Ronald Reagan Kimdir? Hayatı Siyaset ve Sinema Kariyeri Hakkında

0
Advertisement

Ronald Reagan kimdir ve ne yapmıştır? Ronald Reagan’ın hayatı, biyografisi, siyasi kariyeri, sinema kariyeri hakkında bilgi.

Ronald Reagan

Ronald Reagan

Ronald Reagan, sinema oyuncusu, Amerika Birleşik Devletleri’nin 40. devlet başkanıdır. (Tampico/İllinois 1911).

Eureka College’da yükseköğrenim gördü. Des Moines’de (İowa) spor muhabirliği yaptı. 1937’de Warner Bros Yapımevi’nde 200 dolar haftalıkla sinemaya başladı. 1941’de aynı kuruluşla 1 milyon dolar karşılığında yedi yıllık anlaşma imzaladı. Brother Rat and a Baby (Fare Kardeş ve Bir Bebek) 1939 filmlerinde birlikte oynadıkları Jane Wyman ile 1940’da evlenip 1948’de boşandı. İkinci Dünya Savaşı sırasında yüzbaşı rütbesiyle hava kuvvetlerinde görev aldı. 1947-1952 arasında Sinema Oyuncuları Sendikası Başkanlığı yaptı.

1952’de evlendiği Nancy Davis’den bir kızı, bir oğlu oldu. Eşiyle birlikte çevirdikleri tek film Hellcats of the Navy’à ir (Donanmanın Cehennem Kedileri/Kahraman Denizciler) 1957. Bu filmden sonra TV’ye geçip General Electric Şirketi’nin reklam kuşaklarında sekiz yıl çalıştı. 1964′ te sinemaya yeniden dönüş yapıp The Killers’ da (Katiller/Ölüm Saçanlar) oynadı. Aynı yıl Cumhuriyetçi Parti’ den politikaya atılarak 1966’da Kaliforniya Valisi seçildi. Otobiyografisini Where’s the Rest of Me (Benden Kalan Nerde?) 1965, adıyla yayınladı. 1968’de Cumhuriyetçi Parti içindeki başkan adaylığı ön seçimlerinde Richard Nixon ile çekiştiyse de başarılı olamadı. 1970’de yeniden Kaliforniya Valisi seçildi. 1976’daki başkan adaylığı ön seçimlerine de katıldı, ancak Cumhuriyetçi Parti Gerald Ford’u aday gösterdi.

Siyasi Yaklaşımı

Cumhuriyetçi Parti’den rakipsiz aday olarak katıldığı 4 Kasım 1980 seçimlerinde, Demokratların adayı Jimmy Carter karısında mutlak bir çoğunluk (% 51) sağlayarak ABD’nin 40. devlet başkanı oldu. Şubat 1981’de Ekonomik İyileştirme Programı adı altında açıkladığı ekonomi politikasının ana hatlarını; devletin ekonomideki işlevinin azaltılmasına, 1979’dan beri yürütülmekte olan sıkı para politikasının sürdürülmesine ve savunma harcamaları dışında kalan öteki devlet harcamalarının sınırlandırılarak vergilerin indirilmesine dayandırdı. 30 Mart 1981’de, Washington’a giderken uğradığı silahlı saldırı sonucunda yaralanarak bir süre görevden uzak kaldı.

Advertisement

Uyguladığı ekonomik politikayla enflasyonu denetim altına almasına karşın, kapatılması hedeflenen bütçe açıkları önemli boyutlara ulaştı. Bunun üzerine vergiler yeniden arttırıldı ve bütçede ek kısıntılar yapıldı. Ayrıca faiz oranlarının yükselmesi, dolara değer kazandırırken bu durum dışsatıma yönelik sektörlerde bir durgunluğa, dışalıma yönelik sektörlerde ise bir canlanmaya yol açtı. Dış ilişkilerde sertlik yanlısı bir yol izledi. 1981 Aralığında Polonya askeri rejimine ve SSCB’ye ekonomik ambargo uygulamaya başladı (Aralık 1981).

Dünya barışının, ABD’nin SSCB karşısındaki askeri üstünlüğüne bağlı olduğunu savunarak bütçede silahlanma harcamalarına ayrılan fonları arttırdı. 1979’da Viyana’da imzalanan SALT-II Antlaşması’nı onaylamaktan kaçınarak yeni MX füzelerinin ABD’ye yerleştirileceğini açıkladı. 1983’te Pershing II ve Cruise füzelerinin Avrupa’ya yerleştirilmesini başlattı. 1984’te ise Uzay Savunma Sistemi olarak adlandırdığı Yıldız Savaşları Projesi’ni ortaya attı. Ortadoğu’ da, İsrail yandaşı geleneksel ABD politikasını sürdürdü. Lübnan’a gönderilen BM Barış Gücü içinde yer alan ABD deniz piyadelerinin Hıristiyan Falanjistler’in yanında savaşması, Ortadoğu politikasını çıkmaza soktu ve 1984’te başlarında deniz piyadelerini geri çekmek zorunda kaldı.

