Sadece Madagaskar’da Bulunan 10 Muhteşem Hayvanla Tanışın

0
Advertisement

Sadece Madagaskar’da görülen, yaşam alanı kaybı yüzünden çoğunun türünün tehlikede olduğu 10 muhteşem hayvan. Madagaskar’ın nadir türleri.

Madagaskar’ı bu kadar özel yapan şey nedir? – İnanılmaz biyoçeşitlilik. Burası birçok garip ve harika yaban hayatına ev sahipliği yapmaktadır. İlginç bir şekilde, bu hayvanların çoğunluğu dünyanın başka hiçbir yerinde bulunmuyor. Bu yazımızda sadece Madagaskar’da bulunan 10 muhteşem hayvanın listesi var.

10 – Madagaskar Patka Ördeği

Madagaskar Patka Ördeği

Toplam nüfusu 100’ün altında olan Madagaskar Patka Ördek, dünyadaki en nadir ördeği. Madagaskar bataklıklarına ve tatlı su göllerine endemiktirler. Bu son derece nadir görülen ördek türlerinin yıllarca nesli tükendiği düşünülmekteydi. Ancak 2006’da Mastsaborimena Gölü’nde yaklaşık 20 Madagaskar Patka keşfedildi.

Aynı yıl Durrell Yaban Hayatı Koruma Vakfı ve Wildfowl ve Wetlands Trust bir ıslah programı başlattı. 2013 yılına gelindiğinde, araştırmacılar Madagaskar Patkanın nüfusunu 20’den 80’e başarıyla yükseltti. Patka ördeği popülasyonundaki ilk düşüş, yuvalama alanlarının kaybından ve yeni türlerin yaşam alanlarına girmesinden kaynaklanmaktadır.

Yine de, bu ördekler, yaşam alanlarındaki yiyeceklerin azlığı nedeniyle yok olmaya karşı savunmasızdır. Uluslararası Doğa ve Doğal Kaynakların Korunması Birliği (IUCN), Patka ördeğini kritik tehlike altındaki bir kuş olarak sınıflandırdı.

Advertisement

Madagaskar Patka, 45-54 cm uzunluğa kadar büyüyen orta boy bir ördek. Çekici kırmızımsı kahverengi yanları, beyaz göbek ve grimsi gagaları var. Patka ördekler başlangıçta Madagaskar bataklıklarında ve yoğun bitki örtülü göllerinde yaşamışlardı. Bugün, kalan Patka ördek nüfusu yiyecek kıtlığı ile karşı karşıyadır. Uygun kurtarma planları olmazsa, yakında bu dünyadan kaybolacaklar.

9 – Zürafa Böceği

Zürafa Böceği

Zürafa böceği, Madagaskar ormanlarına endemik olan garip görünümlü bir böcektir. Zürafa böceği, çok uzun boynu nedeniyle böyle adlandırılır. Bir erkek zürafanın böceğinin boynu dişininkinden 2-3 kat daha uzundur. Erkek böcekler uzun boyunlarını yuva yapmak ve çiftleşme mevsimi boyunca diğer erkeklerle rekabet etmek için kullanırlar.

Ortalama 2,5 cm uzunluğundaki zürafa böceğinin vücut kısımlarının çoğu siyahtır. Bu hayvanların, uzun boynu dışında en dikkat çeken şey, arka bacaklarını örten kırmızı kabuktur. Buna elytra denir. Bu kabukları uçuş sırasında arka kanatlarla birlikte kullanır.

Şu anda, Madagaskar ormanlarında büyük bir zürafa böceği nüfusu yaşıyor. Hayatlarının çoğunu “zürafa böceği ağaçları” olarak bilinen küçük ağaçlarda geçirirler. Ayrıca bu ağaçların yaprakları ile beslenirler. Neyse ki, zürafa böceklerinin bilinen yırtıcıları yoktur. Garip görünümlerinin aksine, zürafa böcekleri tamamen zararsızdır. İnsan veya diğer türlere karşı hiçbir saldırganlık göstermezler.

