Ruam Hastalığı Nedir? Nasıl Bulaşır? Belirtileri ve Tedavisi

0
Advertisement

Ruam, sakağı hastalığı nedir, nasıl bir hastalıktır? Genellikle atlarda görülen ruam hastalığının belirtileri, nedenleri, tedavisi ve önlenmesi hakkında bilgi.

Ruam (Sakağı) nedir?

Ruam, Burkholderia mallei bakterisinin neden olduğu bulaşıcı bir hastalıktır. Ruam esas olarak atları etkileyen bir hastalıktır, fakat aynı zamanda eşekleri, katırları, keçileri, köpekleri ve kedileri de etkiler. 1940’lı yıllardan beri, ruam hastalığı, laboratuvar çalışanları ve veteriner hekimler, bakıcılar ve mezbaha çalışanları dahil olmak üzere enfekte hayvanlarla uğraşan kişiler arasında nadiren ve düzensiz olarak ortaya çıkmıştır.

at hayvan

Ruam (Sakağı) nasıl yayılır?

Ruam (Sakağı), insanlara, enfekte hayvanlarla doğrudan temas yoluyla yayılır. Bakteriler vücuda derideki kesikler veya sıyrıklar ile gözlerin ve burnun mukozal yüzeylerinden girer. Çok nadir olmasına rağmen, ruam, enfekte bir kişinin vücut sıvıları yoluyla bir kişiden diğerine yayılabilir.

Ruam Belirtileri Nelerdir?

Hayvanlarda ruam hastalığının en yaygın işareti sarı-yeşil burun akıntısı ve burunda ülserdir. Atın cildinde büyümüş lenf düğümleri ve nodüller olabilir. Bazı durumlarda derinin altında uzanan, sert halatlar gibi görünürler. Şiddetli öksürük de ortaya çıkabilir. Atlarda yıllarca süren enfeksiyon belirtileri görülebilir. Katır ve eşeklerde hastalık hızlı bir şekilde başlar (akut) ve hastalığa yakalanıldıktan sonra 1 ila 2 haftada ölüm gerçekleşir.

ruam

Advertisement

Hastalık belirtileri, hastalığın vücuda nasıl girdiğine bağlıdır. Enfeksiyon türleri lokalize, pulmoner (akciğer) enfeksiyonları, kan dolaşımı enfeksiyonlarını ve kronik enfeksiyonları içerir. Yaygın görülen semptomlar arasında titreme ve terleme ile ateş, kas ağrıları, göğüs ağrısı, kas gerginliği ve baş ağrısı sayılabilir. Ek semptomlar arasında gözlerde aşırı sulanma, ışığa duyarlılık, ülser ve diyare (gevşek dışkı / kaka) olabilir. Belirtiler enfeksiyondan 1 ila 5 gün sonra gelişebilir.

Hastalığın tanısı nasıl konur?

Hastalık kanda, tükürükte, idrarda veya cilt lezyonlarında bulunan Burkholderia mallei bakterisi ile teşhis edilir.

Tedavisi Nasıldır?

Ruma hastalığının insanlarda görülmesi nadir olduğundan, insanlarda hastalığın antibiyotik tedavisi hakkında sınırlı bilgi vardır. Antibiyotik sülfadiazin, hayvanlarda ve insanlarda etkili olduğu bulunmuştur. Ruama neden olan bakteri genellikle diğer birçok antibiyotik sınıfına duyarlıdır.

Hastalığın yayılmasını önlemek için neler yapılabilir?

Ruam hastalığı için uygun bir aşı yoktur. Ruam hastalığının hayvanlarda bulunduğu ülkelerde, insanlarda hastalığın önlenmesi, hayvan popülasyonundaki enfeksiyonun tanımlanmasını ve ortadan kaldırılmasını bağlıdır. Sağlık bakımı ortamında, eldiven, koruyucu gözlük ve önlük giymek gibi genel kan ve vücut sıvısı önlemleri kullanarak bulaşmaları önlenebilir.


Leave A Reply