Rüyanın Psikolojisi, Rüyalar Hakkında Bilinmeyenler, Gerçekler

0
Advertisement

Rüyanın psikolojisi. Neden rüya görürüz? Rüyada gördüklerimizin bir anlamı var mıdır? Rüyaların bilinmeyenleri ile ilgili genel bilgiler.

Rüyalar, bilinçaltında yer lan zihninizin sizinle iletişim kurduğu bir yoldur. Rüyalar, uyurken karşılaşılan düşünceler, duygular ve onlar tarafından şekillendirilen imgelerdir. Birinin hızlı göz hareketleri yapması o kişinin rüya gördüğünü bizlere anlatır. Rüya tabirleri üzerine çeşitli teoriler mevcuttur, ancak rüyaların asıl amacı hala bilinmemektedir. Ancak bilinen bir gerçek var ki rüyalar ile insan psikolojisi birbirleri ile ilişkilidir.

Rüyanın Psikolojisi - Rüyalar Hakkında Bilinmeyenler

Araştırmalar, ortalama bir insan yaşamı boyunca, her gece yaklaşık iki saat rüya gördüğümüzü ve rüyada yaklaşık olarak altı yıl geçirdiğimizi göstermektedir. Bu şekilde bakınca rüyalara bakış açınız belki değişecektir. Ömrünüzün ortalama 6 yılı rüya görerek geçmektedir.

İşte rüya psikolojisinde insanların neden rüya gördüğü ve onları nasıl yorumlayacağı ile ilgili bilgilerin kısa bir özeti.

*** Düşler gizli arzularını ifade eder.

Advertisement

*** Düşünceleriniz ve anılarınız uyku sırasında yeniden düzenlenir.

*** Rüyalar zihinsel şemanızı değiştirir.

*** Çoğu rüyada insanlar görsel veya işitsel algılamayla gerçekleşen olaylara tanık olmaktadır.

*** Rüyalarınızın anlamı kişiseldir, rüyalarınızdaki imgeleri neye bağladığınıza bağlı olarak rüyalarınız yorumlanabilir.

Şimdi, bunu destekleyen teorilere bakalım.

  – Rüya Psikolojisini Anlamak –

Sigmund Freud, rüyaların bir kişinin bilinçsiz bir şekilde dileklerini ifade etmesinin bir aracı olduğunu öne sürmüştü. Kötü hayallerin beynin sıkıntılı deneyimlerden kaynaklanan hisler üzerinde kontrol sahibi olmasına izin verdiğini söyledi. İsviçreli bir psikiyatr olan Carl Jung, rüyaların bilinçteki tek taraflı hisleri telafi ettiğini ileri sürmüştür. Macar bir psikanalist olan Ferenczi’ye göre, bir rüya tamamen ifade edilemeyecek bir şeyi ifade eder. Bazı teoriler, rüyaların uyku sırasında hayal edilmiş olan bastırılmış duygularını içerdiğini öne sürmektedir. Rüyaların beynin temizlik işlemlerinin bir yan etkisi olduğunu öne süren başka teoriler de bulunmaktadır.

Advertisement

Hartmann, hayallerin bir kişiye düşüncelerini düzenleme fırsatı verdiğine inanmaktadır. Blechner’ın yeni fikirlerin üretimini hayallere bağlayan Oneiric Darwinizm teorisi Hartmann’ın analizini oldukça desteklemektedir. Griffin, araştırmaları sonunda rüya görmenin duygusal beklentilerin kalıplarını tamamladığını ve beklentiyi yerine getirme arzumuzun hayallere dönüşmesi kuramını önerdi.

Richard Coutts’un duygusal seçim teorisine göre, hayal kurmak birinin zihinsel şemasını değiştirmenin bir yoludur. Duygusal seçim teorisi, REM dışı uyku sırasında bir dizi rüyanın gerçekleştirilme süreci ile ilgilidir. İkinci REM uykusunda, test senaryoları şeklinde ikinci bir rüyalar dizisi uygulanır. Bir konaklama birimini, dış dünyadaki zihinsel temsilini yeni deneyimlere uyacak şekilde yeniden biçimlendirme süreci olarak tanımlar. Yukarıdaki REM dışı rüyalar sırasında gerçekleştirilen konaklamalar kişinin olumsuz duygularını azaltıyorsa, tutulmaları için seçilirler, aksi halde terk edilirler. Bu nedenle duygusal seçim, rüya psikolojisinin genellikle zihinsel şemaların geliştirilmesi ile ilgili olduğunu söyler, bu kişinin sosyal yeteneklerini arttırmakla ilgilidir.

Rüyalarınızın içeriğinin önemi nedir?

