesaplama makineleri ve insan işçilerinden oluşan bir karma kullanarak projenin ilkel hesaplama çabasının sorumluluğunu üstlendi. 16 Temmuz 1945’te New Mexico, Alamogordo yakınlarında bir atom bombasının ilk patlamasını gözlemledi ve ilk tepkisi coşkulu olsa da, daha sonra kendisinin ve meslektaşlarının dünyaya yayılmasına yardım ettikleri güçten endişe duydu.

Kuantum

1950’lerin başlarında Feynman, Sovyet fizikçi Lev D. Landau’nun süperakışkanlık teorisine, yani mutlak sıfıra yakın sıcaklıklarda sıvı helyumun tuhaf, sürtünmesiz davranışı için kuantum mekaniksel bir açıklama yaptı. 1958’de o ve Amerikalı fizikçi Murray Gell-Mann, radyoaktif bozunmada işleyen güç olan zayıf kuvvetle ilişkili fenomenlerin çoğunu açıklayan bir teori geliştirdiler. Parçacık spininin asimetrik “elini” çeviren teorileri, modern parçacık fiziğinde özellikle verimli olduğunu kanıtladı. Ve son olarak, 1968’de, Stanford Doğrusal Hızlandırıcı’daki deneycilerle yüksek enerjili elektronların protonlar tarafından saçılması konusunda çalışırken, Feynman bir “parton” teorisi veya atomun çekirdeğinin içindeki varsayımsal sert parçacıklar geliştirdi.

Advertisement

Daha Sonraki Yaşam ve Ölüm:

Richard Feynman, 15 Şubat 1988’de Los Angeles’ta kanserden öldü. 69 yaşındaydı.


Leave A Reply