8 – Mavi Coua

Mavi Coua

Advertisement

Madagaskar Adası yaklaşık 250 farklı kuş türüne ev sahipliği yapmaktadır. Ancak, bunların % 44’ü dünyanın başka hiçbir yerinde bulunmuyor. Madagaskar’ın bu kadar eşsiz kuşlarından biri mavi coua’dır. Guguk kuşu ailesinin parazitik olmayan bir üyesidir. Çarpıcı mavi tüyleriyle ünlülerdir.

Mavi coualar 17-19.7 inç uzunluğunda olabilir ve 235 g ağırlıktadır. Vücudunun neredeyse her kısmı mavi renktedir. Göz çevresindeki koyu mavi tüyler ile çok çekicidirler. Ne yazık ki, Madagaskar’ın bu güzel kuşunun yakın gelecekte avlanma nedeniyle soyu tükenebilir.

Diğer guguk kuşlarının aksine, mavi coualar kendi yuvalarını oluşturur. Yaprakları ve dalları yuvalarını inşa etmek için kullanırlar. Üreme mevsiminde sadece bir yumurta bırakırlar.

7 – Panter Bukalemunu

Panter Bukalemunu

Bir ev kedisi büyüklüğünde, panter bukalemunu dünyanın en büyük bukalemunları arasındadır. 17-20 inç uzunluğundadırlar. Bukalemunların bu büyük türü Madagaskar Adası’na özgüdür.

Panter bukalemunları kıyı bölgelerinde ve Madagaskar’ın orta ve kuzeybatı bölümlerinde bulunur. Cildinin renk deseni yaşadıkları yere göre değişir. Ten rengi turuncu, kırmızı, mavi, koyu yeşil veya farklı çizgiler ve lekeler ile mavi-yeşil arasında değişir. Erkek panter bukalemunları dişilerden daha renklidir.

Panter bukalemunları, inanılmaz bir hızla renklerini değiştirme gücüne sahiptir. Bu muhteşem renk değişimi sadece konum değişikliğine bağlı değildir. Ayrıca duygu durumlarından, sağlıklarından, sıcaklık değişimlerinden ve ışık yoğunluğundan da etkilenir.

Erkek panter bukalemunları üreme mevsimi veya savunma sırasında böyle inanılmaz bir cilt rengi dönüşümü sergiler. Dişi bukalemunlar genellikle donuk gri veya kahverengi bir renge sahiptir. Ancak, üreme mevsimi boyunca soluk veya turuncu ila pembe renkte olurlar.

6 – Domates Kurbağası

Domates Kurbağası

Domates kurbağaları, canlı turuncu-kırmızı renkli ciltlerinden dolayı bu şekilde adlandırılır. Sadece dişi kurbağaların renkleri domatese benzer. Erkek kurbağalar daha koyu kahverengimsi-turuncu bir renge sahiptir. Kuşkusuz, domates kurbağaları dünyadaki en renkli hayvanlardan biridir. Sadece Madagaskar Adası’nın ormanlarında bulunurlar.

Madagaskar’da, domates kurbağaları bataklıklarda, sığ havuzlarda veya adanın diğer ıslak bölgelerinde yaşar. Domates kurbağalarının parlak renkleri aslında yırtıcıları için bir uyarıdır. Ancak domates kurbağaları çok toksik değildir. Tehdit edildiğinde, derileri, yılan gibi potansiyel yırtıcıları caydırmak için kalın, yapışkan bir sıvı üretir.

Advertisement

Domates kurbağaları pusu yırtıcılarıdır. Bu, belirli bir noktada oturdukları ve avlarına sürpriz bir saldırı yapacakları anlamına gelir. Domates kurbağalarının diyeti esas olarak böcekleri ve küçük omurgasızları içerir.