Rüya psikolojisine göre rüyanın unsurları çevre ve insanın maruz kaldığı deneyimlerle yakından ilgilidir. Rüyalarda renk varlığı, uzun yıllar renkli ortama maruz kalmanın sonucudur. Bu, siyah ve beyaz dönemdeki insanların, siyah ve beyaz rüyalar gördüklerini renkli olanlardan daha sık kullandıklarını gösteren bir çalışma ile açıkça görülmektedir. Psikologlar, rüyalarda görünen renklerin bu renklerle temsil edilen duyguları taşıdığına inanırlar. Ayrıca, görsel ve işitsel duyuların, rüyaların bir parçasını oluşturduğu da gözlenmektedir. Dokunma veya tat daha az görülür.

Rüya sözlükleri rüyalar için anlamlar verse de, rüya yorumları farklı şekillerde yapılabilse de, rüya psikolojisi hayal edilen nesneler ile anlamları arasındaki ilişkinin öznel olduğuna inanılmaktadır. Belirli bir rüyanın gösterdiği şey, rüya görenin rüyasındaki unsurları neyle ilişkilendirdiğine bağlıdır. Psikologlar, rüyanızı yazmanız, rüyanın her bir unsurunu analiz etmeniz ve bunun sizinle nasıl ilişkili olduğunu anlamanız gerektiğini önerir. Hayalini kurduğunuz belirli şeyle neyi ilişkilendirdiğinizi anlamak önemlidir. Hayalinizdeki belirli bir renk, nesne veya bir insanla ilgili olarak sahip olduğunuz düşünce veya duygu, rüyayı yorumlama ipucunuzdur.

Hangi faktörler hoş ve nahoş rüyalara yol açar?

Rüyalar sizin ruh halinizle ilgilidir. Çok fazla stres yaşarken ya da endişelendiğinde hoş olmayan rüyalar yaşamak doğaldır. Kötü rüyalar çoğunlukla kötü bir zihin durumundan kaynaklanır. Buna zıt olarak, depresyonda olmadığınız zamanlarda güzel rüyalar görüyorsunuz. Hayat hakkında iyi hissettiğin zaman bu durum rüyalarına da yansır.

Tekrarlayan rüyalar nelerdir?

Travma sonrası stres bozukluğu olan kişilerde travmatik olayın tekrarlayan rüyaları vardır. Bu rüyalar farketmediğiniz bir şey hakkında bir mesaj taşıyabilir. Yaygın olarak deneyimlenen yinelenen bazı rüyalar, yüksekten düşme (destek eksikliğini gösterebilir), sınavı kaçırma (sınav korkunuzu gösterebilir) ve hareket edememektir (gerçek hayatta sizin durumunuzda olduğunuzu gösterebilir).

Kabus nedir?

Kabuslar, korku veya üzüntü hissi yaratan kötü rüyalardır. Bir kabusu olan kişi korkunç görüntüler görür veya rüyasında korku veya rahatsızlık durumları yaşar. Bir kabus ortaya çıktıktan sonra, kişi gözleri açık ve panik görüntüsü ile görülür. Kabuslar yetişkinlerde daha az görülür.

Berrak rüya (Lüsid ya da aktif rüya) nedir?

Berrak bir rüya, rüya görenin rüyada gördüklerinin tamamen farkında olduğu bir rüyadır. Berrak bir rüyada, rüya gören kişi, rüyanın içeriği ve içindeki rolü üzerinde bir miktar kontrol uygulayabilir. Bazı günlerde, rüyayı net bir şekilde hatırlayabilirsiniz ve rüya görürken rüyada neler olduğunun tamamen farkındaysanız belki de berrak bir rüya görüyor olabilirsiniz.

Kör insanlar rüya görüyor mu?

Evet onlar da rüya görürler. Sadece işitsel duyumlar rüyalarında daha yaygındır. Görüntüler yok ya da bulanıktır. Ayrıca, kişinin yıllar sonra bir kaza / hastalıkta kör kalması ile doğumdan dolayı kör ya da görme kaybı olmasına göre de görülen rüyalar değişiklik gösterebilir.

Rüyalar geleceği tahmin edebilir mi?

Her rüyanın gelecekte neler olacağı hakkında söyleyecek bir şeyleri olabilir mi? Evet, rüyalar geleceği tahmin edebilir, ancak bütün rüyalar öngörücü değildir. Rüyaların çoğu, o andaki ruh halinizin yansımalarıdır. Ancak, öngörücü rüyalar denilen bir şeyin varlığını destekleyen teoriler var. Teorisyenler, bilinçli rüyalara sahip olmanın nadir bir yetenek olduğunu söylüyor.

Dün gece bir rüya gördün mü? Gördüğünüzü hatırlamaya, psikolojik ilişkilerinizi hayal görüntüleriyle tanımlamaya ve hepsini birbirine bağlamaya çalışın. Rüyanızın elementlerinin neyi sembolize ettiğinden çok, elementlerin sizin için ne ifade ettiği ile ilgilidir.

Advertisement


Leave A Reply