Saç Nedir? Saçın Yapısı ve Özellikleri ile İlginç Saç Hakkında Bilgiler

0
Advertisement

Saç nedir? Saçın özellikleri, yapısı nasıldır? Saç ne işe yarar, saç hakkında bilgi. Saçların biçimi, kesiti ve rengi nasıldır?

Saç; İnsanlarda, enseden alına kadar başın üzerini kaplayan kıllara «saç» denir. Saçlar kafatasını sıcağa, soğuğa karşı korur. Şiddetli güneş altında dururken, güneş ışınları saçların arasından geçemez. Memeli hayvanlarda, özellikle karada yaşayanlarının gelişmiş olanlarının başlarında da bu çeşit koruyucu kıllar bulunur. Bunlara, bulunduğu yere göre, «saç», «perçem», «yele» denir.

saç

Saçlar, kafatasının üzerini kaplayan deriden yatık olarak çıkarlar. Yapılışı tıpkı derimizin üzerindeki kılları andırır. Yalnız, kıllar belirli bir uzunlukta kalır, saçlar ise boyuna uzar. Bir insan, saçını hiç kesmezse 70 yaşında saçın 11 m. 50 cm. kadar olacağı hesaplanmıştır. İhtiyarlayıp ömrünü tamamlayan saçlar kendiliğinden dökülürler. Saçların diplerinde saçı besleyen bir «soğan»la küçük kaslar bulunur. Korktuğumuz zaman bu kaslar saçları, tıpkı kıllarda olduğu gibi, dikleştirir. «Korkudan saçlarım dimdik oldu» sözü bunu anlatır.

Saçların biçimi, rengi insan ırklarına göre değişir. Genel olarak «albino» (akşar, akşın) denen, derisinde, kıllarında, gözlerinde doğuştan boya maddesi bulunmadığı için her yanı beyaz olanların saçları da renksiz, yani beyazdır.

Bütün saçların kesiti tam daire biçimi değildir. Bu, insandan insana değişir Kesiti daire biçimi olan saçlar uzun, düzdür; kesiti söbe (yumurta biçimi) olan saçlar dalgalı; kesiti iyice yassı olanlar da kıvırcıktır. Düz bir saç, sararak, ya da özel aletlerle ısıtıp kıvırarak, bir süre için, dalgalı, ya ela kıvırcık hale getirilebilir. Sarı saçlar, çoğunlukla, koyu renkli saçlardan daha ince, daha yumuşaktır.

Advertisement

Saçların ağarması içindeki «pigment» denen boya maddesinin azalıp kaybolmasından ileri gelir.

İlginç saç gerçekleri:

  1. Saç esas olarak bir protein türü olan keratinden oluşur. Bu protein aynı zamanda hayvan gagalarını, tüylerini, pençelerini, toynaklarını ve boynuzlarını oluşturan tiple aynıdır.
  2. Sıcak havalarda ısı dolaşımı arttırdığı ve saçlar daha hızlı uzayabileceği için saçlarınız daha hızlı uzar.
  3. Teldeki ölü olmayan tek saç, hala kafa derisinin epidermisinde bulunan saçlardır.
  4. Saç, adli soruşturmalarda yaygın olarak kullanılmaktadır. Saç, bir adli bilim insanına, uyuşturucular ve diğer kimyasallar da dahil olmak üzere, bir kişinin kan dolaşımında bulunan hemen hemen her şeyi anlatabilir. Ancak saç, bir adli tıp bilimcisine saçın bir erkekten mi yoksa bir kadından mı geldiğini söyleyemez.
  5. En yaygın saç rengi siyahtır. Dünya nüfusunun sadece %2’si sarı saçlı ve dünya nüfusunun sadece %1’i kızıl saçlı.
  6. Sarı saçlı insanlar ortalama olarak en fazla saç teline sahip olurken, kızıl saçlı insanlar ortalama olarak en az saç teline sahip olma eğilimindedir.
  7. Trichoptilosis, bölünmüş uçlar için kullanılan bilimsel terimdir.
  8. Vücutta en hızlı büyüyen doku kemik iliğidir. Saç ikinci sırada gelir. Yüz kılları insan vücudunda en hızlı uzayan kıllardır.
  9. Bir kişinin kelleşmeye başladığını fark edebilmesi için başındaki saçlarının yaklaşık %50’sini kaybetmiş olması gerekir.
  10. İnsan kafası, diğer vücut parçalarının çoğunun sahip olduğu yağ yalıtımına sahip değildir. Saç, kafa için yalıtım sağlar. Sıcak ve serin kalmanıza yardımcı olur.
  11. Saç o kadar güçlü ki bir insanın kafasındaki saçın iki filin ağırlığını taşıyabileceği tahmin ediliyor. Kafa derisi olmazdı.
  12. Vellus kılı, insan vücudunun çoğunu kaplayan saç türüdür. Çok incedir ve bazen zor fark edilir.
  13. Androjenik saç, başta, koltuk altlarında, göğüste ve vücudun diğer bölgelerinde çıkan saç tipidir.
  14. Kirpik, gözü zarar verebilecek toz ve diğer partiküllerden koruyan bir saç türüdür.
  15. Bir saç teli 2 ila 7 yıl arasında sürer ve üç aşamadan geçer: anajen evre, katagen evre ve telojen evre.
  16. Her gün bir kişi 50 ila 100 saç teli kaybeder. Bu yüzden fırçanız her zaman saçla dolu!


Leave A Reply