Roş Aşana (Rosh Hashanah) Nedir? Shana Tova Nedir? Anlamı ve Tarihçesi

0
Advertisement

Roş Aşana (Rosh Hashanah) nedir, Yahudiler için önemi nedir, ne kutlanır, gelenekler ve inanışlar nelerdir? Shana Tova ne anlama gelir, ne zaman söylenir, hakkında bilgi.

Roş Aşana

Kaynak: pixabay.com

Roş Aşana (Rosh Hashanah)

Yahudi Yeni Yılı olan Roş Haşanah (Rosh Hashanah), Yahudiliğin en kutsal günlerinden biridir. “Yılın başı” veya “yılın ilk günü” anlamına gelen festival, Eylül veya Ekim aylarına denk gelen İbrani takviminin yedinci ayı olan Tişri’nin ilk gününde başlar. Roş Aşana dünyanın yaratılışını anıyor ve Kefaret Günü olarak da bilinen Yom Kippur tatilinde doruğa ulaşan 10 günlük bir iç gözlem ve tövbe dönemi olan Huşu Günlerinin başlangıcını işaret eder. Rosh Hashanah ve Yom Kippur, Yahudi dininde iki “Yüksek Kutsal Gün”dür.

Roş Aşana’nın Tarihi ve Önemi

Yahudiliğin kurucu dini metni olan Tevrat’ta Roş Aşana’dan bahsedilmemektedir ve İncil’de farklı isimler altında geçmektedir. Tatil muhtemelen MÖ altıncı yüzyılda iyi bir şekilde kurulmuş olsa da, “Roş Aşana” ifadesi ilk kez MS 200’de derlenen bir Yahudi kanunu olan Mishna’da ortaya çıkıyor.

İbrani takvimi Nisan (Yahudi takviminde genellikle Mart ve Nisan aylarına denk gelen, sivil yılın yedinci ayı ve dini yılın ilk ayı) ayı ile başlar, ancak Rosh Hashanah, Tanrı’nın dünyayı yarattığının söylendiği Tishrei’nin başlangıcında gerçekleşir. Bu nedenle Roş Aşana dünyevi anlamda Yeni Yıldan çok dünyanın doğum günü olarak görülebilir; yine de, sivil yıl sayısının arttığı yer Roş Aşana’dır. Mişna, Roş Aşana’ya ek olarak Yahudi takviminde üç “yeni yıl” daha tanımladı. 1 Nisan, ayların döngüsünü sürdürmek ve kralların saltanat sürelerini ölçmek için kullanıldı. Elul 1, modern mali yılın başlangıcına benziyordu ve hayvanların sadaka veya kurban için ondalığını belirledi. Shevat 15, meyve veren ağaçların yaşını hesapladı ve şimdi Tu B’Shevat’ın küçük bayramı olarak kutlanıyor.

Geleneğe göre, Tanrı, Rosh Hashanah ve Yom Kippur arasındaki 10 Günlük Huşu boyunca tüm yaratıkları yargılayarak, gelecek yıl yaşayacaklarına veya öleceklerine karar verir. Yahudi kanunu, Tanrı’nın doğruların isimlerini “yaşam kitabına” yazdığını ve kötüleri Roş Aşana’da ölüme mahkûm ettiğini öğretir; iki kategori arasında kalan kişilerin “teşuva” ya da tövbe etmek için Yom Kippur’a kadar vakti vardır. Sonuç olarak, gözlemci Yahudiler Roş Aşana’yı ve onu çevreleyen günleri dua etme, iyi işler yapma, geçmişteki hataları yansıtma ve başkalarıyla telafi etme zamanı olarak görürler.

Birini “Shana Tova” Dilemek

Roş Aşana’yı gözlemleyenler genellikle birbirlerini “iyi bir yıl” veya “iyi bir yıl için” anlamına gelen İbranice “shana tova” veya “l’shana tova” ifadesiyle selamlarlar. Bu, “Roş Aşana selamının ‘L’shanah tovah tikatev v’taihatem’ (“İyi bir yıl için yazılabilir ve mühürlenebilirsiniz”) kısaltılmış bir versiyonudur.

Advertisement

Roş Aşana Kutlaması

Genellikle gürültülü partiler olan modern Yeni Yıl kutlamalarının aksine, Rosh Hashanah bastırılmış ve sakin bir tatildir. Yahudi metinleri festivalin uzunluğuna göre farklılık gösterdiğinden, Roş Aşana bazı mezhepler tarafından bir gün, diğerleri tarafından iki gün boyunca kutlanır. Çalışmak yasaktır ve dindar Yahudiler tatillerinin çoğunu sinagoga katılarak geçirirler.

Roş Aşana

Kaynak: pixabay.com

Koç borusundan yapılmış bir trompet olan şofarın çalınması, hem Roş Aşana’nın hem de Yom Kippur’un önemli ve sembolik bir parçasıdır. Kadim enstrümanın kederli çığlığı, tövbe çağrısı ve Yahudilere Tanrı’nın kralları olduğunu hatırlatma işlevi görür. Gelenek, şofar üfleyicinin Roş Aşana üzerine dört set nota çalmasını gerektirir: tekiah, uzun bir patlama; shevarim, üç kısa patlama; teruah, dokuz staccato patlaması; ve tekiah gedolah, çok uzun bir patlama. Bu ritüelin Roş Aşana ile yakın ilişkisi nedeniyle, bayram aynı zamanda şofarın çalındığı gün olan Yom Teruah olarak da bilinir.

Dini törenler sona erdikten sonra birçok Yahudi, sembolizm ve geleneklerle dolu bir bayram yemeği için eve döner. Bazıları yeni veya özel giysiler giymeyi ve Roş Aşana’nın öneminin bilincinde olarak masalarını ince çarşaflar ve mekan düzenlemeleriyle süslemeyi tercih eder. Yemek tipik olarak iki mumun törensel olarak yakılmasıyla başlar ve yeni yıl için olumlu dilekleri temsil eden yiyecekler içerir.

Roş Aşana’nın Gelenekleri ve Sembolleri

Elmalar ve bal: En popüler Roş Aşana geleneklerinden biri, bazen özel bir dua ettikten sonra bala batırılmış elma dilimlerini yemeyi içerir. Eski Yahudiler, elmaların iyileştirici özelliklere sahip olduğuna inanıyordu ve bal, yeni yılın tatlı olacağı umudunu ifade ediyor. Rosh Hashanah yemekleri genellikle aynı sebepten dolayı çeşitli tatlı ikramlar içerir.

Yuvarlak challah: Şabat (Yahudi Şabat) ve diğer tatillerde, Yahudiler challah olarak bilinen geleneksel örgülü ekmek somunlarını yerler. Rosh Hashanah’ta, challah, yaşamın döngüsel doğasını veya Tanrı’nın tacını sembolize etmek için genellikle yuvarlak bir şekilde pişirilir. Tatlı bir yeni yıl için bazen hamura kuru üzüm eklenir.

Taslich: Rosh Hashanah’ta bazı Yahudiler, dua okurken akan bir su kütlesine ekmek parçalarını attıkları tashlich (“dökme”) olarak bilinen bir gelenek uygularlar. Geçen yılın günahlarını simgeleyen ekmekler süpürülürken, bu geleneğe sahip çıkanlar ruhsal olarak arınıyor ve yenileniyor.

Advertisement


Leave A Reply