Joseph Fourier Kimdir? Fourier Serilerinin Yaratıcısı Fransız Matematikçinin Hayatı

0
Advertisement

Joseph Fourier kimdir? Fourier serilerinin yaratıcısı Fransız matematikçi Joseph Fourier biyografisi, hayat hikayesi, eserleri ve Fouries serileri hakkında bilgiler.

Joseph Fourier

Joseph Fourier (Kaynak : wikipedia.org)

Joseph Fourier; (1768-1830), Fourier serilerinin yaratıcısı olarak ünlü Fransız matematikçi ve yönetici. Fourier, 21 Mart 1768’de Auxerre’de bir terzinin 19. çocuğu olarak doğdu. Sekiz yaşında yetim kaldı, Auxerre’deki Benedictine okulunda eğitim gördü ve matematiğe olan ilgisini keşfetti. Keşiş olma düşünceleri Fransız Devrimi tarafından sona erdi: 1794’te Paris’teki École Normale’de öğrenciydi ve 1795’te École Polytechnique’in kuruluşunda yardımcı doçent oldu.

1798’de Fourier, Napolyon’a Mısır’daki seferine eşlik etti ve burada birçok idari atamanın yanı sıra Institut d’Égypte sekreteri olarak da görev yaptı. Mısır’da kayda değer katkılarda bulunduğu Fransız keşiflerinin bir kaydının hazırlanmasını önerdi; 1809 ve 1828 arasında Description de l’Êgypte olarak ortaya çıktı. Fransa‘ya döndükten sonra 1802’de Isère Valisi oldu. 1808’de bir baronluğa seçilerek 13 yıl boyunca büyük bir ayrıcalıkla hizmet etti. 1815’te Napolyon, Elba’dan döndükten sonra, Fourier’i Rhône bölümünün valisi yaptı, ancak Fourier, Napolyon rejimini protesto etmek için Yüz Gün’ün bitiminden önce istifa etti.

Fourier hayatının geri kalanını Paris’te geçirdi. Napolyon dönemi geçmişi iş bulmasını zorlaştırdı, ancak 1817’de Académie des Sciences’a seçildi ve 1822’de matematik bilimleri için sürekli sekreter oldu. 16 Mayıs 1830’da Paris’te öldü.

Çalışmaları:

Fourier’in en önemli başarıları, ısı difüzyonu ve onun çalışmasında geliştirdiği matematiksel tekniklerle ilgiliydi. Bir cisim içindeki ısı hareketini ifade etmek için “difüzyon denklemi”ni ve ardından yüzeydeki ısı hareketi ile başa çıkmak için ayrı bir denklemin önemli yeniliğini tanıttı. Difüzyon denklemini çözerken, tam çözümü sınır değerleriyle (vücut yüzeylerinin sıcaklıkları) ilişkilendirmenin bir yolu olarak, bir matematiksel fonksiyonun Fourier serisi temsilini keşfetti.

Fourier, sonuçlarını Académie des Sciences’a Aralık 1807’de uzun bir makalede sundu. Fourier serisinin tartışmalı doğası, kendi çalışmasında bu tür serileri reddeden Joseph Louis Lagrange tarafından reddedilmesine yol açtı. Bununla birlikte, konuyla ilgili bir ödül sorunu 1812 için belirlendi ve Fourier, sonsuz cisimlerde ısı difüzyonu için “Fourier integralini” de içeren makalenin yeni bir baskısı ile ödülü kazandı. Yine yayın ertelendi; Böylece Fourier, La théorie analytique de la chaleur (1822; Eng. tr., The Analytical Theory of Heat, 1878) olarak üçüncü bir versiyon hazırladı. Çalışmaları, özellikle Fourier serileri, matematiksel fizik, teorik astronomi ve mühendislikte son derece etkili oldu ve saf matematikte büyük etkisi oldu, burada fonksiyonların, serilerin ve integrallerin revize edilmiş formülasyonlarına yol açtı.

Advertisement

Isı ile ilgili daha ileri çalışmalara ek olarak, Fourier son yıllarını denklemler teorisine ömür boyu duyduğu ilgiyi yansıtan bir çalışmaya harcadı. En önemli sonuçları, Descartes’ın f kuralının tümevarımsal kanıtıydı (ki bunu gençliğinde buldu) ve diğerleri doğrusal programlamaya olan modern ilgiyi öngördü. Bu çalışmanın yalnızca bazı bölümleri, Analyze des équations déterminées (1831) olarak ölümünden sonra yayımlanmaya uygundu.


Leave A Reply