Roma Takvimi Nedir? Tarihçesi Başlangıcı ve Özellikleri Nelerdir?

0
Advertisement

Roma Takvimi nedir? Roma takviminin başlangıcı, doğuşu ve gelişimi, Eski Romalıların kullandığı takvimin özellikleri, hakkında bilgi.

Roma takvimi

Roma Takvimi

Roma Takvimi; Romulus yılı olarak adlandırılan Roma takviminin ilk biçimi, yalnızca 10 aydan oluşuyordu ve bu aylar şunlardı: Martius (tanrı Mars’ın onuruna); aprilis (tomurcuklar açtığı zaman); maius (en büyük); junius (tanrıça juno); quintilis (5. ay); sextilis (6. ay); september (7. ay); october (8. ay); november (9. ay); december (10. ay). Son altı ayın adlarından, ilk aym mart olduğu ortaya çıkar. Söz konusu takvimde 30 günlük altı ay ve 31 günlük dört ay vardı; bu,günlerin sayısını 304’e tamamlıyordu. Bu durumda, her ayın bütün mevsimler boyunca hızla geçtiği sonucu çıkıyordu. Aylar, calendae, idus’lar ve nonus’larla üç döneme ayrılmıştı.

Numa zamanında (İ.Ö. VII. yy.) 12 aylık ve 355 günlük bir yıl kabul edildi; böylece Romulus yılına 51 gün eklenmiş oldu; ama bu gün sayısı, 2 ayı tamamlamaya yetmiyordu, her boş (“çukur”, çok kısa) aydan bir gün geri alındı ve 57 gün tamamlanarak iki ay oluşturuldu: januarius (ocak; 29 günlük) ve februarius (şubat; 28 günlük), Numa yılı, oldukça eksiksiz bir Ay yılıydı, ama iki yıl sonunda Güneş yılından yaklaşık 22 gün geç kalıyordu. Sivil yılın mevsimlerin akışıyla uyum içinde olmasını sağlamak için, fazla yeterli olmayan çeşitli eklemeler yapma yoluna gidildi. 708. Roma yılında (İ.Ö. 46) Jül Sezar, şubata önceden 23 günlük bir ekleme yapılmasına karşın, kasım ve aralık ayları arasına tümü 67 gün olan iki ayrı ay kattı; bu durum, yılın süresini 445 güne çıkardı. Bu yıla karışıklık yılı adı verildi. Ama, artık Ay ortadan kaldırılarak ve yıl Güneş süresine uygun hale getirilerek, benzer hataların yinelenmesi önlendi.

Roma takvimi

Bu nedenle, daha önce 355 gün olan yıla 10 gün eklendi ve bu günler 29 günlük aylara dağıtıldı. Sezar, gerçek yılı tamamlayıcı olarak kabul ettiği çeyrek gün için 4 yıllık her dönem sonunda yalnızca bir gün eklemeye karar verdi; bu tek gün, daha önceleri artık ayın eklendiği yere, yani hemen mart calendae ‘sindenönceki altıncı gün olan Regifugium’dan önce yer alıyordu. Bu güne Bis sextus ante calendas Martias (Mars calendae’sinden önce iki kere bir altıncı [gün]) adı verildi.

Advertisement

Sezar

Jülyen Takvimi

Söz konusu takvime de Jül Sezar’ın (Caius julius Caesar) aile adı onuruna jülyen takvimi dendi. Bununla birlikte, artık gün (ek gün) önce, her üç yıla eklendi. Hata, Augustus tarafından düzeltildi ve bu sistem normal olarak 1582’ye kadar uygulandı. jülyen reformunun ilkeleri deriyeli gökbilimci Sosigenes tarafından kurulmuştu. Sezar ve Augustus’ un takvimin yenilenmesinde oynadıkları rol, söz konusu takvimin iki ayına kendi adlarının verilmesini sağladı. Sezar’ın doğduğu ay olan quintilis, julius (temmuz) adını aldı. Augustus ise sextilis’e augustus (ağustos) adının verilmesini sağladı.


Leave A Reply