5 – Sifaka Lemuru

Sifaka Lemuru

Sifaka, sadece Madagaskar Adası’nda bulunan çekici bir lemur türüdür. Yerli halka göre, sifakalar kendine özgü ‘shif-auk’ çağrısından dolayı böyle adlandırılır. Üç ana Sifaka türü vardır: altın taçlı sifaka, coquerel sifaka ve diademed sifaka. Madagaskar’ın en nesli tükenmekte olan türlerinden biridir. Habitat kaybı sifakaların karşılaştığı ana tehdittir.

Sifakalar, vücut uzunluğu 16-22 inç arasında olan ve 6 kg’a kadar olan orta boy primatlardır. Uzun, ipeksi kürk sifakaların en ayırt edici özelliğidir. Kürkün rengi siyah, altın, beyaz ve gri arasında değişir.

Sifakalar ağaçta yaşayan hayvanlardır. Hayatlarının çoğunu ağaç dallarında geçirirler. Güçlü arka ayakları ile ağaç dalları arasında kolayca atlayabilirler. Sifakalar genellikle 6-10 üye içeren küçük gruplarda bulunur. Esas olarak meyveler, yapraklar ve tohumlarla beslenirler.

4 – Indri

Indri

Madagaskar, lemur adı verilen kedi benzeri primata ev sahipliği yaptığı için ünlüdür. Madagaskar ormanlarında yaşayan 50 farklı lemur türü vardır. Indri, Madagaskar Adası’nda bulunan tüm lemurların en büyüğüdür. Vücut uzunluğu 22-28 inç arasındadır ve 10 kg ağırlığa sahiptir. İndriler ayrıca nüfusu 10000’den az olan nesli tükenmekte olan lemur türlerinden biridir.

Madagaskar’ın Doğu bölümünün yağmur ormanlarında yaşarlar. 4-8 hayvan içeren küçük gruplar halinde yaşarlar. Birbirleriyle iletişim kurmak için çağrılar yaparlar. Bu çağrılar kilometrelerce öteden duyulacak kadar yüksektir.

Sifakalar gibi, Indriler de hayatlarının çoğunu ağaçlarda geçirirler. Bunlar ağaç primatlarıdır, ağaçlar arasında hareket etmek için yaratılmışlardır. Indriler, ağaçların dallarını kavramak için güçlü bir tutuş sağlayan güçlü bacaklara ve büyük ayak parmaklarına sahiptir. Bu şaşırtıcı lemur, tek bir sıçramada 10 metreye kadar bir mesafeyi geçebilir.

3 – Fossa

fossa

Kaynak: commons.wikimedia.org

Fossa sadece Madagaskar ormanında bulunan en büyük etobur hayvandır. Bu memeli 6 feet uzunluğa ulaşabilir ve 10 kg ağırlığa kadar çıkabilir. İlk bakışta, fossa bir firavun faresi ile bir kedi arasında bir hayvan görünümü verir. Fossalar Madagaskar’ın en iyi avcısıdır. Ne yazık ki, Madagaskar’da sadece küçük bir Fossa popülasyonu yaşıyor. Habitat kaybı, Madagaskar’daki fossa nüfusunun azalmasının ana nedenidir.

Fossalar kısa kırmızımsı kahverengi bir kabuğa sahip çok güçlü, kaslı bir vücuda sahiptir. Uzun kuyruk, fossaların en ayırt edici özelliklerinden biridir. Kuyruk aslında bir fossanın toplam uzunluğunun neredeyse yarısını oluşturur.

Advertisement

Fossalar çok çevik bir tırmanıcıdır. Geri çekilebilir pençeleri ve esnek ayak bileği eklemleri, ağaçlara kolayca tırmanmalarını sağlar. Fossaların uzun kuyruğu da onlara ağaç dalları boyunca hareket ederken doğru dengeyi sağlar. İnsanlar gibi, fossalar da ‘plantigrade’ olarak bilinen bir tür hareket olan ayak tabanlarında yürürler.