Dış Politikası

Bu arada Orta Amerika’da radikal yönetimlere izin vermeyeceğini göstermek ve Lübnan’daki başarısızlıklarını unutturmak amacıyla Grenada’ya asker gönderdi. Aynı amaçla, El Salvador’da diktatörlük rejimine askeri yardımda bulundu ve Nikaragua’da Sandinist yönetime karşı eski diktatör Somoza yandaşı Kontragerillalarını destekleyerek devlet başkanı Daniel Ortega’yı devirmek amacıyla yüklü bir yardım programını Kongre’den geçirdi. Güney Afrika’daki ırkçı Beyaz rejime ılımlı davrandı. Ancak, Kongre’nin tepkisini çekti. Ayrıca Nixon tarafından başlatılan Çin ile yakınlaşma politikasını izlemeyi sürdürdü. Kasım 1984’te ikinci kez devlet başkanlığına seçildi. İsviçre’de, SSCB Komünist Partisi Genel Sekreteri Mihail Gorbaçov ile stratejik silahların sınırlandırılmasını öngören görüşmelere başlandı (1985).

Gorbaçov ve Reagan

Gorbaçov ve Reagan Orta Menzilli Nükleer Füzeler Anlaşması’nı imzalarken, 1987.

Terör hareketlerinin odağı olarak gördüğü Libya’ya 1986 Nisanında bir hava akını düzenletti; Libya halkını Kaddafi’yi devirmeye çağırdı. Filipinler’de, seçimle işbaşına gelen (Mayıs 1986) C. Aquino’yu destekledi. Aynı yıl Ekimde Rejkavik’te yapılan II. ABD-SSCB doruğunda M. Gorbaçov’un nükleer silahların sınırlandırılmasına ilişkin önerilerini geri çevirdi. Mayıs 1987’de Batı Berlin’de ABD’li askerlerin gittikleri bir gece kulübünün bombalanmasından Libya’yı sorumlu tutarak bu ülkeye savaş uçakları gönderdi ve sivil hedefleri bombalattı. 8 Aralık 1987’de dünya barışının sağlanması için atılan adımlardan en önemlisi olan orta menzilli nükleer füzelerin sınırlandırılması antlaşmasını M. Gorbaçov ile birlikte Washington’da imzaladı. Böyelce Doğu-Batı ilişkilerinde önemli bir yumuşama başladı. Bu arada Körfez’de sürmekte olan sıcak savaş ortamı, ABD savaş uçaklarının İran’a ait iki petrol platformunu bombalamasıyla yeni bir boyut kazandı (Nisan 1988).

2 Kasım 1988’de görev süresi sona erecek olan Reagan için 1988, aynı zamanda bir skandallar yılı oldu. İran karşıtı bir politika izlenmekle birlikte, onun onayıyla bu ülkeye silah satışı yapıldığı anlaşıldı. Basına İrangate skandali olarak yansıyan bu olay sonucunda aralarında Ulusal Güvenlik Konseyi Başkan Yardımcısı Yarbay Oliver North’un da bulunduğu çok sayıda üst düzey yönetici istifa etmek zorunda kaldı. Bu olayın açığa çıkmasından sonra ülke içindeki saygınlığını büyük ölçüde yitirdi. Haziran 1988’de silahsızlanma görüşmelerini sürdürmek amacıyla Moskova’ya gitti.

Görevden Ayrılması – Son Yılları

20 Ocak 1989’da görevini George Bush’a devretti. 1995’te parkinson hastalığına yakalandığı resmen duyuruldu. Başkanlığı sırasında Abortion and the Concience of the Nation (Başarısızlık ve Ulusun Vicdanı) 1984, adlı bir kitap yazdı. Özyaşamöyküsünü 1990’da yayımladı: An American Life (Bir Amerikan Yaşamı).

Advertisement

5 Kasım 1994’te Alzheimer teşhisi konulan Ronald Reagan, bir daha hiç halk arasına karışmadı. 5 Haziran 2004 tarihinde Los Angeles’in Bel Air semtindeki evinde 93 yaşında zatürreden öldü. Reagan tam istediği gibi Los Angeles’ta başkanlık kütüphanesi yakınında tam güneş batarken toprağa verildi.


Leave A Reply