Ringa Balığı Hakkında Bilgiler

0
Advertisement

Ülkemizdeki denizlerde de yaşayan eti oldukça lezzetli ve sevilen Ringa Balığı ile ilgili olarak genel bilgilerin yer aldığı yazımız.

Ringa Balığı

Ringa Balığı Hakkında Bilgiler

Daha çok Manş Denizi’nden Kuzey Buz Denizi’ne kadar olan denizlerde yaşayan bir balıktır. İzmir’den Mersin’e kadar olan kıyılarımızda da yaşar. Karadeniz’de, Marmara’da bulunmaz.

Ringa sardalya ve tirsi balıklarına benzer. Vücudu mavimtırak, yanları, karnı gümüş parlaklığındadır. Sudan çıkar çıkmaz hemen ölür. Ringalar büyük sürüler halinde dolaşırlar. Yumurtlama mevsiminde milyonlarcası bir araya gelerek kıyılara yaklaşırlar. Bunların denizde kapladıkları alan çok kere 4 km2′ ye yaklaşır. Dişi bir ringa ortalama 60.000’i aşkın yumurta bırakır.

Çok eski zamandan beri devamlı olarak avlanmasına, büyük deniz balıkları tarafından yok edilmesine karşılık sayıları gittikçe artmaktadır. Ringa, taze olarak yendiği gibi, tütsülenerek de kurutulur.

ringa

Advertisement

Kaynak 2

RİNGA, (Latincesi Clupea harengus). Kemiklibalıklar takımının, Hamsigiller familyasından bir balık. Manş Denizi’ nden Kuzey Buz Denizi’ne kadar olan alanda yaşar. Soğuk su balığıdır. Yaklaşık 30 cm uzunluğunda, sırtı mavimsi karnı ve yanları gümüş rengidir. Sardalya, çaça ve tirsi balıklarına benzer. Yalnız, solungaç kapaklarının pütürsü olmasıyla, sardalyadan; karın yüzgeçlerinin, sırt yüzgecinin ön yapısının altında bulunmasıyla da çaça balığından ayrılırlar. Ringaların binlercesi bir araya gelerek kıyılara yaklaşıp suyosunu tarlalarına yumurtlarlar. Dişi bir ringa balığı ortalama ’60 bin yumurta bırakır. Yazıları derin sularda barınan balıklar kışın yüzeye yaklaşır. Bu dönemde geceleri büyük ağlarla avlanırlar. Taze olarak yendiği gibi tütsülenerek de saklanır.

Ringa


Leave A Reply