Ritmik Jimnastik Hakkında Bilgi

0
Advertisement

Ritmik jimnastik nedir? Ritmik jimnastiğin tarihçesi, kullanılan aletler, yapılan hareketler, kuralları. Ritmik jimnastik hakkında bilgi.

Ritmik Jimnastik

İsveç kökenli bir spordur. Oyunculuk, bale, müzik, pandomim ile birlikte yapılan ritmik jimnastik, sadece bayanların yarıştığı bir daldır. Ritmik jimnastikçilerin iyi bir müzik kulağına sahip olmaları gerekir. Zor olduğu kadar zevkli ve bayanlar için vücut güzelliğine yarayan ritmik jimnastik özellikle Doğu Avrupa ülkelerinde oldukça yaygındır.

ilk defa 1983 yılında olimpiyatlara kabul edilen ritmik jimnastiğin, kendine özgü kuralları ve puanlama sistemi vardır. Böyle olmasına rağmen ritmik jimnastiğin bağımsız bir federasyonu yoktur ve Uluslar Arası Jimnastik Federasyonu (FIG)’na bağlı olarak yürütülür. Ülkemizde 1982 yılında başlayan ritmik jimnastik, bir yarışma dalı olarak çok yenidir. Ritmik jimnastik adı 1973’te FIG tarafından verilmiştir. Belirli bir sürede belli bir alan içerisinde ve belli bir müzikle yapılan armonik hareketler topluluğudur. Ritmik jimnastik hem göze hem kulağa hitap eden sporların başında gelir. Vücudumuzun doğal hareketleri olan yürüme, koşma ve sıçrama üzerine kurulmuş olup; bunların çeşitli aletlerle çeşitli varyasyonları ile sunulan şeklidir. Bir sanat olarak düşünebileceğimiz ritmik jimnastik, müzik, dans, bale, atletizm, folklor, akrobasi ve artistik jimnastik karışımı gibi görünüyorsa da; ruhun bedenle, sevginin müzikle, müziğin beceriyle, becerinin hünerle birleştiği ve kısa bir süre içerisinde sergilenen bir spor dalıdır. Bugün artistik ve ritmik jimnastik dallarında faaliyet gösteren Türkiye Jimnastik Federasyonu 8 yıldan beri Uluslar Arası Boğaziçi Turnuvası, Balkan Şampiyonaları organize etmekte ve bu turnuvalara her geçen yıl katılan ülke sayısı artmaktadır.

ritmik-jimnastik

1993 yılında İzmir’de ikincisi düzenlenen Uluslar Arası Ritmik Jimnastik Turnuvası’na dokuzun üzerinde ülke katılmıştır. Bu turnuva her yıl katılan ülke sayısı artırılarak ve daha da geliştirilerek organize edilmiş, 2003 yılında ise onuncusu düzenlenmiştir Ritmik Jimnastik yarışmalarında kullanılan aletler; ip, çember, top, lobut ve kurdeledir.

İP

Advertisement

ip aleti çocukların oynadığı atlama ipi gibi kullanılır. Fakat aynı zamanda havaya fırlatılır, vücuda dolanır, kıvrılır ve eller yardımıyla çeşitli kompozisyonlar uygulanır. Serilerde hafif adımlar ve dinamik sıçrayışlar gereklidir, ip aleti kendir veya sentetik materyallerden yapılır ve uzunluğu jimnastikçinin boyu ile doğru orantılıdır.

ÇEMBER

Çember aletinin sunduğu dinamik hareketler diğer aletler tarafından sunulamamaktadır. Bu alette fırlatılış ve yakalayış zamanlamaları çok önemlidir. Ritmik jimnastikçiler bilirler ki çember daha fazla esneklik ve teknik beceri istemektedir. Çember aleti yarışma esnasında şekil değiştirmeyecek herhangi bir çeşit tahta veya plâstikten yapılmış olabilir. iç çapı 80 ila 90 cm arasında, ağırlığının ise minimum 300 gr olması zorunludur.

TOP

Top, lâstik veya sentetik materyallerden yapılabilir. Çapı 18-20 cm arasında, ağırlığı minimum 400 gr olmalıdır. Beden hareketleriyle uyum içinde zıplatma, havaya atıp yakalama, vücut üzerinde dolaştırma hareketleri yapılır.

LOBUT

Advertisement

ikili kullanılan lobut, seri esnasında büyük dayanıklılık gerektirir. Lobutun kullanılabilecek üç parçası vardır; gövde, boyun ve baş. Serilerde iki lobutun da sürekli hareketli tutulması zorunludur. Bu alet ahşap, plâstik veya fiberglastan üretilebilir. Uzunluğu 40-50 cm arasındadır. Ağırlığının ise en az 150 gr olması gerekir.

KURDELE

Kurdele, saten veya benzeri kumaştan yapılabilir ve 6 m uzunluğundadır. Kurdele sapı ise ahşap, bambu, plâstik ya da fiberglastan üretilebilir. Uzunluğu 50-60 cm arasındadır.


Leave A Reply