Fossa Madagaskar hayvanları arasında en etkili avcıdır. Bir pusu avcısıdır, avlarına sürpriz saldırı yapar. Fossalar hem gündüz hem de gece avlanır. Keskin pençeleri ve keskin dişiyle, avlarını hızla öldürebilir. Lemurlar, bu hayvanların ana besinidir. Ayrıca diğer küçük memeliler, balıklar, kuşlar, kurbağalar ve kertenkeleleri avlarlar.

2 – Ay Ay Maymunu

ay ay maymunu

Kaynak: upload.wikimedia.org

Ay-ay, dünyanın en büyük gece primatıdır. Sadece Madagaskar’da bulunabilirler. Koyu kahverengi renktedirler, büyük gözleri ve ince parmakları vardır. Bütün bunlar hayranlık uyandırıyor. Çok nazik ve zararsızdırlar. Ancak birçok insan korkutucu görünümleri nedeniyle onları gördüğünde öldürür. Bu tür avlanma ve habitat kaybı, bu hayvanları Madagaskar’ın nesli tükenmekte olan hayvanlarından biri haline getirdi.

Ay-ay, Madagaskar kıyı ormanında yaşar. Ağaçta yaşayan bir hayvandır ve yerle temastan kaçınır. Parmaklarında çok sivri pençeleri vardır. Dallar arasında kolayca hareket etmelerini sağlar.

Ay-ay gece hayvanıdır ve sadece geceleri avlanır. Gündüz saatlerinde ağaç dalları üzerinde yuvalarında uyurlar. Geceleri, yiyecek aramak için 4 km’den fazla seyahat ederler. Ay-ay, büyük, hassas kulaklarını ağaçlardaki larvaları tespit etmek ve uzun orta parmaklarını da çıkarmak için kullanırlar. Ay-ayların diyeti ayrıca tohumlar, meyveler ve nektarı içerir.

1 – Şeytani Yaprak Kuyruklu Geko

Şeytani yaprak kuyruklu geko

Madagaskar’a özgü şeytani yaprak kuyruklu geko kamuflaj ustasıdır. Bu inanılmaz kertenkele, ölü bir yaprağa benzemek için inanılmaz bir şekilde kamufle olabilir. Yaprak üzerinde dinlenirken kimse yaprak kuyruklu kertenkeleyi kolay kolay ayırt edemez. Madagaskar’ın bu eşsiz türü doğal çevresine mükemmel uyum sağlayabilir.

Şeytani yaprak kuyruklu geko sadece 10-15 cm arasında bir uzunluğa sahiptir. Yaprak kuyruklu kertenkelenin rengi inanılmaz çeşitlidir, gri, kahverengi, sarı ve turuncu arasında değişir. Ayrıca vücutlarında yaprak damar benzeri çizgiler vardır. Böylece yaprak kuyruklu kertenkele ölü bir yaprağı kolayca taklit edebilir.

Şeytani yaprak kuyruklu kertenkeleler gece sürüngenleridir. Gündüz saatlerinde ağaç dallarında dinlenir veya ölü yaprakların üzerinde hareketsiz uzanırlar. Eşsiz vücut şekli ve renklendirmedeki muhteşem değişkenliği ile bu çevreye kısa sürede karışır. Böylece, şeytani yaprak kuyruklu gekolar kuşlar ve yılanlar gibi potansiyel yırtıcı hayvanların tehdidini önleyebilir.

Kamuflaj şeytani yaprak kuyruklu gekoların tehditten kaçınmak için kullandığı tek teknik değildir. Bir yırtıcıya bakarken, çenelerini genişçe açarak parlak kırmızı renkli ağızlarını gösterirler. Ayrıca, dik bir kuyruk da sergilerler. Böylece, şeytani yaprak kuyruklu kertenkeleler yırtıcının kafasını karıştırabilir ve gözden kaçabilir.

Advertisement


Leave A Reply