Romy Schneider Kimdir? Alman Sinema Efsanesinin Hayatı ve Filmleri

0
Advertisement

Romy Schneider kimdir? Efsanevi Alman sinema oyuncusu Romy Schneider hayatı, biyografisi, filmleri, sinema hayatı hakkında bilgi.

Romy Schneider

Romy Schneider (Kaynak: wikipedia.org)

Romy Schneider; Alman kadın sinema oyuncusudur (23 Eylül 1938 Viyana – Avusturya / 29 Mayıs 1982 ( 43 yaşında) Paris – Fransa). Asıl adı: Rosemarie Albach-Retty. Annesi 1930’ların ünlü Alman sinema oyuncusu Magda Schneider’dir. 14 yaşındayken okuldan ayrılıp ertesi yıl film çevirmeye başladı. Öğrenimsizliğine karşın doğduğu çevrenin olanaklarına yeteneğini katarak büyük bir oyuncu oldu. Uluslararası sinemada Alman, İngiliz, Fransız ve İtalyan dilleriyle ayrıntılı karakterler yarattı. Özellikle, Fransa’da Claude Sautet yönetiminde büyük aşama yaptı, toplam 60 filmde rol aldı. Büyük aşkı Alain Delon ile uzun bir birliktelikten sonra iki kez evlenip boşandı. İlk çocuğunun bir kaza sonucu ölümü üzerine kendisini alkole verdi, bir daha toparlanamadı.

Biyografi

Schneider Avusturya’da doğdu. Fransız vatandaşlığına da sahipti. Ebeveynleri, onunla birkaç filmde çalışan aktörler Wolf Albach-Retty ve Magda Schneider’di. Doğum yeri ve baba tarafından soyundan dolayı Avusturyalı olarak da kabul edilebilirdi, ancak Avusturya vatandaşlığına hiçbir zaman başvurmadı ve annesi Magda Schneider’in Alman vatandaşlığını sürdürdü.

İlk filmini 15 yaşında annesiyle birlikte filmin müzikal temasını seslendirdiği Lila Blancas’ta yaptı. Daha sonra annesinin soyadını aldı ve adını Romy Schneider olarak değiştirdi.

Daha sonra yaptığı filmler doğası gereği romantiktir ve Sissi destanıyla tüm Avrupa’da ünlenen prens karakterlerinin yorumlayıcı doğallığıyla ona dünya çapında ün kazandırmıştır: Bir Kraliçenin Genç Yılları , Fırıncı ve İmparator , Christine , Sissi , İmparatoriçe Sissi ve Sissi ‘s Fate , çoğu Viyana’da imparatorluk döneminde geçiyor ve çoğunda aktör Karlheinz Böhm ile birlikte yer alıyor. 1958’de Fransız aktör Alain Delon ile ilişkisi başladı. 1963’te Delon ilişkilerini iyi şartlarda bitirdi ve arkadaş kaldılar.

1960’tan başlayarak daha olgun bir sinemada çalışmaya başladı. Alain Delon ve Jack Lemmon gibi oyuncularla ve Claude Sautet , Claude Chabrol , Orson Welles ve Luchino Visconti gibi yönetmenlerin altında paylaştı. İkincisi ile 1972’de tekrar İmparatoriçe Sissi’yi oynadığı Ludwig’i filme aldı.

Advertisement

1970’lerden itibaren Romy, farklı roller üstlenerek kendisini ünlü yapan karakterden uzaklaşmaya çalıştı. Özel hayatı çalkantılı hale geldi ve alkol bağımlılığı ve depresyondan etkilendi. İlk kocası, aktör ve yönetmen Harry Meyen’den 1975’te ayrıldı. Aynı yıl Daniel Biasini ile evlendi, doğumdan önce kaybettiği bir çocuğu oldu ve daha sonra Sarah adında ikinci bir kızı oldu.

5 Temmuz 1981’de en büyük oğulları David 14 yaşında öldü. Evinin parmaklıklarının üzerinden tırmanırken kaydı ve parmaklıklardan birine saplandı, bu da bacağındaki femoral arteri deldi. Oyuncu bu darbeden asla kurtulamadı.

Ölüm

29 Mayıs 1982’de 43 yaşındayken Paris’teki dairesinde ölü bulundu. Otopsi yapılmadığı için, takotsubo kardiyomiyopati olarak bilinen stres kaynaklı kalp krizinden mi yoksa intihardan mı öldüğü hiçbir zaman bilinmiyordu. Paris’e 50 km uzaklıktaki Boissy-sans-Avoir mezarlığına ( Yvelines , Fransa ) oğlu David’in yanına gömüldü . 63 film çekti. Beş parasız öldü ve cenazesi arkadaşları tarafından karşılanmak zorunda kaldı.

Başlıca filmleri:

Sissi (1956), Madchen in Uniform (Üniformalı Genç Kızlar) 1958, Katia (1959), Le Proces (Dava) 1962, The Victors (Zaferin Bedeli) 1962, Boccacio 70 (1962), The Cardinal (1963), 1966, La Piscine (Sen Benimsin/Havuz) 1968, Les Choses de la Vie (Hayat Bağları) 1970, Max et les Ferailleurs (Şeref Yolu) 1971, Cesar et Rosalie (Sen ve Ben) 1972, L’Assassinat de Trotsky (Troçki’nin Öldürülmesi) 1972, Ludwig (1973), Le Vieux Fusil (Eski Tüfek/Savaş Kurbanları) 1976, Une Femme a sa Fenetre (Penceredeki Kadın) 1976, Mado (1976), La Mort en-Direct (Ölümü Beklerken) 1979, La-Banquiere (Kadın Banker) 1980, Fantasma d’Amore (Aşkın Hayaleti) 1981, La Passante du Sans-Souci (Sans-Souci Yolcusu) 1981.


Leave A Reply